Защо не можете да спортувате всеки ден, каква е вредата от ежедневните тренировки, защо те не работят

„Колкото по-често тренирам, толкова по-бързо ще подредя фигурата си“, - това мислят мнозина. В преследване на перфектно тяло хората понякога забравят за здравето. Но това може да доведе до сериозни последици.

Защо не можете да спортувате всеки ден, каква е вредата от ежедневните тренировки, защо те не работят
Защо не можете да спортувате всеки ден, каква е вредата от ежедневните тренировки, защо те не работят

Защо ежедневните дейности са опасни?

Намалява имунитета
Претоварването на нервната система е изпълнено с претоварване, нежелание за упражнения, както и намаляване на имунитета. Така тялото показва, че има нужда от почивка и възстановяване.

Повишен риск от нараняване
Мускулите трябва да почиват след тренировка. Ако продължите да тренирате, когато тялото не е имало време да се възстанови, рискът от нараняване се увеличава значително. Това може да се избегне чрез редуване на упражнения за различни мускулни групи или чрез промяна на посоката на тренировка. Например, натоварвайте краката си вместо ръцете или правете кардио вместо силови.

Сънят е нарушен
Натрупването на умора води до отоци и вреди на организма. Сънят е един от начините за възстановяване след упражнения. И дори незначителни нарушения на този процес показват претоварване, необходимост от промяна на вида дейност и почивка. И толкова много, за да ви накара да искате да започнете отново.

Мога ли да го правя ежедневно?

Ако все пак искате да тренирате всеки ден, трябва правилно да разпределите натоварването. За да не навредите на здравето си, можете да се съсредоточите например върху такава схема: три силови тренировки, две кардио и две сесии за разтягане. В същото време всяка дейност, която можете да правите за около час в приблизително същия ритъм, е подходяща като кардио натоварване: бягане, танци, плуване - изберете това, което харесвате.

По време на тренировка мускулите получават микротравми - обикновено чувстваме последствията през следващите няколко дни, поради което е необходимо възстановяване. Можете да правите това активно – например да бягате малко, да правите просто разтягане, да плувате в басейна с умерено темпо. Или пасивно - отидете на масаж или сауна (но с последното трябва да внимавате).

Да практикувате всеки ден или не зависи само от вашето желание. Важно е да можете правилно да разпределите натоварването и трезво да оцените собствените си възможности. Не преследвайте моментен резултат - помислете за бъдещето и преди всичко за собственото си здраве.