Цикорията – как действа на организма и с какво е полезна за жените над 50 години?

Цикорията е цвете, чийто изсушен корен се използва за приготвяне на прах за напитка. Въпреки вкуса на кафе, цикорията не съдържа кофеин - и не стимулира централната нервна система.

Цикорията – как действа на организма и с какво е полезна за жените над 50 години?
Цикорията – как действа на организма и с какво е полезна за жените над 50 години? | Image: Pixabay

ichorium е здравословна алтернатива на кофеиновите напитки. За разлика от кафето или чая, той не стимулира централната нервна система, а я отпуска - влияе положително върху качеството на съня. Освен това напитка, направена от цикория, може да понижи кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

Здравословните ползи от корена на цикорията се дължат на съдържанието в състава му на инулин – пребиотик и вид разтворими фибри. По-специално, това вещество има положителен ефект върху функционирането на стомаха и има противовъзпалителни свойства. В допълнение, инулинът може да бъде полезен за жени над 50 години.

// Цикория - какво е това?

Цикорията е растение със синкави цветове. Коренът от цикория се използва за приготвяне на напитки като заместител на кафето - за това първо се изсушава, след това се смила и пече. Сред полезните свойства може да се отбележи липсата на кофеин, както и наличието на антиоксиданти в състава.

Проучванията показват, че веществото инулин, съдържащо се в него, може да повлияе на нивата на кръвната захар (и, следователно, нивата на инсулин) - с други думи, цикорията помага за намаляване на глюкозата на гладно¹. Важно е да се отбележи, че количеството инулин зависи от начина на приготвяне на напитката.

Има три вида цикория – течна, разтворима и смляна. Течността е най-добра. За разлика от разтворимия или смлян, той не се подлага на термична обработка, което означава, че запазва повече хранителни вещества. Вкусът му обаче е по-малко като вкуса на обикновеното кафе.

Защо е като кафето?

Причината цикорията да прилича на разтворимо кафе е, че изсушеният корен се обработва по подобен начин. Сама по себе си натуралната цикория почти няма вкус на кафе - печенето и добавянето на вторични съставки обаче помагат.

Имайте предвид, че за подобряване на вкуса в състава на разтворимата или смляна цикория могат да се включат както подсладители, така и смлени зърнени култури. Особено опасен е малтодекстринът – повишава нивата на кръвната захар и не е подходящ за прием при диабет.

Ползи и противопоказания

ползи от цикорията

Здравословните ползи от цикорията се дължат на съдържащия се в нея инулин. Инулинът е полизахарид, който има сладникав вкус, но не се усвоява от човешкия стомах. Разтваря се лесно в гореща вода - действайки като форма на разтворими фибри.

Инулинът е полимер на D-фруктозата и се съдържа не само в корена на цикорията, но и в грудките на ерусалимския артишок – както и в агавето. Веществото помага за контролиране нивата на кръвната захар, а също така действа като пребиотик и помага на стомаха (потиска патогенните бактерии и стимулира растежа на полезните).

// Полезни свойства на цикория²:

  • подобрява работата на червата
  • подобрява функцията на черния дроб
  • има положителен ефект върху нивата на инсулина
  • има антимикробни свойства
  • понижава кръвното налягане

Какви са ползите за жените?

Ползите от цикорията за жените се дължат на способността й да понижава нивата на кръвната захар - това е особено важно след 50 години, когато нивата на хормоните се колебаят драстично. По-специално, наддаването на тегло след менопаузата е тясно свързано с промените в чувствителността на тялото към инсулин.

Неспособността на тялото да регулира правилно процесите на производство на инсулин води до чувство на слабост и хронична умора - което провокира желание за бързи въглехидрати и преяждане. Освен това цикорията релаксира и има положителен ефект върху съня – което е важно и по време на менопаузата.

Противопоказания

Преди да купите цикория, трябва да се уверите, че тя не съдържа малтодекстрин или захар - те са забранени при диабет. Могат да се добавят подсладители за подобряване на вкуса на кафето или за намаляване на цената.

Тъй като напитката с цикория е в състояние да стимулира производството на жлъчка, тя е противопоказана при уролитиаза и холелитиаза. В допълнение, цикорията разширява кръвоносните съдове, което означава, че е забранено при понижено налягане или разширени вени. Също така не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

// Прочетете повече:

Цикория - как да приемаме?

Изследванията показват, че ползите от цикорията се проявяват при консумация на 3-5 g инулин на ден³. Тъй като коренът на цикорията съдържа от 10% до 30% от това вещество, са необходими около 10-30 g прах - което се равнява на 2-6 чаени лъжички за приготвяне на няколко порции от напитката.

За понижаване нивата на кръвната захар цикорията трябва да се пие 10-30 минути преди хранене – в чист вид, без мляко и подсладители. Припомняме, че млякото съдържа лактоза, наречена млечна захар - употребата му не се препоръчва за диабетици.

Също така играе роля, че повечето научни изследвания върху цикорията се основават на изследването на ефекта на екстракти от активни съставки - например алкохолни разтвори. Количеството инулин обаче винаги зависи от метода на отглеждане на дадено растение и начина на обработка.

Има противопоказания. Консултирайте се със специалист.

***

Цикорията е цвете, чийто изсушен корен се използва за приготвяне на прах за напитка. Въпреки вкуса на кафе, цикорията не съдържа кофеин - и не стимулира централната нервна система. Освен това инулинът, който е част от него, понижава нивата на кръвната захар.

Научни източници:

  1. Антидиабетни ефекти на Cichorium intybus при индуцирани от стрептозотоцин диабетни плъхове, източник
  2. Антималарийна активност на лактуцин и лактукопикрин: сесквитерпенови лактони, изолирани от Cichorium intybus L., източник
  3. Използване на цикория, ползи, дозировка – Drugs.com Билкова база данни, източник