Защо не трябва да се подлагате на строги диети, защо диетите не работят: мнението на диетолог

Почти всеки се е опитал да отслабне поне веднъж със строга диета. Ограничаването на себе си, стриктното наблюдение на диетата и недопускането на нито грам излишък - отърването от наднорменото тегло в този формат е трудно и често неефективно. В крайна сметка, колкото по-строги са правилата, толкова по-голямо е желанието да ги нарушавате. И така, има ли смисъл да спазвате диети и да правите ненужни жертви? Дали тези краткосрочни промени в диетата работят?Ще разберем в тази статия.

Защо не трябва да се подлагате на строги диети, защо диетите не работят: мнението на диетолог
Защо не трябва да се подлагате на строги диети, защо диетите не работят: мнението на диетолог

Какво може да се нарече диета?

В превод от гръцки "диета" е начин на живот, начинът, по който човек се храни всеки ден. Такъв режим предполага количествено и качествено съотношение на хранителни вещества и продукти, необходими на организма да функционира нормално. Първоначално диетата не беше строго ограничена. Днес обаче мнозина, говорейки за такъв подход към храненето, имат предвид точно твърда рестриктивна система.

Какви диети има?

Има няколко вида диети, които се основават на ограничителна диета.

Протеин. Приема по-малко въглехидрати.

Въглехидрати. В този случай ограничаваме консумацията на мазнини.

Японски. По време на него трябва да консумирате максимум протеини и фибри, минимум въглехидрати и да се стремите към нискокалорична храна. По принцип с такава диета ядат рибни ястия и морски дарове (в някои варианти - месо), зеленчуци, плодове, водорасли и соево сирене.

диета

Какви проблеми могат да възникнат след диета?

Диетите почти винаги са калории минус. Тялото получава по-малко от този или онзи елемент, има хранителен глад, психологическа и след това физическа нужда да се задоволи този глад, което води до сривове. Това се случва в 99% от случаите.

Сред негативните последици от диетите са:

стрес: рязкото намаляване на дневния прием на калории неизбежно води до производството на кортизол, хормон на стреса; нестабилно психоемоционално състояние: появява се мания за храна, може да се развие тревожност, депресия, хранителни разстройства; краткосрочен резултат: според статистика, 80-95% от хората се връщат към първоначалното си тегло след диета;

загуба на мускулна маса: намалява не само телесните мазнини, но и мускулната тъкан, което се отразява негативно на здравето и външния вид; дефицит на хранителни вещества: човек ограничава приема на калории и му липсват важни витамини и минерали, това може да доведе до неизправности на вътрешните органи, обостряне на хронични заболявания и психични проблеми.

Какви проблеми могат да възникнат след диета

Какво се счита за здравословна диета?

Таисия: Не ми харесва етикетът „правилно хранене“. Цялата храна е само храна. Има една, която съдържа само калории, и такава, в която освен калории има и полезни за организма вещества. Ако правилно изградите диета, тогава можете да се поглезите дори с вредни продукти - и всичко ще бъде в пълен ред. Така че диетата на здравия човек трябва да се състои от 80% от храната, богата на полезни елементи.

Диетологът препоръчва да се яде на всеки 2,5-3,5 часа. Важно е да вземете предвид здравословното си състояние, психо-емоционалното състояние и теглото си.

Постоянното здравословно хранене, за разлика от строгите диети, осигурява пълноценен човешки живот. Включва хранителни вещества, микро и макронутриенти, от които тялото се нуждае, освен калории. В допълнение, здравословната диета означава и поддържане на воден баланс: през деня трябва да пиете достатъчно течност, средният дневен прием е 35 мл на 1 кг телесно тегло.