Защо имате нужда от загряване преди тренировка, защо тренировките без загряване у дома и във фитнеса са опасни?

Много хора смятат, че загрявката е загуба на време, но грешат - опасно е да се тренира без подготовка.

Защо имате нужда от загряване преди тренировка, защо тренировките без загряване у дома и във фитнеса са опасни?
Защо имате нужда от загряване преди тренировка, защо тренировките без загряване у дома и във фитнеса са опасни?

Защо имате нужда от загряване?

Целта на загрявката е да затоплите мускулите, връзките и ставите си преди тренировка. Вземете за пример кола: ако не стартирате, тя няма да тръгне. Същото е и с тялото: за да може тялото да работи добре, то трябва да бъде подготвено. Загряването се състои от прост набор от упражнения, които събуждат тялото, подобряват обхвата на движение и намаляват риска от нараняване и навяхване.

Преди всяка тренировка във фитнеса не можете без загрявка. Резултатът от упражненията директно зависи от това - класовете стават по -ефективни, а вероятността от нараняване намалява.

Много любители и професионалисти понякога пропускат загрявка, но е невъзможно да започнете тренировка без подготовка - тялото просто няма време да се подготви за натоварването. Загряването преди тренировка е важна стъпка за тялото. Ето защо не трябва да пренебрегвате загряващите упражнения.

Според фитнес треньора много хора смятат загрявката за безполезна, тъй като не изгаря мазнините и не изгражда мускулна маса. Но целта му е друга.

Какво ни дава загрявката?

Подготвя опорно-двигателния апарат и мускулите за предстоящите упражнения (топлите и еластични мускули дават повече сила и въздействие) .Това прави ставите по-подвижни (поради отделянето на междуставна течност), а връзките стават по-гъвкави (в противен случай вие може да получи разкъсване на връзките, което се възстановява 2- 6 месеца). Насища организма с кислород. Подготвя сърдечно-съдовата система за упражнения, повишава кръвното налягане, сърдечната честота, температурата (след тренировка всичко се нормализира). производство на адреналин и тестостерон. Засилва метаболизма. Подобрява концентрацията и настроението при физическа активност. Намалява риска. наранявания, което е важно при работа с и без тежести, например при аеробни упражнения.

Как да направите загряване правилно?

Според фитнес треньора няма програма за загряване - всички упражнения се подбират въз основа на индивидуалните характеристики на тялото, вида и целите на тренировката.

Има три вида загряване:

Общи - упражнения, които загряват цялото тяло в комплекс.

Специални - фокусирайте се върху определена мускулна група.

Разтягане - спомага за постигане на по -голяма еластичност и подвижност на тялото. Разтягането се извършва преди и след тренировка - упражненията се различават по динамика и време на експозиция.

Най -добрият начин да започнете тренировката си е със сърдечно -съдово оборудване - това е един от най -често срещаните начини да затоплите цялото си тяло. Кардиото е достатъчно за 7-15 минути, след което преминете към загряване на цялото тяло отгоре надолу или обратно. Много е важно всички движения да се изпълняват възможно най -плавно и да се избягват внезапни движения. Професионалните спортисти например отделят около 40 минути за загряване, за да избегнат наранявания, свързани с „студено“ тяло.

Какво се случва, ако не загреете?

Упражненията без загряване могат да причинят навяхвания. Периодът на възстановяване зависи от степента на разтягане: първата степен - от нула до три дни, втората степен - от три седмици до шест месеца, третата степен - от пет седмици до една година. В този случай ще трябва да се подложите на възстановителни процедури (физиотерапия, масаж), да използвате допълнителни лекарства (гелове, мехлеми, таблетки), а обучението ще трябва да бъде отложено за неопределено време, което се определя от лекаря.

Според фитнес треньор, без загряване, връзките са по-малко еластични и следователно рискът от нараняване се увеличава. Например, усукването на крака може да повреди глезена. И от него след това могат да започнат проблеми с колянната или тазобедрената става. Всички тези наранявания водят до проблеми с гърба, по -специално с кръста. Плюс това, по време на тренировка, рискът от увреждане на мускулните влакна се увеличава, чието възстановяване отнема много време.

Какви дрехи не трябва да носите?

Фитнес треньор предупреждава: има три вида мускулни увреждания, които не могат да бъдат открити сами.

Малки (ЯМР, ултразвукът разкрива разкъсване по -малко от 5 мм) Средно (според резултатите от ЯМР, ултразвук, разкъсване на влакно над 5 мм, отбелязва се хематом) Субтотални и пълни разкъсвания / разкъсвания на мускулите (ЯМР, ултразвук разкрива прибиране, хематом).

Първата степен отнема от един ден до две седмици на възстановяване, втората степен отнема от четири дни до три месеца, а третата степен отнема от три седмици до шест месеца.

Съгласете се, по-добре е да отделите допълнителни 10 минути за загряване, отколкото да седите у дома с контузия няколко седмици?

Без загряване, освен увреждане на опорно -двигателния апарат, сърдечно -съдовата система също получава силно натоварване - поради рязкото увеличаване на сърдечната честота (сърдечната честота) и налягането. В резултат на това се появява силен задух и това води до още по -голямо подкисляване на мускулните влакна, влошаване на здравето и повишено вътречерепно налягане.

Плюс това рискът от замаяност и загуба на съзнание се увеличава, така че трябва да се обърне специално внимание на загрявките за хора със сърдечно-съдови заболявания. Фитнес треньорът отбелязва, че е важно да се направи загрявка - връзките стават по -еластични, а ставата става по -стабилна, така че рискът от нараняване се намалява.

Погрижете се за себе си и се затоплете добре преди основната част от тренировката!