Рязък спад на кръвната захар (хипогликемия) - как да реагираме и какво да правим?

Рязък спад на кръвната захар (хипогликемия) - как да реагираме и какво да правим?

Рязък спад на кръвната захар (хипогликемия) - как да реагираме и какво да правим?
Рязък спад на кръвната захар хипогликемия

Тъй като диабетът е свързан с неспособността на организма да регулира правилно нивата на кръвната захар, възможно е нивата на глюкозата да спаднат рязко. Изключително важно е да знаете симптомите на това явление - за да окажете първа помощ навреме.

// Хипогликемия - какво е това?

Хипогликемия - какво е това

Захарният диабет е метаболитно нарушение, при което тялото не може да произвежда достатъчно инсулин или способността да го използва правилно. Тъй като инсулинът е отговорен за метаболизма на въглехидратите, заболяването е пряко свързано с промени в кръвната захар.

Без инсулин клетките в тялото не могат да използват глюкоза за гориво (диабет тип 1) - което води до опасно повишаване на кръвната захар. На свой ред загубата на чувствителност към инсулин (типична за диабет тип 2) води до свръхпроизводство на инсулин, което може да намали прекалено нивата на кръвната захар.

По принцип хипогликемията е състояние, при което нивата на кръвната захар спадат до опасно ниски нива. Ако хипогликемията не бъде разпозната навреме и нивата на захарта не се нормализират, съществува риск от загуба на съзнание и дори директна опасност за живота на човек.

Ниска кръвна захар - как се проявява?

Тъй като хипогликемията се характеризира с ниски нива на кръвната захар, тя се проявява предимно в чувство на слабост, замаяност и гадене. Човек може да побледнее рязко, да загуби координация на движенията или способността да реагира на стимулите на околната среда.

// Хипогликемия - симптоми:

 • мускулна слабост, сънливост
 • трудности при говоренето
 • замаяност и замъглено зрение
 • повишена раздразнителност
 • глад
 • загуба на усещане за реалност
 • конвулсии
 • повишено изпотяване
 • загуба на съзнание

Опасността се крие във факта, че наличието на диабет за дълъг период от време може да доведе до постоянно ниски нива на кръвната захар - в този случай симптомите на хипогликемия могат да бъдат много по -слабо изразени, бързо достигайки стадия на загуба на съзнание.

Защо възниква?

Хипогликемията може да се прояви както на фона на прекомерни физически натоварвания (припомнете си, че мускулите използват глюкоза като гориво, което може да намали опасно нивото му), така и на фона на емоционално претоварване (адреналинът и кортизолът също могат да понижат нивата на кръвната захар).

Освен това хипогликемията понякога се свързва с неправилно подбрана диета - излишъкът от храна провокира организма да произвежда много инсулин, което може да доведе до по -нататъшно спадане на кръвната захар. Освен това по време на гладуване може да възникне хипогликемия (поради което диабетиците не трябва да гладуват).

Хипогликемия при здрави хора

Хората без диабет могат лесно да проявят симптоми на хипогликемия, особено при продължителна физическа активност, докато спазват строга диета с ниско съдържание на въглехидрати. Човек може да побледнее или дори да загуби съзнание.

Трябва да се помни, че тежкото ограничаване на калориите, както и придържането към кето диета без въглехидрати или периодично гладуване имат редица противопоказания - и могат да бъдат забранени дори за хора без диабет.

Хипогликемия - какво да правя?

Хипогликемия - какво да правя

Ако човек изпитва видими симптоми на хипогликемия, но все още е в съзнание (дори ако е дезориентиран), помогнете му да повиши кръвната си захар възможно най -скоро, като приеме 15 g захар или някакви бързи въглехидрати³.

Най -добрият избор е половин чаша плодов сок или 3-4 таблетки глюкоза - не забравяйте обаче, че въглехидратите в бисквитките, шоколадовите блокчета и обикновените храни са свързани с мазнини и протеини (всъщност това намалява скоростта на усвояването им).

Ако човекът вече изпитва припадъци, не реагира на речта ви или е загубил съзнание, не се опитвайте да го принудите да яде или пие нещо. Той може да се задави и да загуби способността си да диша. Потърсете незабавно медицинска помощ.

Източник на препоръки

Описанието на симптомите на хипогликемия и стратегията на поведение с ниско ниво на кръвната захар се основават на препоръките на ³ Клиника Кливланд - най -големият американски медицински център с повече от 67 хиляди специалисти и обслужващи около 8 милиона пациенти годишно.

***

Хипогликемията е състояние, при което нивата на кръвната захар спадат опасно. Изключително важно е да можете да разпознаете симптомите на хипогликемия, за да помогнете на човек навреме. Отбелязваме също, че хипогликемията може да се прояви и по време на активни спортове на фона на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Информация само за информационни цели. За подробности се консултирайте със специалист.

Източници на данни:

 1. Захарен диабет, pdf
 2. Познавате ли някой, който има диабет? Научете се да разпознавате признаците на инсулинов шок, източник