Вреда от елда - кой не трябва да яде елда?

Елдата е една от най-богатите на протеини зърнени храни. Съдържа витамини от група В, витамини К, Е и др. Но не всичко е толкова просто и дори елдата в някои случаи може да бъде вредна за организма.

Вреда от елда - кой не трябва да яде елда?
Вреда от елда - кой не трябва да яде елда? | Image: 123RF

Има ли елдата медицински противопоказания?

Като такава, елдата няма противопоказания. Като цяло се смята за една от най-малко алергичните храни.

Кой не трябва да яде елда?

Въпреки това, понякога при използване на елда може да се появят реакции на свръхчувствителност тип 3 (един от видовете алергии). Най-често с това се сблъскват представители на народите от Северна Европа, някои страни от Азия и Африка.

В традиционната японска кухня често се използва елда - включително брашно от елда. Например от него се правят прословутите юфка от елда – соба. В същото време в Япония са регистрирани първите случаи на алергия към този продукт. Като цяло е доста рядко. Според статистиката, сред страдащите от алергия в Япония само 3,4% са имали реакция към елда.

Симптомите на непоносимост към елда са сърбеж и зачервяване на кожата, гадене, повръщане, възпаление на носа и очите, кашлица, затруднено дишане.

Също така трябва да внимавате със зърнените храни, ако имате непоносимост към глутен. Самата елда не съдържа този протеин, но в производството често се обработва на същото оборудване като глутеновите зърнени храни. По-добре е да играете на сигурно и да купувате елда в опаковки с надпис „Без глутен“. Въпреки че това, разбира се, не може да се счита за 100% гаранция.

Има мнение, че елдата трябва да се яде с повишено внимание от тези, които имат повишено съсирване на кръвта. Проблеми обаче могат да възникнат само ако цяла седмица ядете само елда. Хората с бъбречни проблеми също трябва да се ограничат до една порция на седмица.

Колко елда можете да ядете на ден?

Ако ядете такава каша в особено големи количества, можете да получите проблеми със стомашно-чревния тракт, например запек. Освен това, при монодиета с елда, полезните микроелементи и водата първи напускат тялото. Затова не препоръчвам да ядете повече от 150-200 г зърнени храни на ден. По-добре е да го редувате с други продукти. Като цяло, продължителната моно-диета може да доведе до неврологични разстройства и хормонални смущения.