Защо хората напълняват дори при диета - Как да отслабнете?

Защо хората напълняват дори при диета - Как да отслабнете?

Защо хората напълняват дори при диета - Как да отслабнете?
Защо хората напълняват дори при диета - Как да отслабнете?

Как да отслабна - защо хората се напълняваме?

Изследвания, публикуван през май 2014 г. на вестник Американската медицинска асоциация отхвърля традиционното разбиране на затлъстяване и на идеята, че човек трупа наднорменото тегло, когато консумира повече енергия, отколкото изразходва (1) .

Научен експеримент с мишки, при който едната група е хранена с въглехидрати с висок гликемичен индекс, а другата с нисък, показва, че при еднакъв прием на калории и при същото ниво на физическа активност първата група е набрала 71% повече мазнини (2) .

С други думи, за да отслабнете бързо и да отслабнете , първо трябва да промените хранителните си навици, да се откажете от бързите въглехидрати - тоест от захар, сладкиши и печени изделия.

Упражнения за отслабване

Решаването на проблема с натрупването на наднормено тегло чрез намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност прилича на опит за намаляване на температурата на човек с настинка, като го потопите в студена баня. Симптомите изчезват, но проблемът продължава.

Повечето хора, които се опитват да отслабнат, напълно погрешно интерпретират връзката между изгарянето на мазнини и физическата активност - всъщност нито аеробиката, нито бягането, нито силовите тренировки изразходват много енергия.

Хранителни и метаболитни проблеми

Редица скорошни научни изследвания показват, че колкото повече мазнини присъстват в тялото, толкова повече метаболизъм на енергия се нарушава. По-конкретно, колкото повече калории се съхраняват като телесни мазнини, толкова по-малко енергия циркулира в кръвта (1) .

Изглежда мастните клетки „изтеглят“ енергията, доставяна от храната, оставяйки тялото неспособно да използва тази енергия за метаболитни процеси - в резултат това се изразява както в увеличаване на общите мастни резерви, така и в чувство на умора и постоянен глад .

Фактори, влияещи върху наддаването на тегло

Редица фактори са отговорни за това какъв процент енергия тялото съхранява под формата на мастни натрупвания и какъв процент използва за жизненоважни процеси. Ако тази цифра е повече от 50-60%, колкото и малко да ядете, тялото първо ще насити мастните клетки.

Сред основните фактори, влияещи на този показател, учените посочват генетично предразположение, ниво на физическа активност, количество и качество на ежедневния сън и излагане на стрес. В допълнение, хормонът инсулин играе огромна роля (3) .

Захар и развитието на диабет

Хронично високите нива на инсулин означават, че тялото постоянно получава сигнали, че в кръвоносната система има енергия. Тялото започва погрешно да вярва, че ако калориите от храната не са необходими на метаболизма, тогава те трябва да бъдат изпратени в депата за мазнини.

През последното десетилетие нараства загрижеността сред лекарите и диетолозите, че тези хронично високи нива на инсулин могат да бъдат причинени както от диабет тип II, така и от хронична консумация на храни, съдържащи прости въглехидрати и захари (3) .

Защо захарта е вредна за вас?

Очевидно през следващите години степента на вредното въздействие на захарта върху организма ще бъде значително ревизирана. Все по-често научните автори сравняват захарните компании с производителите на цигари и предлагат да се споменат опасностите от захар върху продуктите.

Сред най-нездравословните храни, които водят до увеличаване на теглото, дори ако се спазва приемът на калории, може да се назоват както сладка сода, така и различни сладкиши, както и замразени удобни храни, „здравословни“ сокове и спортни напитки.

Как да отслабнете правилно?

Най-малко две научни изследвания (3) недвусмислено потвърдиха хипотезата, че елиминирането на прости въглехидрати, захари и други храни с висок гликемичен индекс от диетата води до постепенно нормализиране на телесното тегло.

Важно е да се разбере, че въпреки факта, че процесът на отслабване изисква специална тренировъчна техника, избягването на нездравословното хранене, ограничаването на преяждането и нормализирането на нивата на инсулин в кръвта чрез редовен джогинг играе много по-важна роля.

***

Изненадващо, твърдението, че е по-важно да се отървете от наднорменото тегло, не е просто да правите „упражнения за отслабване“, а по-скоро е необходимо да се храните добре, да спите достатъчно часове и да не се стресирате, все още е известно на малцина.

Научни източници:

  1. Ефекти на диетичния гликемичен индекс върху затлъстяването, източник
  2. Винаги гладен? Ето защо, източник
  3. Увеличаване на затлъстяването - последица или причина за преяждане?, Източник