Вредата от захарта - ново изследване. Влияние на захарните напитки върху развитието на рак

Вредата от захарта - ново изследване. Влияние на захарните напитки върху развитието на рак

Вредата от захарта - ново изследване. Влияние на захарните напитки върху развитието на рак
Вредата от захарта - ново изследване. Влияние на захарните напитки върху развитието на рак

Ново статистическо проучване, анализиращо влиянието на хранителните навици върху здравните показатели на 42 хиляди жени в продължение на 24 години, показва връзка между консумацията на сладки напитки - и 2 пъти по-висок риск от развитие на колоректален рак¹.

Говорим предимно за захарни газирани напитки и сокове, съдържащи до 25 г захар на чаша - около 50% от максималния дневен прием на захар. Каква точно е вредата от захарта за метаболитните и метаболитните процеси?

// Вредата от добавената захар

Вредата от добавената захар

На първо място, нека направим резервация, че говоренето за опасностите от захарта изобщо не се свежда до обсъждане изключително на бяла захар на маса. Голям брой готови храни (както сладкиши, така и напитки, закуски и зърнени закуски) съдържат значителни количества добавена захар.

Данните от USDA и Министерството на здравеопазването на САЩ показват, че превишаването на 10% от захарта в дневните калории в дългосрочен план води до развитие на редица сериозни хронични заболявания (затлъстяване, захарен диабет, хипертония) ².

Освен всичко друго, вредата от захарните напитки се обяснява не само с действието на захарта - най-често те съдържат фруктозен сироп и сол. Яденето на прекомерно количество фруктоза провокира нарушение на метаболитните процеси на триптофан, фолиева киселина и цинк, а излишъкът на сол провокира високо кръвно налягане.

Ежедневни стойности на захарта

Всъщност настоящата позиция на днешните изследователи на захар относно приемливите дневни дози е по-строга от съветите на повечето диетолози, когато става въпрос за отслабване.

Препоръката с калорийна норма от 2000 kcal (повечето жени) е да се ограничи захарта до 7%, с калорийна норма от 2800 kcal (повечето мъже) - до 8% и с калорийна норма над 3000 kcal (спортисти) - 9-10%.

За сравнение, средният руснак консумира 110 грама захар на ден (около 20% от приема на калории).

//  Захарни норми въз основа на калории²:

 • 2000 kcal - макс. 7% (45 g захар)
 • 2800 kcal - макс. 8% (55 g захар)
 • 3000 kcal - 9-10% (65-75 g захар)

Проблеми с усвояването на фруктоза

Проблеми с усвояването на фруктоза

При производството както на сладки напитки, така и на всякакви десерти и сладкиши, навсякъде се използва не обикновена захар, а течен фруктозен сироп (получен най-често от царевица).

Смесва се по-лесно с други съставки, добавя въздушност към текстурата, удължава срока на годност - и няма вкус на захар като самата захар.

Очевидно обаче тялото на повечето хора е в състояние да усвои не повече от 25-50 g фруктоза - и превишаването на тази норма води до затруднения с нейното усвояване.

//  Първични симптоми:

 • метеоризъм
 • дисфункция на червата

//  Вторични симптоми:

 • лошо настроение и проблеми със съня (липса на триптофан)
 • намален тестостерон при мъжете (недостиг на цинк)
 • нарушена репликация на ДНК (липса на фолиева киселина)

Какъв е проблемът?

За разлика от глюкозата, която изисква специален ензим за усвояване, фруктозата е много по-лесна за превръщане в енергия. Той се абсорбира в дебелото черво и след това се транспортира до черния дроб, където се натрупва. Консумацията на големи количества фруктоза обаче активира биосинтеза на мастни киселини.

Изследванията през 2020 г. показват, че бързото натрупване на мазнини чрез ядене на зрели плодове с високо съдържание на фруктоза е част от хибернационния механизъм на животните - подобни метаболитни промени могат да настъпят при хората, предизвиквайки затлъстяване, диабет и хипертония3.

Как точно захарта вреди на метаболизма?

Как точно захарта вреди на метаболизма?

Основната вреда на захарта се крие в увреждането на способността да се използват крайните продукти на гликирането . Гликацията е процес, чрез който молекулите на глюкоза или фруктоза се свързват с протеини и мазнини в човешкото тяло, провокирайки промени в тях.

Въпреки че тези процеси присъстват постоянно в организма, след достигане на 35-годишна възраст има рязка тенденция към ускоряването им - всъщност натрупването на крайни продукти на гликирането е активатор на процеса на стареене и клетъчна недостатъчност 4 .

Всъщност, за да ограничите процесите на гликиране, трябва стриктно да наблюдавате приема на захар - не надвишавайки препоръчителната дневна доза.

//  Накратко:

 • гликиране - способността на захарта да уврежда клетките в тялото
 • резултатът е загуба на способността да се противопоставя на оксиданти
 • последица - ускоряване на стареенето

Ефекти върху стареенето на кожата

Колагенът и еластинът са протеините, най-уязвими към процесите на гликиране. Именно те поддържат кожата еластична и са отговорни за еластичността на тъканите - обаче към 35-годишна възраст в тялото липсват около 15% колаген, а до 45-годишна възраст - повече от 30%.

Освен всичко друго, излишната захар води до промяна в структурата на колагена - той става по-твърд. Резултатът е загрубяване на кожата и по-ранна поява на бръчки.

***

Все по-голям брой научни изследвания свързват излишния дневен прием на захар със здравни рискове, включително риска от колоректален рак (поради повишено възпаление в червата) и по-ранно стареене (поради крайните продукти на гликирането).

Информацията е само с информационна цел. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

 1. Прием на подсладена захар в зряла и юношеска възраст и риск от ранен колоректален рак сред жените, източник
 2. „Диетични насоки за американци“, издание 2020-2025, pdf
 3. Метаболизмът на фруктозата като общ еволюционен път на оцеляване, свързан с изменението на климата, недостига на храна и сушите, източник
 4. Гликация по време на вътрешно присъщо и актинично стареене на човека: изследване in vivo и in vitro модел, източник