Процесът на изгаряне на мазнини - как работи? Какво трябва да се направи, за да се отървете от мазнините?

Процесът на изгаряне на мазнини - как работи? Какво трябва да се направи, за да се отървете от мазнините?

Процесът на изгаряне на мазнини - как работи? Какво трябва да се направи, за да се отървете от мазнините?
Процесът на изгаряне на мазнини - как работи? Какво трябва да се направи, за да се отървете от мазнините?

Активирането на процесите на изгаряне на мазнини изисква не само ниски нива на инсулин, но и нисък лептин, според проучване, публикувано¹ през 2018 г. Всъщност това потвърди схващането, че изгарянето на мазнините започва след като не се яде поне 6-8 часа.

В същото време физическото обучение, увеличавайки използването на глюкоза, намалява този интервал. В допълнение, те увеличават сърдечната честота (принуждават тялото да консумира повече кислород) - и водят до производството на адреналин, също свързан със задействане на процеси на изгаряне на мазнини.

// Как точно се изгарят мазнините?

Механизмът на изгаряне на мазнините е доста прост – мастната тъкан получава сигнал от тялото, карайки го да отделя свободни мастни киселини в кръвния поток, където те се използват като източник на енергия за подпомагане на метаболитните функции и нуждите на определени органи.

Въпреки това, наличието на глюкоза в кръвта (и съответно производството на инсулин) ограничава освобождаването на свободни мастни киселини от клетките. Казано по-просто, ако има храна в стомаха, тялото ще получава енергия от тази храна - и изобщо няма да изгаря съществуващите мазнини.

Авторите на гореспоменатото проучване¹ предполагат, че за да активира процесите на изгаряне на мазнини, тялото трябва да премине от метаболизма на глюкозата към метаболизма на мазнините – посочвайки ниските плазмени нива на лептин и инсулин като ключови характеристики на това състояние.

Инсулинът блокира ли изгарянето на мазнини?

Инсулинът е хормон, произвеждан от тялото, за да използва въглехидратите (глюкоза или „захар“ в кръвта). Обикновено се повишава след ядене на въглехидратни храни, принуждавайки тялото или да използва калории за метаболитни нужди, или да ги съхранява в мазнини.

Хормонът инсулин действа като ключ – отключва способността на мастната тъкан да абсорбира нови мастни киселини. Липсата на инсулин блокира този процес – което води до опасно повишаване на нивата на кръвната захар (например при диабет тип 1).

Въпреки че не може да се каже, че наличието на инсулин в кръвта напълно спира процеса на изгаряне на мазнини - определено го влошава² (тъй като е трудно за тялото да работи в два противоположни метаболитни режима, което предполага едновременно съхранение и консумация на резерви) .

Лептинът е хормон на мастната тъкан

Лептинът е хормон на мастната тъкан

Открит през 1997 г., лептинът е един от най-сложните хормони в тялото. Тъй като беше установено, че се произвежда от мастната тъкан, това промени отношението към наличието на наднормено тегло - считано преди за аморфен баланс, който не влияе на метаболизма.

Изследвания¹ показват, че лептинът започва да намалява приблизително 6 часа след последното хранене – което служи като един от основните сигнали на тялото, че е време да започнем да търсим храна. Всъщност активирането на изгарянето на мазнини е един от страничните ефекти на това състояние.

Други фактори, които понижават нивата на лептин, включват диета с ниско съдържание на въглехидрати и упражнения, докато стресът, липсата на сън или дори повишените нива на естроген увеличават производството.

Дължина на прозореца за хранене

Съвременната литература все повече оперира с понятието „прозорец за хранене“ – означава общата продължителност на периода, в който се консумира храна. Статистика 4 предполага, че този параметър за повечето хора е 15 часа – а в 50% от случаите дори го надхвърля.

Като се има предвид времето, необходимо на тялото да смила храната (до 3-5 часа в някои случаи), много хора са постоянно в режим на смилане на храната – и рядко изпитват състояние, в което нивата на лептин са минимални.

В същото време научни статии от 2019 г. 5  предполагат, че продължителността на прозореца за хранене не трябва да надвишава 12 часа на ден, за да се поддържа здравето.

Какво трябва да се направи за изгаряне на мазнини?

Редовното физическо обучение е един от най-ефективните методи за стартиране на процеси на изгаряне на мазнини. Тъй като окисляването на свободните мастни киселини изисква много кислород, кардиото буквално помага на тялото да изгаря мазнините.

Метаболитните данни показват, че 2,9 литра вдишван кислород са необходими за пълно окисление на 1 кг мазнини до образуване на 2,8 литра въглероден диоксид и 1,1 литра вода.

Значението на диетата

Въпреки приноса на обучението за увеличаване на енергийния разход, откъде идва тази енергия също играе роля. Ако ядете храна непосредствено преди спорт, вероятно ще се изразходват преди всичко калориите от тази храна, а не мастните резерви.

Теорията за прозореца за хранене и ефекта му върху метаболизма излага 5- та хипотеза, че правилното функциониране на метаболизма включва контролиране на периодите на хранене - и периодично въздържане от него.

Ако човек яде храна почти денонощно, тогава тялото му изключително рядко е в естествен режим на изгаряне на калории - работи само за увеличаване на резервите.

***

Процесът на превключване на метаболизма от въглехидрати към мазнини предполага ниски нива на инсулин - както и ниски нива на лептин. За постигането на това състояние е необходим както контрол на периодите на хранене, така и физическа подготовка.

За изясняване на противопоказанията се консултирайте със специалист.

  1. Лептинът медиира цикъла глюкоза-мастна киселина за поддържане на глюкозната хомеостаза при гладуване, източник
  2. Физиологичен процес на загуба на мазнини, източник
  3. Опасности от висок лептин и фактори, които понижават нивата, източник
  4. Кога се яде: Науката зад периодичното гладуване, източник
  5. Ограничено във времето хранене за предотвратяване и управление на хронични метаболитни заболявания, източник