Ядки при диабет - защо са полезни? Кое е по -добре - списък

Ядки при диабет - защо са полезни? Кое е по -добре - списък

Ядки при диабет - защо са полезни? Кое е по -добре - списък
Ядки при диабет - защо са полезни? Кое е по -добре - списък

Понякога се смята, че диабетът забранява всякакви прекалено мазни храни - включително ядки. Препоръките на Роспотребнадзор относно храненето при диабет  предполагат консумация на мазнини в количество до 40% от общия дневен прием на калории.

В същото време научните изследвания показват, че консумацията на пет порции ядки на седмица (всяка порция е около 30 g) намалява риска от сърдечно -съдови усложнения при наличие на диабет със значителни 17% - въз основа на наблюдение на 16 217 субекта.

// Ядки за диабет

Ядки за диабет

Повишените нива на кръвната захар (типична последица от диабет тип 2) често са свързани с жаждата - както и с излишната загуба на вода и минерални соли. В резултат на това на човек може да липсват редица електролитни минерали - предимно натрий, калций, калий и магнезий.

Недостигът на тези минерали влияе отрицателно върху функционирането на мускулите (включително мускулите на сърдечно -съдовата система), рН на кръвта и способността на организма да генерира нервни импулси. Ето защо е важно да включите храни с електролити в диетата си, като ядки, ако имате диабет.

Електролитните минерали, въпреки че се намират в пълнозърнести храни, са само в умерени количества. Например, за да покриете дневната стойност на магнезия, ще трябва да изядете около 200 г елда (сухо тегло) - и такива количества могат да бъдат забранени при диабет.

Изследвания

Данните са получени от проследяване на здравето на 16 217 жени и мъже в здравното проучване на здравните специалисти, които са имали диабет тип 2 в началото на проучването или които са били диагностицирани с диабет в продължение на 34 години на проследяване.

В обяснителна бележка изследователите отбелязват, че целта на тяхната работа е била „да предоставят нови доказателства в подкрепа на препоръката за включване на ядки в здравословна диета за предотвратяване на усложнения от сърдечно -съдови заболявания и преждевременна смърт при хора с диабет“.

Кои са най - здравословните ядки - списък

Кои са най - здравословните ядки - списък

Изследователите установили¹, че хората, които са яли пресни дървесни ядки (като орехи, бадеми, бразилски орехи, лешници или шам фъстък) са получили най -много ползи по отношение на намаляването на риска от сърдечни заболявания, както и на общия риск от смърт.

Имайте предвид, че редица ядки (като фъстъци) не са включени в този списък - тъй като всъщност фъстъците са бобови растения. По същия начин плодовете на кокосовото дърво могат да се считат за ядки - те не са обсъждани в изследването.

// Какви ядки могат да се използват при диабет:

  • орехови ядки
  • бадем
  • бразилски ядки
  • лешник
  • Шам-фъстъци

Ядките могат да бъдат хранителен алерген и са противопоказани при някои хора. Консултирайте се със специалист.

Каква точно е ползата?

Според учените ползите от яденето на ядки при наличие на диабет се основават на способността им да нормализират нивата на кръвната захар, като същевременно намалят количеството на микровъзпалението в организма.

От практическа гледна точка ползите се извличат от съдържанието на ненаситени мастни киселини, фибри, витамин Е и електролитни минерали (предимно магнезий) в ядките.

Освен това ядките съдържат минимални количества въглехидрати.

Диабетни ядки - практически съвети

Диабетни ядки - практически съвети

Имайте предвид, че изследването разглежда диабетици, които ядат порция ядки пет пъти седмично - всяка порция е 1 унция (приблизително 28 g). Това количество бадеми съдържа ³ 160 kcal, 13,8 g мазнини, 5,9 g протеин и 6 g въглехидрати (от които 3,4 g фибри и 1,1 g захар).

Важно е ядките да се консумират пресни - тоест без печене и без добавяне на сол или захар (осолените ядки не се препоръчват при диабет - точно както ядките, обработени със захарен сироп). Ядките обаче могат да се консумират цели или като брашно.

Освен това на практика е важно да се вземе предвид фактът, че ползите от ядката рядко съвпадат с нейната стойност - тоест скъпите и евтини видове могат да имат изключително сходни хранителни характеристики (по -специално съдържанието на наситени мазнини, фибри) и минерали).

***

Проучванията показват, че яденето на 30 -грамова порция дървесни ядки 5 пъти седмично е полезно при диабет - и намалява риска от сърдечно -съдови усложнения със 17%. Важно е обаче да се консумират пресни ядки без добавена сол и без допълнително пържене в олио.

Информацията няма за цел да лекува болести. Яденето на ядки може да предизвика хранителни алергии при някои хора - консултирайте се със специалист.

Източници на данни:

  1. Консумацията на ядки може да помогне за здравето на сърцето при хора с диабет тип 2, източник
  2. Диетичен съвет за хора с диабет тип 2: Яжте повече ядки, източник
  3. Ядки, бадеми - Хранителни факти и калории, източник