Релефна тренировка: колко и как да тренирате

Когато за първи път идваме във фитнеса, веднага си задаваме въпроси за резултата. След колко ще свалим излишните килограми и кога най-накрая ще се появи облекчението? Разбира се, всеки иска да постигне желания резултат възможно най-скоро, да похарчи по-малко усилия и да не си отказва нищо. Но това не се случва.

Релефна тренировка: колко и как да тренирате
Релефна тренировка: колко и как да тренирате | Image: 123RF

Има два важни аспекта, поради които резултатът ще бъде гарантиран: честотата на физическата и двигателната активност и балансирана диета.

Колко трябва да тренирате, за да получите резултати?

Средно първите резултати ще се появят още през втория или третия месец от редовните занятия с добре изградена диета. Но тъй като всеки човек е индивидуален, процесът на постигане на целта може да се забави или ускори. Резултатите се влияят и от типа тяло. Има три от тях: мезоморф, ендоморф и ектоморф.

Най-лесно ще бъде за мезоморфите – хора със силно телосложение, нормален метаболизъм и средно ниво на подкожни мазнини. Те имат атлетичен тип тяло, така че ще им бъде доста лесно да поддържат и повишават резултатите си.

Ендоморфите ще трябва да положат големи усилия, за да постигнат облекчение. Имат бавен метаболизъм и висок процент подкожни мазнини. А премахването на излишната подкожна мазнина ще се превърне в голям проблем. В този случай трябва да комбинирате силови тренировки и кардио тренировки. Упражненията с тежести ще помогнат за увеличаване на процента на мускулна маса, а аеробните упражнения ще изсушат.

Ектоморфите - хора с ниско съдържание на мазнини в тялото и бърз метаболизъм - трудно ще изградят мускули. Те трябва да се съсредоточат върху силови тренировки с големи тежести. Но аеробиката е по-добре да се намали до минимум, като се използват само като загряване.

Трябва да правите поне 2-3 пъти седмично. Ако мускулите ви болят, не трябва да спортувате. По-добре е да изчакате, защото болката възниква поради възпаление в мускулите. Трябва да им дадем време да се възстановят. Можете да тренирате поне всеки ден, основното е да правите ясно разграничение между натоварването и интензивността в седмичния цикъл.

Ако днешната тренировка беше тежка – сила или висока интензивност – на следващия ден или си почивате, или отивате на много лека тренировка. Например пилатес или стречинг.

Във всеки случай почти 80% от успеха в спорта е здравословното хранене. Разбира се, с редовни тренировки ще получите някакъв резултат, дори и да ядете всичко подред. Но добре изградената диета ще помогне за ускоряване на процеса на постигане на целта на моменти. Никога не пренебрегвайте храненето. Ако не сте напълно запознати с тази тема, потърсете помощ от диетолог.