Пърженето на въздух с еър фрайър здравословно ли е?

Пърженето на въздух с еър фрайър здравословно ли е?

Пърженето на въздух с еър фрайър здравословно ли е?
Пърженето на въздух с еър фрайър здравословно ли е?

Пърженето на въздух с еър фрайър здравословно ли е?

Фритюрниците се продават като здравословна алтернатива на дълбоко пържене, но отговарят ли на претенциите? Помолихме регистрирания диетолог Никола Шубрук да обясни ползите за здравето и недостатъците на пърженето на въздух.

Какво е фритюрник и как работи?

Фритюрникът е кухненски уред, който готви, като циркулира горещ въздух около храната. Храната се нагрява чрез конвекция, която създава хрупкава, хрупкава външна част, изискваща минимална мазнина, което я прави едновременно удобен и нискомаслен метод за готвене на храни като чипс и пържено пиле.

Търсите да си купите нов фритюрник? Имаме нашите оферти за фритюрници за Черен петък , за да ви снабдим с нова кухненска джаджа.

Топ 5 ползи за здравето от пърженето на въздух

1. Метод на готвене с по-ниско съдържание на мазнини

Фритюрниците използват значително по-малко масло от фритюрниците, а проучване от 2015 г. показва, че храната, приготвена с помощта на въздушен фритюрник, е в резултат на значително по-ниско съдържание на мазнини. Фритюрник прави това чрез нагряване на храната в горещ въздух, който съдържа фини капчици масло.

2. Може да помогне за управление на теглото

Пържените храни са с високо съдържание на мазнини и калории, така че замяната на тези храни с тези, приготвени във въздушен фритюрник, може да помогне за намаляване на приема на калории, но това зависи от това колко често пърженето като метод за готвене се използва в диетата.

3. По-ниски нива на акриламид

Има някои доказателства , че използването на въздушен фритюрник намалява съединението, известно като акриламид, с до 90%, в сравнение с пърженето в дълбока мазнина. Акриламидът е химическо вещество, което се образува, когато нишестени храни, като картофи, се приготвят при високи температури (над 120C). Акриламидът е известен канцероген.

Прочетете повече: Какво е акриламид и риск от рак?

4. Фритюрниците може да са по-безопасни в кухнята

Дълбокото пържене включва загряване на голям дълбок тиган с олио до висока температура. Това може да представлява риск за безопасността в кухнята, тъй като горещото масло може да се разлее, пръсне или да се запали. Фритюрниците, когато се използват в съответствие с инструкциите, не представляват същите рискове за безопасността.

5. Може да запази хранителните вещества

Конвекционната топлина, като тази, използвана във фритюрник, може да запази определени хранителни вещества по време на процеса на готвене, те включват витамин С , както и множество защитни растителни съединения, наречени полифеноли.

Безопасно ли е пърженето на въздух за всички?

Като цяло фритюрниците са по-здравословна алтернатива на пърженето в дълбока мазнина, но храната, приготвена във въздушен фритюрник, все още се класифицира като пържена храна. Доказано е отново и отново, че пържената храна допринася за наддаване на тегло, диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак , така че ако използвате фритюрник, използвайте го като метод за готвене от време на време, а не всеки ден.
Един пример за отрицателен ефект пърженето на въздух може да има върху храната и върху вашето здраве беше илюстрирано от проучване, което показа, че готвенето на мазни сортове риба, като сардини във въздушен фритюрник, намалява съдържанието на здравословни мазнини (полиненаситени мазнини) и леко увеличава продуктите на окисление на холестерола, които могат да повлияят негативно на нивата на холестерола.