Семена от чиа за диабет - 7 научно доказани ползи (и 5 съвета как да ги ядете)

Семена от чиа за диабет - 7 научно доказани ползи (и 5 съвета как да ги ядете)

Семена от чиа за диабет - 7 научно доказани ползи (и 5 съвета как да ги ядете)
Семена от чиа за диабет - 7 научно доказани ползи (и 5 съвета как да ги ядете)

Изследвания¹ доказват способността на семената от чиа да влияят положително на здравето при наличие на захарен диабет. Поради своя състав (чиа е богата на растителни мазнини, фибри, минерали и антиоксиданти), тези семена могат да подобрят метаболитните параметри.

По-специално, когато се консумират редовно, семената от чиа могат да намалят систоличното кръвно налягане, да нормализират липидния метаболизъм – и да помогнат за намаляване на глада и облекчаване на ежедневното управление на диабет тип 2.

// Семена от чиа - кратка история

Семена от чиа

На първо място, трябва да разберете защо семената от чиа се споменават все по-често сред здравословните храни - докато никой не е чувал за тях преди 20 години. Причината е, че векове наред те са били смятани за изгубено растение и не са били култивирани в индустриален мащаб.

Историята на семената от чиа е на около 6 хиляди години - те са били широко използвани от цивилизацията на ацтеките не само като хранителен продукт, но и като средство за събиране на данъци (те буквално плащаха обслужване на дълга с малки черни зърна).

Въпреки това, след испанската колонизация на Мексико, огромни култури от чиа бяха унищожени - и споменаването за съществуването им остана само в учебниците по история. Това се промени в края на 80-те години на миналия век, когато растението беше открито в отдалечените планински райони на Парагвай.

Чиа - какво е и как расте

Всъщност семената от чиа са ядливите семена на едноименното цвете. Външно това растение прилича на висока трева с лилави цветя. От кулинарна гледна точка, чиа може да се класифицира като псевдозърнена култура – ​​подобно на елдата и киноата, те са ядливите семена на растенията.

Особено интересното е, че растението чиа може да се отглежда у дома – методът на покълване е близък до покълването на соевите кълнове.

На теория, при включена светлина, след една година растението ще произведе цветя и семена. Единственият недостатък е термофилността.

Как семена от чиа са полезни за диабет?

Как семена от чиа са полезни за диабет?

Следните факти за ползите от консумацията на семена от чиа (или масло) се основават на извадки от преглед на англоезични научни статии, изготвен от Познанския университет по природни науки:

1. Намалете систоличното налягане

Проучване при 20 възрастни, диагностицирани с диабет тип 2 и консумиращи 37 грама семена от чиа (добавени към пълнозърнест хляб) дневно в продължение на 12 седмици, показва значително понижение на систоличното кръвно налягане.

2. Подобряване на липидния профил в кръвта

Гореспоменатото проучване установи също 2-кратно увеличение на плазмените α-линоленова и ейкозапентаенова киселини – което на теория може да бъде свързано с намален риск от инсулт и сърдечен удар.

3. Подобрете контрола на глада

В проучване на 15 души (без диабет), консумацията на 25 g чиа и 50 g глюкоза е сравнена с консумацията на 25 g ленено семе и 50 g глюкоза - хората, които консумират семена от чиа, изпитват намалено желание за ядене и по-стабилна ситост.

4. Влияе на въглехидратния метаболизъм

В проучване (също при хора без диабет) семената от чиа са показали способността си да намаляват постпрандиалната гликемия, която е един от ключовите рискови фактори за микро- и макроангиопатии при наличие на диабет тип 1 и особено диабет тип 2.

5. Подобряване на инсулиновата чувствителност

Въз основа на наблюдение на 67 души (и с контролна група), диетата със семена от чиа показва намаляване на концентрацията на триацилглицероли и С-реактивен протеин – както и подобрени параметри на инсулинова резистентност и чувствителност на организма към действието на инсулин.

