Важно ли е да имате режим на съня, как лишаването от сън влияе на тренировките?

Липсата на сън води до влошаване на спортните постижения и не само.Колко сън ни е нужен и как да си направим режим?

Важно ли е да имате режим на съня, как лишаването от сън влияе на тренировките?
Важно ли е да имате режим на съня, как лишаването от сън влияе на тренировките?

Как лишаването от сън влияе на производителността и тренировките?

Сънят има много функции, а почивката не е единствената му задача.

Сънят не е нещо пасивно, както се смяташе по-рано, той е активен процес, точно като периода на будност. Сънят е отговорен за възстановяването на мускулите, укрепването на паметта, вниманието. Следователно не можете да го пренебрегвате. Важно е всички, особено спортистите, да се събуждат и да си лягат едновременно. Да приемем, че винаги се събуждате в 9 часа сутринта - от тази цифра трябва да преброите обратно необходимия процент на сън (средно това е 7-9 часа). Резултатът ще бъде времето, когато трябва да отидете отстрани.

Нарушаването на съня е изпълнено с влошаване на спортните постижения.

Това води до влошаване на силовите показатели
За тези, които не спят много, силовите тренировки са по-трудни от обикновено - учените казват това. Изследванията показват, че тричасовото лишаване от сън за два дни влошава силовите показатели с повече от 11%. Съгласете се, ще бъде жалко да натиснете 71 кг вместо обичайните 80 кг? Но си струва да спите поне един час през деня, тъй като тези показатели леко се подобряват.

 

Намалява наддаването на тегло и увеличава наддаването
Нарушението на съня увеличава синтеза на грелин, хормона на глада. Освен това мускулите не растат във фитнеса, а по време на почивка. А сънят е най-добрият допинг, тогава отслабваме и се възстановяваме.

 

По време на сън се синтезират нашите естествени анаболни стероиди, а именно растежен хормон. Той подпомага метаболизма на тялото и растежа на клетките и увеличава здравината и здравината на костите.

Влошава спортните постижения
Ако се ограничите в съня, това няма да доведе до нищо добро. Според сомнолога липсата на сън определено ще се отрази на качеството на тренировките и атлетичните постижения.

 

Мускулите се увреждат по време на тренировка, възникват възпалителни процеси, микротравми на мускулни влакна. Сънят помага да се справите с всички тези процеси. Не забравяйте, че по време на сън тялото се възстановява.

Води до когнитивен спад
Липсата на сън влошава концентрацията, паметта, скоростта на мислене и реакция. В този случай посещението на фитнес ще бъде безполезно. В допълнение към факта, че техниката на изпълнение на упражненията ще страда, поради вашата умора, вие все още ще правите всичко небрежно. Следователно сънят е много важен.

И не е важен само първият цикъл на сън. Към сутринта, през втората половина на нощта, преобладава REM фазата - сън с бързи движения на очите. През този период виждаме сънища. REM сънят е отговорен за нашата памет, внимание, емоции и способността да се справяме със стреса. Ако се лишите от този сън, ще станете по-малко емоционални и по-стресирани.

 

Важно ли е да си лягате и да ставате в определен час?

 

Заспиването и събуждането определено време е много важно. Тъй като тялото много обича реда, когато всичко е подредено по рафтовете, и мрази хаоса. Така че нашият биологичен часовник и клетки в мозъка са подредени, че всички процеси в тях се повтарят след 24 часа. Тези клетки синхронизират работата на целия организъм, всеки орган и всяка система, дори производството на храносмилателни сокове и ензими.

Ако постоянно чукате биологичния си часовник, вече няма да правите разлика между вашите нужди. Възможно е да започнете да се чувствате като гладни, въпреки че в действителност просто трябва да заспите. Всичко това може да доведе до намаляване на настроението, наддаване на тегло и развитие на различни заболявания, включително захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония - връзката между нарушенията на съня и тези заболявания е доказана отдавна.

За да „прекъснете връзката“ и да станете едновременно, следвайте тези правила:

не нарушавайте графика си за сън и следвайте строг график; ако не можете да заспите с едно щракване по едно и също време, опитайте се да действате в обратната посока и се събудете малко по-рано от обикновено; приберете телефона си през нощта - синьото цветът на смартфона предотвратява производството на мелатонин, хормона на съня; проветрете стаята преди лягане и използвайте маска за сън: винаги е по-лесно да заспите в тъмен мрак и хладна стая; ако нямате късмет със съседите си, носете тапи за уши или слушалки с шумопотискане: приятната музика ви приспива също толкова добре, колкото приспивна песен.