Защо диабетът увеличава телесното тегло - и може ли да се избегне?

Защо диабетът увеличава телесното тегло - и може ли да се избегне?

Защо диабетът увеличава телесното тегло - и може ли да се избегне?
Защо диабетът увеличава телесното тегло - и може ли да се избегне?

От една страна, наддаването на тегло при диабет е положителен сигнал, че механизмът за използване на инсулин в тялото работи правилно¹ (припомнете си, че когато производството на инсулин е нарушено, тялото е трудно да съхранява енергия в телесните мазнини).

От друга страна, процесът на наддаване на тегло може да премине в неконтролирана фаза - провокира риск от развитие на усложнения като метаболитен синдром. В материала по -долу ще разгледаме въпроса какво трябва да се направи, за да се избегне нежеланото наддаване на тегло при T2DM.

// Как инсулинът влияе на телесното тегло?

Инсулинът е хормон, който регулира въглехидратния метаболизъм в организма. Той осигурява на тъканите способността да съхраняват глюкоза, като буквално я предава в мастната клетка. Обикновено инсулинът се произвежда в отговор на повишаване на кръвната захар - този механизъм обаче се нарушава при диабет.

При T2DM може да има тенденция към свръхпроизводство на инсулин и/или загуба на чувствителност на тъканите към неговото действие (макар и не винаги). Всъщност тялото губи способността си сам да понижава нивата на глюкозата - за това са предназначени медицинските антидиабетни лекарства.

Важно е такива лекарства да се различават по своя потенциал на действие - смята се, че лекарствата от ранно поколение са способни да провокират увеличаване на телесните мазнини. Дозировката също играе роля. Въпреки това, всички допълнителни подробности трябва да бъдат изяснени от лекаря.

Ефекти върху съхранението на мазнини

При липса на инсулин е трудно за тялото да съхранява излишната въглехидратна енергия в мастните клетки – те не са в състояние да приемат енергия (което е типично за диабет тип 1). В този случай тялото буквално работи с мазнини – нещо, което професионалните спортисти активно използват, когато тренират за сушене.

От своя страна, при излишък от инсулин, мастните клетки винаги са в режим на пестене на енергия. Това значително усложнява дори теоретичната възможност за отслабване - а на практика диетата и упражненията не водят до забележима загуба на мазнини.

Източници на препоръки

Препоръките, представени в статията, се основават на материалите на Cleveland Clinic, най-големият американски медицински център, в който работят повече от 67 хиляди специалисти и обслужва около 8 милиона пациенти годишно.

Преди да промените диетата си при диабет или преди да започнете физически упражнения за отслабване, препоръчваме да се консултирате със специалист.

Наднормено тегло с диабет

Наднормено тегло с диабет

Повишената кръвна захар е една от основните характеристики на диабета. Въпреки това, тъй като механизмът на производство на инсулин за използване на глюкоза е нарушен, той се съхранява по-малко добре в мастните клетки. Плюс това, високите нива на захар могат да предизвикат загуба на течности - което намалява теглото ви на кантара.

За нормализиране на нивото на захарта специалист може да препоръча контрол на приема на въглехидрати и редовна умерено активна физическа активност - плюс, ако наистина е необходимо, се предписват хипогликемични лекарства (които сериозно променят метаболизма).

В резултат на това с нормализиране на диабета нивото на глюкозата в кръвта намалява - по -специално, поради активирането на механизмите на нейното усвояване от мастните клетки. Заедно с увеличаване на задържането на течности, това може да се превърне в набор от няколко килограма наднормено тегло.

Значението на контрола на апетита

На практика високите нива на кръвната захар често се свързват с повишен апетит - и следователно по-ниските нива на глюкоза са свързани с по-малко желание за храна.

Въпреки това, много хора продължават да ядат големи количества храна „по навик“ - не защото наистина са гладни. Ето защо е важно да контролирате размера на порциите и да не преяждате.

Не забравяйте, че само 200-300 допълнителни калории на ден са достатъчни, за да може тялото да натрупа наднормено тегло.

Можете ли да отслабнете с диабет тип 2?

Можете ли да отслабнете с диабет тип 2?

Нормализирането на теглото при диабет тип 2 е основният съвет, който всеки медицински специалист може да даде. Съществува обаче риск, в желанието си да отслабне твърде бързо, човек с диабет да реши драстично да намали калорийния прием на ежедневната диета - пренебрегвайки препоръката за физическа подготовка.

В същото време физическото обучение е един от малкото начини за нормализиране на реакцията на тъканите към инсулин и глюкоза. По-специално, мускулите използват гликоген, получен от въглехидрати за своята работа. Казано по-просто, редовните упражнения учат тялото да изразходва енергия, а не само да я съхранява.

Припомнете си, че Световната здравна организация препоръчва да се занимавате с умерено активни спортове за 150 минути седмично (както за здрави хора, така и за хора с диабет) - освен това говорим за поддържане на нормално тегло, а не за намаляване.

// Как да избегнем наддаване на тегло при T2DM:

1. Контролирайте апетита си

Нормализирането на нивата на кръвната глюкоза често води до намален апетит – и на този етап е важно да преосмислите ежедневните си хранителни навици, за да избегнете яденето на твърде много храна само защото „време е за ядене“.

// Как да се научим да ядем по -малко?

2. Спортувайте редовно

Наличието на диабет не само не забранява физическата активност, но дори предполага ежедневни упражнения (в умерен режим). Спортът помага за нормализиране на реакцията на тъканите към инсулин - и също така изгаря излишните калории.

// Какви физически дейности са разрешени за диабет?

3. Следете нивата на стрес

Доста често хроничният стрес води до нарушени модели на сън - което в резултат може да провокира усещане за "умора" през деня. Това чувство се бърка от много хора за глад – изразяващ се в консумацията на излишни калории.

4. Научете страничните ефекти

Ако са ви предписани антихипергликемични лекарства, прочетете внимателно книжката, приложена към тях – ако в текста се споменават странични ефекти под формата на наддаване на тегло, консултирайте се с Вашия лекар, за да намерите други решения.

***

Наддаването на тегло е един от сигналите, че механизмите на действие на инсулина работят правилно. Контролът на диабета обаче включва контрол на теглото – за което експертите препоръчват да се следи приема на калории и да се упражнява редовно.

Информацията не е предназначена за лечение. Има противопоказания - определено препоръчваме консултация със специалист.

Източник на препоръки:

  1. Моят диабет е контролиран - но защо напълнявам?, източник