Защо коремът отслабва последен - и може ли това да се промени?

Защо коремът оставай най-труден при отслабване и какво да предприемем за да свалим мазнините по корема

Защо коремът отслабва последен - и може ли това да се промени?
Защо коремът отслабва последен

Вторият най -популярен въпрос сред отслабващите е интересът защо стомахът винаги отслабва последен (първият въпрос: как да отслабнем възможно най -бързо). Най -простият отговор е, че обикновено има повече складирани мазнини по корема - но това не е единствената причина.

Няколко хормона са отговорни за складирането на мазнини в корема - по -специално, ако нормалното производство на инсулин, тестостерон, кортизол или естроген е нарушено, тялото може да увеличи складирането на излишните калории в коремните мазнини¹. По -долу в материала ще разберем дали това може да се промени.

// Как коремът отслабва?

Как коремът отслабва?

Мазнините в човешкото тяло са разделени на три фундаментално различни типа. Подкожната мазнина (мека на допир) се съхранява точно под кожата и обикновено се натрупва по крайниците, лицето, задните части и извън корема. Но вътре в корема има висцерална мазнина.

Висцералната мазнина буквално изтласква корема напред, придавайки на фигурата сферична форма. Плюс това, той активно участва в метаболизма, регулирайки количеството на произвеждания хормон лептин - което от своя страна се свързва с формирането на усещане за ситост от храната.

Плюс това, така наречената „хормонална“ мазнина може да се съхранява в долната част на корема. Изследванията² показват, че той може да се натрупва при мъжете, когато нивата на тестостерон са ниски - и при жените, за разлика от това, когато нивата на тестостерон са високи (а нивата на глобулин са ниски).

// Защо коремът отслабва последен:

  • висцералната мазнина влияе върху производството на хормони
  • корем - основното място на отлагане на излишни мазнини
  • има по -слаб приток на кръв в мастните тъкани на корема
  • голям корем пречи на спорта

// Прочетете повече:

Колко бързо можете да отслабнете?

Безопасна цифра за отслабване е 3-4 кг на месец³. По -бързото отслабване заплашва много рискове за здравето - от отпусната кожа (припомнете си, че е почти невъзможно да се възвърне предишната й еластичност), завършвайки със забавяне на метаболизма.

Трябва също така да се помни, че не самата загуба на тегло е важна, а дали човекът, който е отслабнал, ще може да поддържа стабилно тегло в бъдеще. За съжаление, статистиката показва, че почти всички хора, които са драстично отслабнали, наддават отново загубените килограми в рамките на 3-5 години.

Съхранение на инсулин и коремни мазнини

Съхранение на инсулин и коремни мазнини

Инсулинът е ключов хормон, който регулира съхранението на енергия (и мазнини) в тялото. Произвежда се (главно) при консумация на въглехидратни храни, помагайки за оползотворяването на глюкозата - използвайки я или за нуждите на текущия метаболизъм, или изпращайки я в мастните резерви.

Изследванията потвърждават 4 връзката между инсулиновата резистентност и увеличаването на телесните мазнини - особено в областта на корема. С прости думи, механизмите за регулиране на инсулина се нарушават, в резултат на което тялото произвежда излишно количество от него (ако приемем, че няма достатъчно хормон).

На ниво домакинство основната причина за инсулиновата резистентност (и натрупването на мазнини по корема) е редовният и постоянен прием на захар и бързи въглехидрати. При дневни нужди от захар от 20-35 г средният руснак консумира около 110 г - тоест почти 4 пъти по -високо от нормата!

Диети без въглехидрати и отслабване

От една страна, съвременната наука смята, че за да отслабнете е необходимо да намалите общия прием на калории - докато балансът на хранителни вещества (тоест протеини, мазнини и въглехидрати) играе много по -малка роля. От друга страна, практиката показва, че намаляването на въглехидратите помага за по -добър контрол на апетита.

Балансирайки производството на грелин , лептин и инсулин, тялото е в състояние да поддържа стабилно тегло. Ако метаболизмът им е нарушен, човек може да почувства нужда от лека закуска, независимо от реалните нужди - което води до преяждане и увеличаване на теглото на стомаха.

Ролята на спорта в изгарянето на мазнините

Ролята на спорта в изгарянето на мазнините

Третирането на спорта единствено като начин за изгаряне на допълнителни калории е една от причините, поради които мазнините в корема остават последни. Всъщност физическата активност е необходима за нормализиране на метаболизма (по -точно производството на хормони) - както и за подобряване на кръвообращението.

Изследванията показват, че за да може тялото да изгаря успешно мазнини в определена област, е необходима добра циркулация 5 - докато десетилетията на неактивност и с много коремни мазнини правят изгарянето на мазнините по -трудно.

Но не говорим за упражнения за корем. Ако искате да премахнете корема си, първо се нуждаете от редовно и доста продължително кардио-поне 3-4 тренировки седмично по 30-45 минути всяка (пулсът трябва да е в зоната за изгаряне на мазнини).

***

Сред причините, които оказват влияние върху факта, че мазнините от корема винаги напускат в последния ход, може да се отбележи както влиянието на хормоналните нива, така и значителните количества мазнини в коремната област. В допълнение, наличието на коремни мазнини обикновено се свързва с нарушена инсулинова чувствителност.

Информация само за информационни цели. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

  1. Хормонален контрол на регионалното разпределение на мазнините, източник
  2. Затлъстяване, разпределение на телесните мазнини и полови хормони при мъжете, източник
  3. Защо лекарите препоръчват бавна загуба на тегло? Какво лошо има в бързата загуба на тегло?, Източник
  4. Разпределение на телесните мазнини и инсулинова резистентност, източник
  5. Влияят ли притока на кръв и липолизата в подкожната мастна тъкан от контракциите в съседните мускули при хората?, Източник