Преддиабет - какви храни причиняват? Кои са най-вредните хранителни навици?

Преддиабет - какви храни причиняват? Кои са най-вредните хранителни навици?

Преддиабет - какви храни причиняват? Кои са най-вредните хранителни навици?
Преддиабет - какви храни причиняват? Кои са най-вредните хранителни навици?

Според оценки на Министерството на здравеопазването 20% от българското население са в състояние на преддиабет. Припомнете си, че без подходящо ниво на внимание към тяхното здраве, преддиабетът има значителни шансове да прогресира до пълноценен захарен диабет тип 2.

Сред причините, свързани с развитието на преддиабет, на първо място е липсата на редовни упражнения – както и хранителните грешки. В материала по-долу анализираме резултатите от проучвания за ефекта на храната върху развитието на това състояние.

// Преддиабет - какви причини?

Преддиабетът е метаболитно разстройство, характеризиращо се с нарушен метаболизъм на глюкозата. Най-често говорим за повишено ниво на захар в кръвта (на празен стомах), както и за нарушение на способността на организма да преработва и усвоява правилно въглехидратната енергия.

Тъй като преддиабетът е тясно свързан с други здравословни състояния (затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол), често е трудно да се определи дали е основният проблем или е следствие от други заболявания.

Въпреки това статистиката показва2, че промените в начина на живот и корекцията на диетата предотвратяват развитието на пълноценен захарен диабет в 40-70% от случаите - с други думи, много вероятно е предиабетът да е свързан предимно с храненето.

Изследване на ефектите от храненето

Информацията, представена в този материал, се основава на публикувано от 2020 г. проучване2, проведено върху 1761 участници (на възраст от 45 до 59 години, без диабет) в Хангжу, КНР.

Участниците в проучването преминаха през подобни интервюта за хранителните си навици – всеки въпросник се състоеше от списък от 138 храни с градация на честотата им на консумация.

Според резултатите са идентифицирани 3 категории диети, които увеличават или намаляват шанса на човек да развие преддиабет до пълноценен диабет.

Какъв вид диета предизвиква преддиабет?

Какъв вид диета предизвиква преддиабет?

Горното проучване раздели хранителните навици в три категории: „западна“ диета (изобилие от месо, рафинирани храни, закуски); традиционна южнокитайска диета (ниско съдържание на протеини, бял ориз, кнедли) и диета, богата на зеленчуци и пълнозърнести храни.

Според констатациите, „западната“ диета е свързана с 30% по-висок риск от диабет при тези, които я следват (в сравнение с диета, съдържаща зеленчуци и зърнени храни). Яденето на ориз и кнедли също е доказано вредно.

// Храни, провокиращи диабет:

  • излишък в диетата на червено месо
  • ядене на преработени месни продукти (колбаси, колбаси)
  • излишни наситени мазнини (сирене, масло, тлъсти меса)
  • рафинирани въглехидрати (бяло брашно, бял ориз, сладки сладкиши)
  • бързо хранене и сладкиши
  • излишък на алкохол и кофеин

Какво точно влияе?

Изследователите отбелязват, че комбинацията от храни с високо съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини повишава оксидативния стрес в тялото – увеличава броя на микровъзпаленията и увеличава шанса преддиабетът да се превърне в диабет.

Освен това нитратните консерванти, включени в преработените месни продукти, могат да нарушат метаболитните процеси на инсулина – провокирайки диабет. Високото съдържание на сол и наситени животински мазнини в тези храни също играе роля.

Освен всичко друго, неконтролираната консумация на въглехидратни храни (особено тези с висок гликемичен индекс) се свързва със затлъстяването и свръхпроизводството на инсулин от организма. Да не говорим за формирането на зависимост от захарта и сладкото.

Бял ориз и кнедли

Имайте предвид, че проучването също така показа, че консумацията на бял ориз и кнедли (говорихме за китайски кнедли, приготвени от свинско месо и зеленчуци на пара) е свързана с повишен риск от наднормено тегло – което може косвено да провокира диабет.

По този начин, докато продуктите от ориз и пшенично брашно понякога се считат за примери за „здравословна“ домашна храна (за разлика от бързото хранене и закуските), консумацията им може също да бъде свързана с риск от диабет.

Здравословна храна - Диета с прясна храна

Здравословна храна - Диета с прясна храна

При липса на необходимите корекции в диетата и начина на живот (освобождаване от лошите навици и повишаване на нивото на активност), преддиабетът може да се превърне в пълноценен диабет за около 10 години - на фона на което могат да се наблюдават здравословни усложнения, свързани с диабета.

По-специално, наличието на диабет увеличава риска от нарушения в работата на сърдечно-съдовата система и дори на мозъка - поради хронично високото ниво на захар в кръвта, тъканите губят способността си за еластичност и пълен цикъл на възстановяване и обновяване .

Какво можете да ядете?

Ежедневната консумация на пресни зеленчуци, както и наличието на пълнозърнести храни (елда, киноа, булгур) в диетата са най-важните фактори, които намаляват риска от развитие на диабет.

Ползите от такова хранене се дължат преди всичко на наличието на естествени фибри в него – използването на които е необходимо на организма да контролира нивата на кръвната захар.

***

Основните хранителни фактори, влияещи върху развитието на преддиабет, са консумацията на тлъсто червено месо (включително колбаси и колбаси), излишната сол, а също и рафинирани въглехидрати. За да се нормализира кръвната захар, диетата трябва да съдържа зеленчуци и пълнозърнести храни.

Има противопоказания. Консултирайте се със специалист.

  1. Връзка между хранителните модели и риска от преддиабет при китайско население на средна възраст, източник