Протеинови блокчета - добри ли са? | Как да изберем най-доброто протейново блокче

Протеинови блокчета - добри ли са? | Как да изберем най-доброто протейново блокче

Протеинови блокчета - добри ли са? | Как да изберем най-доброто протейново блокче
Протеинови блокчета - добри ли са? | Как да изберем най-доброто протейново блокче

Само за няколко години протеиновите барове преминаха от продажба само в магазини за спортно хранене до рафтове на супермаркети. Увеличаването на търсенето на богати на протеини продукти доведе до това, че голям брой компании, които преди са произвеждали сладкиши, са включили протеинови барове в производството си.

Въпреки че някои протеинови блокчета могат да се считат за здравословни, обобщаването, че всички протеинови блокчета са добри, е грешка.

Тази статия описва хранителния състав на протеиновите барове и съвети за избор на най-добрия. Каква е разликата между обикновения протеинов блок и този без захар?

Протеинови блокчета, добри ли са?

Хранителната стойност на по-голямата част от марки протеинови барове обикновено не е най-добрата. Дори протеиновите барове без захар, макар да изглеждат перфектен продукт за спортист, обикновено имат нездравословни съставки, замаскирани в състава си.

От хранителната стойност на протеиновите блокчета очевидно се откроява тяхното съдържание на протеини. За да постигнат тази стойност, производителите често добавят суроватъчен протеин .

Проблемът с протеиновите барове е в покритието. Това обикновено се основава на преработени растителни масла и мазнини, както и на високо съдържание на ароматизанти, консерванти и подсладители .

Протеинови блокчета - съставки

Протеиновите блокчета често са с високо съдържание на фруктозен сироп . Съставка, която служи не само за подслаждане и подобряване на вкуса, но и за удължаване на срока на годност.

В допълнение, някои марки евтини протеинови блокчета са склонни да имат подобно на шоколад покритие в покритието, имитация на шоколад, който обикновено е с високо съдържание на транс-мазнини .

По отношение на калоричното съдържание повечето протеинови блокчета се различават малко от обикновения шоколад.

Съдържанието на витамини и минерали в протеиновите барове обикновено е ниско. Обикновено се добавят глюкозен сироп, инвертна захар или други прости въглехидрати . СЗО препоръчва до максимум 10% от общите калории да идват от този енергиен източник. (5)

Хранителна стойност на обикновените протеинови блокчета (100g)

Таблица с хранителна стойност за 100g обикновени протеинови барове е описана по-долу:

Енергия 375 ккал
Протеин 32,5 g
Общо мазнини 12,5 g
Въглехидрати 47,5 g
Общо влакна 12,5 g
Общо захари 15 g
Минерали
Калций 200 mg
Желязо 0,9 mg
Натрий 212 mg
Витамини
Витамин Ц 3 mg
Витамин А 0 mg
Холестерол 12

Таблица с хранителна стойност на 100 g протеинови блокчета. Източник

Протеинови блокчета без захар По-добри ли са?

Протеиновите блокчета без захар заместват захарозата с добавяне на заместители на захарта . Структурата на лентата става по-малко въздушна, а вкусът е значително по-плосък и по-изкуствен. Също така, някои протеинови блокчета без захар използват малтодекстрин . Включването на този въглехидрат не се препоръчва за отслабване.

Всъщност тялото реагира на малтодекстрин по същия начин, както захарта. Въпреки че съставът му е различен, инсулиновият индекс е сходен. Поради тази причина е важно да се избягват тези видове съставки при диета за диабетици тип 2 .

Хранителна стойност на барове без захар (100 g)

Енергия ккал 400
Протеин ж 32.5
Общо мазнини ж 17.5
Въглехидрати ж Четири пет
Общо влакна ж 12.5
Общо захари ж петнадесет
Минерали
Калций mg 150
Желязо mg 0.9
Натрий mg 175
Витамини
Витамин Ц mg 8,75
Витамин А Потребителски интерфейс 0
Липиди
Холестерол mg 12

Таблица на хранителната стойност на протеиновата лента без захар. Източник

Протеинови блокчета - кога е по-добре да ги ядете?

Протеиновите блокчета се препоръчват за преди или след тренировка, когато няма друга възможност за естествени храни като прием на протеини. Те винаги ще бъдат по-добри от яденето на сладкиши и хлебни изделия като понички.

Използването на протеинови блокчета като основен компонент на диетата на спортиста обаче не се препоръчва. Освен това цената му е висока в сравнение с други спортни добавки като суроватъчен протеин.

Ако целта е да отслабнете, просто няма смисъл да ядете този вид храна. Насърчителните думи на опаковката на баровете без добавена захар са направени, за да привлекат вниманието на неопитни потребители.

Ако сте добър купувач, трябва да прочетете внимателно съставките и опаковката на продукта и да избягвате глюкозен и фруктозен сироп. Ако все пак решите да закупите този продукт, изберете най-качествените, евтините протеинови барове обикновено са най-лошите.

Как се правят протеинови блокчета?

Както всяка друга индустриална храна, протеиновите барове имат дълъг срок на годност. Производителите на протеинови барове използват мазнини и въглехидрати като палмово масло и малтодекстрин, за да ги удължат с течение на времето.

Палмовото масло е евтино масло, което е с твърда консистенция при стайна температура и има дълъг срок на годност. Основният недостатък на това масло - дисбалансът между Омега 3 / Омега 6 мастни киселини, който то причинява в организма.

Не забравяйте, че една от съставките в протеиновите барове е суроватъчният протеин. Продукт с лактоза. Тези с непоносимост към лактоза трябва да избягват протеинови барове.

Най-добрите протеинови барове

Изборът на евтини протеинови барове може да има отрицателни последици за здравето. Цената на този продукт обикновено е пряко свързана с качеството на използваните съставки. Въпреки че високата цена не винаги гарантира по-добро качество, вероятно е така.

Общо правило за избора на най-добрите протеинови барове е да държите списъка на съставките си кратък. Ако е възможно, те не съдържат палмово масло или подобен шоколад в състава си.

В Nutrition 360 препоръчваме органични протеинови барове. Тъй като те не само не позволяват използването на торове и пестициди при преработката. Но те не позволяват да се включват консерванти и синтетични продукти в списъка на съставките.

ПРОДЪЛЖИ

  • Спортните протеинови барове са високо протеинова храна.
  • Някои протеинови блокчета са с високо съдържание на прости въглехидрати, както и изкуствени консерванти и мазнини в състава им.
  • Най-добрите протеинови блокчета са тези, чийто списък с съставки е кратък, както и не включват палмово масло и топинг, подобен на шоколад.
  • Въпреки че значението на протеина не може да бъде отречено по отношение на храненето, протеиновите барове трябва да се използват само когато не са налични по-добри храни с високо съдържание на протеини.

ПРЕПРАТКИ:

  1. Класически плодов мюсли бар, Източник
  2. Замяна на хранене, статия в Уикипедия, Източник
  3. Кратка история на космическите хранителни пръчки, Източник
  4. Nestle продава PowerBar, Source
  5. Здравословна храна. Източник