Цинк за мъже - каква е ползата? Как цинкът влияе на простатата и потентността?

Проучванията показват, че бедната на цинк диета намалява нивата на тестостерон при мъжете със 75% в рамките на 20 седмици. Учените напомнят, че цинкът е част от повече от 400 ензима и липсата му в храната може да наруши метаболизма по комплексен начин.

Цинк за мъже - каква е ползата? Как цинкът влияе на простатата и потентността?
Цинк за мъже - каква е ползата? Как цинкът влияе на простатата и потентността? | Image: 123RF

Апроучванията показват, че бедната на цинк диета понижава нивата на тестостерон при мъжете със 75% в рамките на 20 седмици¹. Учените напомнят, че цинкът е част от повече от 400 ензима и липсата му в храната може да наруши метаболизма по комплексен начин.

Тъй като в тялото на мъжа цинкът е концентриран главно в простатата, мускулите, черния дроб и панкреаса, той пряко влияе върху тяхната работа. По-специално, при липса на цинк, имунитетът страда и производството на полови хормони също е нарушено.

// Цинк за мъже

Цинкът е минерал, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. На първо място, с негова помощ клетките получават възможност да използват различни ензими, които са необходими, наред с други неща, за стартиране на процесите на синтез на протеини и колаген.

В допълнение, цинкът (също като магнезия) е необходим на мъжете за производството на сперма и редица хормони - предимно тестостерон, инсулин и хормон на растежа. Дефицитът на цинк е свързан с лошо качество на спермата и дисфункция на простатата.

От особено значение е използването на дневната норма на цинк за момчетата в юношеска възраст - в техния случай дефицитът може да наруши процесите на растеж на тялото. Освен всичко друго, силовите тренировки и активният сексуален живот увеличават нуждата на тялото от минерал.

Дневни ставки

Препоръчителният прием на цинк за мъжете е 10-15 mg на ден – като общо тялото складира до 2 g от това вещество. Тъй като 50 ml сперма съдържа до 10 mg цинк, честите еякулации увеличават нуждата от минерала. В допълнение, цинкът се губи по време на порязвания и кървене.

Симптомите на остър дефицит са влошаване на качеството на косата и ноктите, влошаване на паметта, депресия, намалена зрителна острота, раздразнителност и умора. Възможни са алергии, загуба на тегло и намаляване на производството на инсулин.

Влияние върху тестостерона и потентността

Строго погледнато, няма пряка връзка между нивата на тестостерон, либидото и способността за поддържане на ерекция. С други думи, въпреки че мъжете се нуждаят от цинк за производството на сперма и синтеза на полови хормони, употребата му сама по себе си не повишава потентността.

Въпреки това, проучвания върху животни отбелязват положителен ефект на цинка върху сексуалната функция и способността за поддържане на ерекция². На свой ред, проучвания върху млади мъже показват, че липсата на цинк води до намаляване на либидото и влошаване на качеството на спермата³.

Как да повишим тестостерона?

Магнезият, селенът и цинкът са ключови минерали за поддържане на здрави нива на тестостерон. В същото време магнезият е вторият най-концентриран минерал в клетките на тялото. Необходим е за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, както и за работата на мускулите.

Липсата на магнезий в диетата (според статистиката само 30% от хората получават дневен прием от този минерал) води до намаляване на мускулната маса и намаляване на тестостерона. Ефектът от дефицита върху организма се засилва след 40-годишна възраст – особено при ниско ниво на физическа активност.

Цинк в храната

Цинкът е доста често срещан минерал. Най-много се намира в морски дарове, различни семена и черен дроб на животни. Две-три стриди или шест големи скариди са достатъчни за покриване на дневната доза - или 200-300 г телешки черен дроб.

Цинкът, съдържащ се в растителните храни, се усвоява по-зле. За покриване на дневната норма ще ви трябват 100 г тиквени семки или 200-250 слънчогледови семки. В допълнение, в лещата има цинк - в този случай нормата, необходима за здравето, предполага дневен прием на 200 g зърнени храни.

//  Съдържание на цинк в продуктите:

Продукт Съдържание на цинк на 100 гр Процент от дневната стойност
Тиквени семена 10 мг 90%
Слънчогледови семки 4-5 мг 40-45%
Бадемово 3-4 мг 30-40%
Телешки черен дроб 4 мг 40%
говеждо месо 3-8 мг 30-80%
Птиче месо 1-4 мг 10-40%
Леща за готвене 5 мг 50%
Фъстък 4 мг 40%
Соеви зърна 3 мг 30%
твърдо сирене 3-4 мг 30-40%
овесени ядки 4 мг 40%
Пшеница 3 мг 30%
кафяв ориз 1 мг 10%
бамбукови кълнове 1 мг 10%
Повечето зеленчуци 0,3-0,5 мг 3-4%
повечето плодове 0,15-0,05 мг 1%

***

Цинкът е важен минерал за функционирането на мъжката репродуктивна система. Необходим е за производството на сперма, както и за синтеза на тестостерон и растежен хормон. Липсата на цинк в диетата се свързва с нарушени функции на либидото - включително проблеми с потентността.

Научни източници:

  1. Състояние на цинк и серумни нива на тестостерон на здрави възрастни, източник
  2. Ефекти от добавката на цинк върху сексуалното поведение на мъжки плъхове, източник
  3. Подобряване на сексуалното поведение и качеството на спермата чрез терапевтичен подход и добавки с цинк, източник