Защо не трябва да пиете алкохол преди упражнения, упражнения и алкохолни напитки

Алкохол и тренировка , възможно ли е ?

Защо не трябва да пиете алкохол преди упражнения, упражнения и алкохолни напитки
Защо не трябва да пиете алкохол преди упражнения, упражнения и алкохолни напитки

Защо не трябва да пиете алкохол преди тренировка?

Алкохолът има отрицателно въздействие върху организма, забавя метаболитните и възстановителните процеси и влошава физическата работоспособност. Грубо казано, тялото ще изразходва всичките си ресурси не за адаптация към стрес или възстановяване след тренировка, а за премахване на остатъците от алкохол.

"Хормонът на стреса" ще се увеличи

Може би след пиене на алкохол някои хора изпитват прилив на енергия и желание за работа. Но в същото време кортизолът, хормонът на стреса, се повишава. Той е полезен само в ситуации на краткотраен стрес, например по време на състезание. Кортизолът мобилизира енергийните ресурси на организма, като разгражда мазнините до мастни киселини. Съответно, ако тренировката ви е достатъчно дълга, тогава хормонът ще продължи да произвежда енергия, но вече от протеини, главно от мускулна тъкан, което ще доведе до неговото намаляване.

Тялото ще отслабва

Учени от Института по хранене и здраве в Нова Зеландия проведоха следното проучване. Десет здрави мъже направиха упражнения за квадрицепс. След това те изпили или напитка, съдържаща 1 g етанол на килограм телесно тегло (под формата на водка и портокалов сок), или безалкохолна напитка. Измерванията на ефективността са направени след 36 и 60 часа. Учените са открили, че тези, които са пили алкохол, след 36 часа мускулите им са отслабнали с 45%.

Тялото ще получава "празни" калории, които след това ще бъдат изгорени

Ликьорите са на първо място по брой калории. Те съдържат около 300 ккал на 100 г. На второ място са водка, коняк и уиски, всеки от които съдържа 240 ккал на 100 г напитка. На трето място е полусладкото шампанско, съдържащо 120 ккал на 100 г. Най-нискокалоричната алкохолна напитка е светлата бира. Въпреки факта, че има само 60 kcal на 100 g продукт, те бързо могат да се превърнат във всички 1200 kcal, тъй като бирата обикновено се пие в големи количества.

Всички калории, които получаваме от алкохола, са празни. Те не съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. Тялото ще направи всичко възможно да се отърве от тези калории. Поради това запасите от мазнини и въглехидрати ще останат в тялото под формата на отлагания на нежелани места.

Мозъкът ще работи по -зле

Интелигентността ви ще падне дори ако пиете само два пъти месечно. Под влияние на алкохол, мозъчните полукълба и малкия мозък частично ще спрат да работят. Представете си, идвате във фитнеса, треньорът се опитва да ви покаже как правилно да изпълнявате лежанката, но изобщо не разбирате нищо. Освен това реакцията ви е инхибирана. Ето защо, когато трябва да вземете бързо решение и да избегнете наранявания, просто нямате време да направите нищо.

Тялото ще бъде дехидратирано

След като изпиете алкохол, тялото ще започне да дава повече вода, отколкото консумира. Ще настъпи дехидратация, така че малка бутилка вода е малко вероятно да ви спаси сутринта след партито. Възстановяването на водния баланс може да отнеме няколко дни.

Кога алкохолът е полезен за вас?

Елена: Ако говорим за професионален спорт, тогава в много спортове, включително бойни изкуства, алкохолът ще се разглежда като допинг. Съответно, ако се намери в анализите на спортиста, ще последват санкции. Като цяло алкохолът увеличава прага на болката, отпуска и успокоява, но само ако се консумира в малки количества. Например, имали сте напрегнат (любителски) спаринг, нивото на възбуда е извън границите, тук малка доза алкохол ще помогне за облекчаване на напрежението.

Трябва да се помни, че само малко количество алкохол и не всеки ден има положителен ефект.

Съчетаването на спорт и алкохол е работа на всеки. В началото на пътуването трябва да направите избор кое е по -важно за вас - красиво и здраво тяло или пиене на алкохол в компанията на приятели.