Причини за лош сън и безсъние при възрастни и деца, лоши навици, водещи до нарушаване на съня

Познато ли ви е чувството, когато се мятате и се обръщате дълго време през нощта, опитвайки се да заспите? Въпреки че сте уморени през деня и се чувствате уморени. Най -вероятно проблемът е в навиците, превърнали се във вашето ежедневие - те са безобидни на външен вид, но могат да повлияят негативно на съня.

Причини за лош сън и безсъние при възрастни и деца, лоши навици, водещи до нарушаване на съня
Причини за лош сън и безсъние при възрастни и деца, лоши навици, водещи до нарушаване на съняПознавате ли чувството, когато се мятате и се обръщате дълго време през нощта, опитвайки се да заспите? Въпреки че сте уморени през деня и се чувствате уморени. Най -вероятно проблемът е в навиците, превърнали се във вашето ежедневие - те са безобидни на външен вид, но могат да повлияят негативно на съня.

1. Дневен сън

След вечеря, особено ако храненето е било тежко, често е сънливо. С преминаването към работа от разстояние, дрямката през деня може да се превърне в навик. Няма нищо лошо в краткия сън с продължителност до 20 минути - напротив, той ще ви помогне да се почувствате по -добре и да освежите главата си. Той няма да свали режима, за разлика от продължителния сън за повече от час. През това време тялото навлиза в дълбока фаза на сън и след събуждане ще се чувствате претоварени, а вечерта ще имате затруднения със заспиването.

Група учени от Медицинския университет в Гуанджоу проведе експеримент върху 300 хиляди субекта. 39% от тях спят редовно през деня, а също така имат 34% по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

2. Използване на мобилен телефон преди лягане

Може би всеки знае, че преди лягане е по -добре да не седите на телефона. Но нека бъдем честни, колко от нас успяват да спазят това правило? В края на краищата, отказването от смартфон няколко часа преди да отидете да спите, влияе много добре на съня.

Факт е, че дори автоматичното превъртане на лентата в Instagram има вълнуващ ефект върху нервната ни система. А екраните на мобилните телефони излъчват така нареченото „синьо сияние“, което блокира производството на хормона на съня - мелатонин. Ще отнеме време, докато нивото му се върне към нормалното и искате да спите.

Научете се да не гледате в телефона си или да гледате телевизия няколко часа преди лягане, а също така да се отървете от флуоресцентните лампи у дома - те също са източник на „синьо сияние“.

Запалването на свещи преди лягане е добра практика. Топлата светлина на пламъка ще ви помогне да се отпуснете и да спите по -добре.

3. Кафе и силен чай следобед

За много от нас кафето или чаят вечер са познат ритуал и атрибут на срещи с близки. Но ако сутрин порция кофеин е полезна, то вечер може да повлияе неблагоприятно на съня. Кофеинът сам по себе си не е вреден и дори полезен в разумни количества, но също така повишава тонуса на организма.

Смята се, че кофеинът се елиминира от организма за 3,5-4 часа, затова изчислете оптималното време за приемане на тези напитки. Между другото,не само кафето и черният чай съдържат много кофеин, но и зелен чай, както и какао и черен шоколад.

 

4. Алкохол преди лягане

Погрешно е схващането, че алкохолът ви помага да заспите. Да, поради релаксиращите свойства на алкохола, вероятно ще заспите по-бързо от обикновено. Но качеството на съня ще пострада значително. Алкохолът потиска естествените ритми в дейността на мозъка, които съпътстват сънищата. Това също води до нарушено дишане: хъркане и апнея (нарушено дишане, при което спящ човек спира да диша за кратки периоди). Също така, алкохолът нарушава циркадните ритми и влияе върху „бързата“ фаза на съня - а именно, по време на нея тялото възстановява и натрупва ресурси за нормална психофизиологична дейност.

И ако редовно злоупотребявате с алкохол, дори в малки количества, в дългосрочен план това може да повлияе неблагоприятно на паметта, скоростта на реакцията, способността за учене и вниманието.

5. Студен душ преди лягане

Вземането на студен душ е чудесна практика за укрепване на имунната ви система, но най-добре е да го оставите да работи през деня. Той задейства дълга верига от хормони. Първо, студът активира симпатиковата нервна система, а тялото произвежда хормоните норепинефрин, кортизол, норепинефрин - той е отговорен за отоплението на тялото. Тоест, когато човек си вземе студен душ, телесната температура рязко спада и това прави тялото „нервно“. Задейства се отбранителна реакция и той хвърля всичките си сили, за да се затопли, което води до ускорено сърцебиене и ускоряване на метаболизма. Нивата на енергия, умствената бдителност и концентрацията се увеличават, но също и кортизолът, хормонът на стреса. И освобождаването му не влияе добре на съня.

 

Вечер е по-добре да предпочетете топъл душ или вана - те ще ви помогнат да заспите по-бързо и ще подобрят качеството на съня.

Ако забележите, че някой от тези навици присъства в ежедневието ви, опитайте се да започнете, като ги изкорените и ще видите как ще заспите по-бързо и сънят ви ще стане по-качествен.