Възможно ли е да отслабнете чрез изпотяване, изпотяването помага ли да отслабнете?

Учените все още търсят перфектното лечение на затлъстяването - и този път са измислили нещо интересно. Китайски изследователи са открили, че ако се потите добре, можете да отслабнете - в истинския смисъл на думата. Разказваме ви какво е известно за този метод за отслабване.

Възможно ли е да отслабнете чрез изпотяване, изпотяването помага ли да отслабнете?
Възможно ли е да отслабнете чрез изпотяване, изпотяването помага ли да отслабнете?

Какво казва науката?

В хода на изучаването на диабета учените се натъкнаха на механизъм, чрез който можете да отслабнете. Първоначално те искаха да разберат дали тимусният стромален лимфопоетин (TSLP) може да помогне за лечение на диабет тип 2. Това е цитокин, протеин на имунната система, който участва в алергичното възпаление и влияе върху енергийния метаболизъм. Тъй като тези клетки ускоряват метаболизма, изследователите предполагат, че могат да помогнат за избягване на ефектите от затлъстяването.

Експериментът се провежда върху мишки с наднормено тегло, инжектирани с цитокин TSLP. Резултатът беше неочакван: четири седмици след експеримента мишките започнаха да губят тегло.

По време на изследването мишките са изяли 20-30% повече от обичайното и в същото време са отслабнали от 45 г до здрави 25 г. Интересно е също, че субектите са загубили висцерална мазнина - същата, която се натрупва в коремната кухина около жизнената органи (черва, черен дроб, стомах, панкреас) и увеличава риска от диабет и сърдечно -съдови заболявания. Тези мишки също са подобрили нивата на кръвната захар и инсулина.

Самото отслабване се случи по доста странен начин: животните се потят и отделят себум, мазно вещество, което се произвежда от мастните жлези. В същото време учените не ограничават диетата на гризачите и установяват, че загубата на тегло е свързана с молекулите на TSLP - благодарение на тях мишките буквално се „изпотяват с мазнини“. Самите изследователи го обясняват така: цитокиновият TSLP стимулира имунната система да освобождава липиди през кожата. За да проверят резултата, авторите обръснаха мишките и установиха, че косата на субектите съдържа себум.

Учените са уверени, че откритието ще помогне в борбата с наднорменото тегло при хората. Авторите на изследването заключават, че TSLP намалява апетита и не е вреден за здравето. Ясно е, че няма да можете да обърнете затлъстяването, но е напълно възможно да увеличите производството на себум и по този начин да ускорите процеса на отслабване. Но това откритие, разбира се, изисква допълнителни изследвания.

 

Възможно ли е да отслабнете чрез изпотяване?

Според диетолога Марият Мухина, мазнините се превръщат в себум благодарение на нов тип пептиди, които превръщат мазнините в глюкоза. Този вид терапия вече се използва в медицината и тази процедура е съвсем реална. С негова помощ мазнините се „нагряват“ перфектно и всъщност се отделят от тялото през мастните жлези. Но за нормалното функциониране на кожата, трябва допълнително да използвате силиций.

 

Превръщането на мазнините в себум е цитокинов механизъм. Сега например във връзка с COVID-19 се изследва цитокинова буря (възпалителен отговор), която също допринася за загуба на тегло. Факт е, че тялото започва да губи ресурси и енергийни резерви на клетките, а човек, изложен на цитокинова буря, бързо губи тегло.