Разлики между бягане и бързо ходене – кое е по-добро, по-полезно, по-ефективно

Бягане или бързо ходене - кое е по-добро за здраве и загуба на тегло?

Разлики между бягане и бързо ходене – кое е по-добро, по-полезно, по-ефективно
Разлики между бягане и бързо ходене – кое е по-добро, по-полезно, по-ефективно | Image: 123RF

Когато мислим за загуба на тегло, първото нещо, което идва на ум, е бягането. Те наистина ви позволяват да изгорите много калории и дори 30 минути бягане могат да се считат за пълноценна тренировка. Но какво ще стане, ако не можете да бягате? Тогава бързото ходене може да дойде на помощ. Ние разбираме какви са основните разлики между бягане и ходене и дали може да помогне за загуба на тегло.

Кое е по-добро за здравето: бягане или бързо ходене?

Освен ефекта на изгаряне на мазнини, бягането може да има и негативен ефект. На първо място, това е ударно натоварване на ставите. Следователно за хора със заболявания на опорно-двигателния апарат джогингът ще бъде нежелан. Но те могат и дори трябва да ходят.

При ходене пиковото натоварване на ставите е значително по-малко. При бягащ човек, по време на стъпване и вдигане на ходилото, коленните стави са подложени на сила, осем пъти по-голяма от телесното тегло. Това е три пъти повече, отколкото при ходене.

Бягането е противопоказано и за хора с много наднормено тегло. По-трудно понасят висока физическа активност. А бягането е много енергоемко упражнение. Така че не трябва да тренирате, докато теглото не стане нормално. В този случай джогингът може да бъде заменен и с ходене.

Ходенето развива мускулите и укрепва костите, връзките и сухожилията. Това обаче не изисква много усилия, което може да причини заболяване и нараняване. Бързото ходене се препоръчва като първа стъпка в програмата за физически упражнения за хора, които не са подходящи за натоварващи упражнения. По-късно ходенето може да се допълни с други дейности.

бързо ходене или бягане

Кое е по-добро за отслабване: бягане или бързо ходене?

Ако искате да отслабнете, ходенето може да бъде чудесен помощник в тази трудна задача. Но има нюанси при изгарянето на калории: колко тежите, колко бързо се движите и по каква повърхност ходите.

Колкото по-голямо е телесното тегло и скоростта на движение, толкова повече калории ще се изгарят на минута. Още повече калории ще бъдат загубени, ако се движите нагоре, по насипни или неравни повърхности. За един час ходене по равен асфалтов път човек с тегло 80 кг може да изгори в зависимост от скоростта от 250 до 400 калории. Ако същият човек тръгне нагоре, той може да загуби 680 калории за час.

Трябва ли да редувам бягане и ходене?

Определено да. Този метод се използва например от начинаещи бегачи, когато дългото и непрекъснато бягане става изморително.

Помага и по време на възстановителния период след наранявания и заболявания: позволява постепенно да увеличавате интензивността на тренировката с минимален риск. Ходенето е почти универсална форма на физическа активност. Може да се използва като основно упражнение в тренировъчни програми за отслабване, рехабилитация или ограничаване на интензивността на работа. Освен това е страхотна почивка след тежки физически натоварвания.

Най-доброто, което можем да направим за здравето си, е да тренираме редовно, независимо от възрастта, физическите способности, пола, физиката и социалния статус. Тренировката подобрява мозъчната функция, контролира телесното тегло, намалява честотата на заболявания и прави живота по-ярък.