6. Увеличете нивото на "добрия" холестерол

Изследвания върху животни свързват консумацията на семена от чиа с увеличаване на количеството липопротеин с висока плътност в кръвта – което има положителен ефект върху здравето. Имайте предвид, че не беше възможно да се повтори резултатът при провеждане на проучвания върху хора.

7. Може да е от полза при затлъстяване

Друго изследване върху затлъстяването при животни показва връзка между яденето на семена от чиа и намаляването на оксидативния стрес в тялото, както и подобряването на липидната пероксидация.

KBZHU профил

Тъй като семената от чиа са естествен хранителен продукт, действителното съдържание на хранителни вещества винаги ще варира. Въпреки че на опаковките се повтарят едни и същи числа, това показва само, че се използва един източник. Разсейването в данните по-долу се основава на няколко измервания.

// Семена от чиа, 100 г:

 • съдържание на калории - около 500 kcal
 • съдържание на протеин - от 16 до 21 g
 • съдържание на мазнини - около 30 g
 • съдържание на въглехидрати - от 40 до 45 g

// Дебел профил:

 • омега-3 — около 18 г
 • омега-6 — около 3 г

// Въглехидратен профил:

 • фибри - около 30 g
 • пепел - около 5 g

// Ключови аминокиселини в състава:

 • аргинин — 2 г
 • лейцин — 1.4 г
 • фенилаланин — 1 г
 • валин — 0.95 г

Практически съвети и трикове

Изследването на ползите за здравето от семената от чиа обикновено се основава на сравнение. Например, 6-месечно проучване² от 77 души, диагностицирани с диабет и затлъстяване, сравнява ефекта от яденето на семена от чиа с този от яденето на овесени трици.

В групата на хората, които приемали 36 г семена от чиа дневно (за всеки 1000 kcal от диетата), се наблюдава не само намаляване на телесното тегло и намаляване на обема на талията – но и намаляване на С-реактивния протеин. В крайна сметка това се отразява в намаляване на апетита и по-лесен контрол върху диабета.

На практика ставаше дума за сравняване на ефекта от около 50 г семена от чиа с 50 г овесени трици - изяждани от субектите ежедневно в продължение на шест месеца. Тоест достатъчно големи дози пълнозърнести храни са достатъчни – не само една чаена лъжичка в салата.

Как можете да ядете чиа?

Именно в безбройните начини на хранене семената от чиа превъзхождат другите семена - тъй като могат да се консумират по различни необичайни начини:

 1. Семената от чиа могат да се превърнат в брашно - и да се добавят към печени продукти за пълнозърнесто зърно
 2. Семената от чиа допълват добре студените салати – поръсени отгоре
 3. Една супена лъжица семена може да се добави в края на готвенето на елда или друга каша - и след това разбъркайте
 4. Могат да се консумират сухи – с вода или друга напитка.
 5. Семената от чиа се добавят към кисело мляко - или към смутита

// Прочетете повече:

Сравнение с ленените семена

Имайте предвид, че в едно от гореспоменатите проучвания семената от чиа бяха директно сравнени с ленените семена - тъй като и двата вида маслодайни семена са изключително сходни от гледна точка на KBZHU.

В резултат на това хората, които консумират семена от чиа, съобщават за по-малко желание за ядене и по-постоянна ситост от тези, които консумират ленено семе.

***

Семената от чиа са вид псевдозърнена култура. Диета, съдържаща около 30-50 г семена от чиа дневно, може да има положителен ефект върху редица телесни параметри - и по-специално да бъде полезна за хората с диабет.

За да изясните възможните противопоказания, консултирайте се със специалист.

Източници на данни:

 1. Семена от чиа (Salvia hispanica): свойства, насърчаващи здравето и терапевтични приложения – преглед, източник
 2. Salba-chia (Salvia hispanica L.) при лечението на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване с диабет тип 2: двойно-сляпо рандомизирано контролирано проучване, източник