Упражненията като естествен стимулатор на BDNF: Подобряване на паметта и настроението чрез физическа активност

Свързването на умствената дейност с физическата активност често може да бъде пренебрегвано, но съществува дълбока връзка между двата аспекта на нашия живот. Основен елемент в тази връзка е молекулата, наречена мозъчно-невротрофичен фактор (BDNF).

Упражненията като естествен стимулатор на BDNF: Подобряване на паметта и настроението чрез физическа активност
Упражненията като естествен стимулатор на BDNF: Подобряване на паметта и настроението чрез физическа активност | Images: 123RF

BDNF белтък, който играе ключова роля в поддръжката, растежа и развитието на невроните в мозъка. Повишените нива на BDNF се свързват с повишено когнитивно функциониране, подобрена памет и дори с намаляване на риска от невродегенеративни болести като болестта на Алцхаймер.

А как можем да стимулираме производството на този чудодеен белтък в нашия мозък? Отговорът лежи в редовната физическа активност. Проучвания показват, че спортът и упражненията могат значително да увеличат нивата на BDNF.

Един от най-ярките примери в спорта, които илюстрират този феномен, е придобиването на нови спортни умения. Професионални спортисти, като гимнасти или фигуристи на лед, например, тренират интензивно не само тялата си, но и мозъка, усвоявайки сложни движения и комбинации. При тях се наблюдава не само физическо, но и когнитивно развитие, което в голяма степен може да се дължи на увеличените нива на BDNF, генерирани от редовните тренировки.

Освен специфични спортове, дори и базови физически активности като бягане или кардио тренировки могат да допринесат за стимулиране на мозъка. Някои изследвания показват, че хората, които бягат редовно, имат по-високи нива на BDNF в сравнение с хора, които не се занимават активно със спорт.

кардио тренировките помагат на мозъка

BDNF не само стимулира развитието и функционирането на невроните, но и подобрява настроението. Физическата активност е доказано ефективен начин за намаляване на симптомите на депресия и тревожност. Тук отново се включва ролята на BDNF, който допринася за усещането за щастие и удовлетворение след тренировка.

Независимо дали сте професионален спортист или просто искате да останете активни и здрави, включването на упражнения в ежедневието ви е ключ към не само здраво тяло, но и здрав мозък. Нека спортът бъде нашият естествен стимулатор на BDNF, осигуряващ ни качествен и плодотворен живот.