Райска ябълка при диабет – как влияе върху нивата на захарта и здравните параметри?

Райска ябълка при диабет – как влияе върху нивата на захарта и здравните параметри?

Райска ябълка при диабет – как влияе върху нивата на захарта и здравните параметри?
Райска ябълка при диабет – как влияе върху нивата на захарта и здравните параметри?

Много обичаният плод на Райска ябълка, характеризиращ се със своя ярък цвят и стипчив вкус, традиционно се смята за един от най-здравословните. Съвременните изследвания потвърждават това мнение, доказвайки, че консумацията на Райска ябълка може да намали параметрите на глюкозата на гладно.

Най-важното е, че поради съдържанието в състава на редица естествени антиоксиданти се отбелязва способността на Райска ябълка да влияе върху процесите на липидна пероксидация - намаляване на рисковете, свързани с влошаване на когнитивните функции при наличие на захарен диабет тип 2.

// Райска ябълка - какво съдържа?

Райските ябълки са годни за консумация плодове на вечнозелени растения, някои от които могат да бъдат на възраст до петстотин години. Думата „райска ябълка“ дойде на руски език от езика на фарси - и в буквален превод означава „слива от фурми“, тъй като вкусът на сушената райска ябълка прилича на фурми.

Тъй като за отглеждането на Райска ябълка е необходим топъл климат, растението се произвежда главно в тропическите райони. Общо са известни повече от 400 различни разновидности и вариации – различаващи се по големина и цвят на плодовете, както и по вкус и състав.

Сред ключовите хранителни вещества в Райската ябълка, които могат да повлияят на здравните параметри, учените посочват¹ каротеноиди, танини (които придават вискозен вкус), флавоноиди, флаваноли и антоцианидини (които придават характерен ярък цвят).

Състав и калории

Данните показват¹, че 100 g зряла райска ябълка може да съдържа между 18 и 35 g въглехидрати, в зависимост от сорта. Средното тегло на един плод варира от 80 до 250 g.

Що се отнася до въглехидратния профил, една трета е глюкоза, трета е фруктоза, а останалата част е захароза и др. Съдържанието на фибри е около 3-5 g, съдържанието на мазнини и протеини е по-малко от 1 g във всеки случай.

Калоричното съдържание на 100 g пулп от Райска ябълка може да варира от 290 до 530 kcal, в зависимост от съдържанието на въглехидрати. Гликемичният индекс² варира от 35 до 50 и повече единици.

Ползите от Райска ябълка при диабет

Изследване, публикувано през 2009 г.³ при диабетни мишки, установи, че ежедневната консумация на екстракт от Райска ябълка в продължение на месец показва потенциала да понижи нивата на кръвната захар с между 25-33% - тоест почти една трета.

В допълнение към понижаването на нивата на кръвната захар, лабораторни животни, хранени с екстракт от Райска ябълка, показват значително намаляване на нивата на „лошия“ холестерол и триглицериди в кръвта.

В обяснителната бележка учените предполагат, че постигнатият ефект може да се дължи на наличието на естествени антиоксиданти в Райската ябълка.

Въздействие върху когнитивната функция

По-ново проучване 4 , публикувано през декември 2020 г., потвърждава способността на екстракта от Райска ябълка да намалява нивата на глюкоза на гладно при лабораторни животни с диабет.

Наред с други неща, има подобрение в липидния профил в кръвта и намаляване на биомаркерите, свързани с оксидативния стрес.

Най-важното е, че учените са идентифицирали способността на екстракта от Райска ябълка да подобрява когнитивните функции, отслабени от наличието на диабет тип 2.

Ефект върху кръвната захар

Проучванията върху животни² показват, че сиропът от Райска ябълка води до по-малко увеличение на кръвната захар в сравнение с чистата захар, кленовия сироп и меда (ако приемем сравнение на порции със същото количество въглехидрати).

Важно е обаче да се отбележи, че съдържанието на въглехидрати в Райската ябълка е по-високо от това на други популярни плодове като ябълки, круши, праскови и портокали. Тоест Райската ябълка ще увеличи кръвната захар повече от гореспоменатите плодове.

Важни откази от отговорност

Въпреки че има многобройни проучвания върху райска ябълка върху животни, липсват данни при хора, което би трябвало да доведе до известна предпазливост в препоръките.

Ние също така отбелязваме, че проучванията обикновено използват алкохолен екстракт от райска ябълка, която е изсушена и смляна на фин прах - и изобщо не пресни плодове.

За изясняване на противопоказанията се консултирайте със специалист.

***

Данните от тестове върху животни показват, че екстрактът от Райска ябълка е в състояние да понижи нивата на кръвната захар - както и да нормализира липидния профил. Най-важното е, че учените отбелязват способността на съединенията на Райска ябълка да намаляват риска от когнитивни усложнения при диабет.

Източници на данни:

  1. Райска ябълка (Diospyros kaki) плод: скрити фитохимикали и здравни претенции, източник
  2. Ефекти на сироп от Райска ябълка (Diospyros kaki Thunb), извлечен от Райска ябълка и странични продукти от Райска ябълка, върху нивото на кръвната глюкоза, източник
  3. Антидиабетна активност на плода Diospyros peregrina: ефект върху хипергликемия, хиперлипидемия и увеличен оксидативен стрес при експериментален диабет тип 2, източник
  4. Подобряващ ефект на Райска ябълка (Diospyros kaki) при когнитивно увредени диабетни мишки, източник