Сол или захар - кое е по вредно за здравето.

Какви са приликите и разликите между солта и захарта вредата от тях и кое е по-вредно и опасно за здравето

Сол или захар - кое е по вредно за здравето.
Какво е по-вредно и опасно за здравето -

Традиционно и солта, и захарта се считат за вредни вещества (ако се консумират в излишък) - носещи името "бяла смърт". Прекомерният прием на сол обикновено се свързва с високо кръвно налягане, а гладът за захар е свързан с диабет.

Последните научни изследвания обаче показват, че механизмът на ефекта на солта върху хипертонията отдавна не е разбран - по-специално, връзката между приема на сол и високото кръвно налягане не е толкова ясна. Всъщност излишъкът от сладкиши може да провокира хипертония.

// Кое е по-лошо, сол или захар?

сол и захар

Трапезната сол и захарта си приличат в много отношения - те са бели течащи вещества, добавени към храната по време на готвене. Но това е само част от картината. През повечето време излишната консумация не се случва чиста, а от готови храни и ултрапреработени храни.

Например плодовите сокове съдържат значително количество захар, сравнимо с кола - около 20-25 g на чаша, което се равнява на 4 чаени лъжички. Освен всичко друго, солта се намира и в сока и содата - в крайна сметка това провокира жажда и ви кара да пиете повече сладки напитки.

Това означава, че е доста трудно да се разгледа отделно излишната сол в диетата или излишната захар - те обикновено се припокриват, тъй като говорим за излишък на ултрапреработена храна като цяло. Всъщност трябва да добавите излишни калории, наситени мазнини и транс-мазнини към списъка.

Стандарти и насоки

В случай на сол, дневната стойност е 5 g (или 2,3 g по отношение на натрий, основната активна съставка в солта). Според Министерството на здравеопазването обаче руснаците консумират средно около 12 г сол на ден - почти 2,5 пъти повече, отколкото е необходимо за функционирането на организма.

Що се отнася до захарта, препоръките за максимален брой зависят от пола, възрастта и нивото на активност. Освен това захарта не е цяло вещество, а смес от глюкоза и фруктоза. Много въглехидрати (например нишесте) се превръщат в глюкоза по време на храносмилането.

Най-често горната граница за употребата на добавена захар се нарича 25-40 g на ден³ - препоръчва се ограничаване на общото количество въглехидрати в диетата до 30-40% от дневния прием на калории (600-900 kcal или 150-225 g въглехидрати, в зависимост от нивото на физическа активност).

Ефектът на солта върху развитието на хипертония

Ефектът на солта

Инсулинът е протеинов хормон, произведен в панкреаса. Позволява въглехидратите да се използват за енергия, а също така влияе на кръвната захар - помага да се избегнат прекалено високи или прекалено ниски стойности.

На практика инсулинът увеличава задържането на натрий (основният компонент на трапезната сол) в бъбреците - което увеличава задържането на течности и в дългосрочен план провокира развитието на хипертония2. Други фактори (например инсулинова резистентност ) ускоряват тези процеси.

Колко вреди захарта?

вреди от захарта

От друга страна, мащабен анализ на здравословното състояние на почти 15 000 души показа, че излишната консумация на добавена захар е статистически свързана с наднормено тегло, риск от развитие на коремно затлъстяване, диабет тип 2 - както и хипертония и сърдечно-съдови болест³.

Препоръките на Световната здравна организация относно употребата на захар са значително по-строги от много съвети от диетолози - стандартите на СЗО позволяват само 10% от дневните калории под формата на захар 4 .

Долната линия - кое е по-лошо?

За съжаление, въпросът какво е по-вредно, сол или захар, не отчита голямата картина. И двете вещества се намират в големи количества в ултрапреработени храни, за които повечето хора просто не знаят.

По-правилно е да се говори за често срещани грешки в храненето (излишък на калории, бързи въглехидрати и наситени мазнини, липса на фибри, витамини и минерали), а не за опасностите от дадена съставка.

Но ако го намалим до пряко сравнение на вредата за здравето, тогава захарта определено е по-вредна от солта.

***

Общоприетото мнение, че солта води до повишаване на кръвното налягане, е погрешно. Статистиката не проследява такава връзка - те обаче отбелязват, че причината за развитието на хипертония често е излишъкът на захар в храната. При това не под формата на бяла захар за трапеза, а като съставка на закуски и готови продукти.

Източници на данни:

  1. Връзка между храненето и кръвното налягане: анализ на напречното сечение, източник
  2. Връзка между инсулинова резистентност и хипертония: Какви са доказателствата от еволюционната биология?, Източник
  3. Добавен прием на захар и смъртност от сърдечно-съдови заболявания сред възрастни в САЩ, източник
  4. Съвместната експертна консултация на СЗО / ФАО относно диетата, храненето и профилактиката на хронични заболявания: последици от процеса, продукта и политиката, източник