Защо трябва да бягате през зимата, 3 предимства, функции и ползи за здравето

Почти всеки, който бяга редовно от няколко години, без да прави почивки за студения сезон, често чува въпроси от рода на „Как тичаш през зимата? Студено е и хлъзгаво!" или нещо подобно.

Защо трябва да бягате през зимата, 3 предимства, функции и ползи за здравето
Защо трябва да бягате през зимата, 3 предимства, функции и ползи за здравето

Какво ви пречи да бягате през зимата, както по всяко друго време на годината?

Няма офроуд време, има неуспешно избрани дрехи и обувки. Всички ползи от бягането на открито през зимата няма да изчезнат и нито падането на термометъра под нулата, нито падащият сняг няма да намалят тази полза.

А за удобно и безопасно бягане през зимата изберете маратонки с протектор за по-добро сцепление със сняг. И се обличайте като зимата: долният слой е термо бельо, средният слой е яке от полар за топлина, а горният слой е ветроустойчиво яке. Всичко от спортна синтетика, без памук, тъй като абсорбира потта и не отвежда влагата. Не забравяйте да покриете глезените си с високи чорапи и дълги панталони: ахилесовото сухожилие се хваща лесно и трудно се лекува. След като приключите с бягането, незабавно се преоблечете в сухи и топли дрехи.

Защо се опитвате да бягате през зимата?

Tempering
Running се втвърдява през зимата. Продължителната, редовна дейност на открито може да ви помогне да се разболеете по-малко и да се справите по-лесно със сезонните инфекции. Ако тренировките за джогинг започнаха през топлия сезон и не бяха прекъснати през есента, лигавицата на дихателните пътища постепенно се адаптира към новите условия, към необходимостта от затопляне на въздуха, преминаващ при вдишване. В същото време се запазва бариерната функция на лигавицата, тоест способността да се противопоставя активно на инфекциозни агенти, да предотвратява навлизането и размножаването им. Между другото, човек, който тича по улицата, е по-малко вероятно да срещне опасен вирус, отколкото някой, който тренира на бягаща пътека във фитнеса.

Подобряване на издръжливостта
Адаптацията на сърдечно-съдовата система се развива при продължителни редовни тренировки – дългата почивка в тренировките отрича всички предишни усилия. Ясно е, че не всички видове натоварвания са изпълними при зимни условия. Например при силен студ трябва да се избягват много дълги тренировки, за да не се преохладят и да не замръзнат ръцете, краката, бузите, ушите. Също така, не правете сериозна интервална работа в студа - при интензивно дишане съществува риск от студено изгаряне на дихателните пътища.

Психологическо обучение
Това е също толкова важно, колкото и упражненията за тялото. Способността да се настройвате и да ходите на тренировка при лошо време е ценно житейско умение. Помага много в различни житейски ситуации, когато трябва да се разсеете от външните обстоятелства и да се съсредоточите върху задачата.

Бягането през зимата е също толкова добро, колкото бягането по всяко друго време на годината. Това е прекрасен начин да се успокоите, да изхвърлите емоциите, да останете насаме със себе си. Красотата на зимната гора е несравнима, а тичането в мек сняг, особено когато снегът продължава, помага да си починете от ежедневните проблеми.

Не е нужно обаче да бягате през зимата – качвайте се на ските.Или по-добре комбинирайте бягане и ски - още по-интересно е и едното помага на другото. Редуването на бягане и ски тренировки ви позволява да поддържате физическата форма, придобита през пролетта-лятото-есента, хармонично натоварвайки цялото тяло.