Правилното хранене при остеопороза - препоръки и подробно меню

Правилното хранене при остеопороза - препоръки и подробно меню

Правилното хранене при остеопороза - препоръки и подробно меню
Правилното хранене при остеопороза - препоръки и подробно меню

По -рано разгледахме подробно меню за седмица с диабет тип 2 и диета с висока кръвна захар , а днес ще представим препоръки за наличието на остеопороза. Според статистиката¹, всяка трета жена след 50 години е изправена пред фрактури, причинени от това заболяване.

// Остеопороза - какво е това и защо възниква?

Остеопороза - какво е това и защо възниква?

Остеопорозата е заболяване, свързано с прогресивно намаляване на костната плътност. Последиците са нарушения на костната архитектура на скелета, както и болезнени и трудно заздравяващи фрактури. Смята се¹, че смъртността от такива фрактури надвишава рака.

Лекарите отбелязват2, че остеопорозата при жените се открива 4 пъти по -често, отколкото при мъжете - и в по -ранна възраст. Една от ключовите причини е дефицитът на естроген, свързан с менопаузата, който играе важна роля в процесите на реабсорбция на калций.

В същото време остеопорозата е по -лесно да се предотврати, отколкото да се лекува - намаляването на костната маса е необратим процес, ускоряващ се на фона на менопаузата. Изследвания² показват, че 10% увеличение на костната маса (напр. От редовни упражнения) намалява риска от остеопороза с 30%.

Рискови фактори

Намалената костна маса е основен рисков фактор за развитие на остеопороза. От своя страна костната маса се свързва както с генетичните характеристики на тялото, така и с храненето, наличието на лоши навици (преди всичко пушене) - и с нивото на ежедневна физическа активност.

Обърнете внимание, че придържането към агресивни диети за отслабване (особено при прекомерни упражнения) може да провокира недостиг на хранителни вещества в организма, причинявайки загуба на костна маса - и косвено да увеличи риска от остеопороза.

Ситуацията се влошава от факта, че след 50 жени затрудняват увеличаването на костната маса - с други думи, за профилактика е необходимо да започнете да спортувате в по -млада възраст. Освен всичко друго, диабетът също увеличава риска от развитие на остеопороза.

Диета за остеопороза

Диета за остеопороза

Калоричното съдържание на менюто по -долу е приблизително 2200 kcal. Подходящ е за жени с нормално и с наднормено тегло, водещи активен начин на живот и редовно спортуващи - без целта да отслабнат.

// Закуска:

 • калцинирана извара - 100 g
 • овесена каша с мляко - 200 g
 • кафе с мляко - 200 мл

// Втора закуска:

 • 2 печени ябълки - 200 g
 • сирене - 30 g

// обяд:

 • млечна супа - 250 g
 • варено месо - 85 g
 • картофено пюре - 200 g
 • млечен чай - 200 мл

// Следобедна закуска:

 • бульон от шипка - 200 мл
 • портокал - 180 g
 • сирене - 30 g

// Вечеря:

 • варена риба - 100 g
 • котлети от зеле или морков - 200 g
 • млечен чай - 200 мл

// Хранене в 21.00 часа:

 • кефир - 200 мл

// "Суха дажба":

 • хляб (пълнозърнест или ръжен) - 200 g

// Гликемичен индекс на хляба - бял, пълнозърнест

BJU пропорции

Общото съдържание на протеини в горната диета е 145 g (и 25% от общите калории), което е подходящо за жени. Мъжете се нуждаят от повече протеини (особено при упражнения).

Общото съдържание на мазнини е около 30% от калориите. Тъй като основните източници на мазнини са млякото, изварата, сиренето и постното месо, говорим главно за наситени мазнини.

Общото съдържание на въглехидрати е 277 g (и около 50% от общото съдържание на калории).

Информация само за информационни цели. Не е предназначен за диагностика или лечение. Калоричният процент, от който се нуждаете, трябва да бъде изчислен заедно със специалист - и наличието на хранителни алергии или други индивидуални характеристики на организма може да изисква промяна в списъка с продукти.

Коментари за диетата

Връзката между приема на калций и костната минерална плътност е активно изследвана тема. Въпреки че връзката е много сложна и учените все още не са разбрали някои аспекти, повечето изследователи са съгласни, че липсата на калций в храната е свързана с повишен риск от остеопороза.

RDA за възрастни със среден риск от остеопороза е 1000 mg дневно. За хора с висок риск от развитие на остеопороза (например жени в менопауза) препоръчителната дневна доза се увеличава до 1200 mg на 4 -ия ден .

Проблемът обаче може да се крие не само в липсата на калций, но и в нарушаването на процесите на неговото усвояване. Прекомерният прием на калций (особено под формата на добавки) може да бъде вреден за здравето - препоръчваме да се ограничите до естествени източници под формата на храна.

Витамин D и минерали

Най -важните минерали за здравето на костите са калций, фосфор и магнезий. За съжаление обаче само 25% от жените редовно консумират адекватни количества магнезий в ежедневната си диета.

За успешното усвояване на калция е необходим и витамин D. Липсата на този витамин е свързана с намаляване на костната маса и повишен риск от остеопороза. За да получите дневната сума, трябва да сте на слънце поне 10-15 минути дневно.

***

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, свързано с намаляване на костната минерална плътност. Поради специфичния характер на заболяването е много по -лесно да се предотврати остеопорозата - например чрез правилно хранене, отърване от лошите навици и редовни упражнения.

Източници на данни:

 1. Остеопороза - диагностика и лечение, връзка
 2. Първична остеопороза при жени в менопауза, източник
 3. Патогенеза, диагностика, изследване и лечение на остеопороза, източник
 4. Прием на калций и остеопороза: Влиянието на приема на калций от млечни продукти върху минералната плътност на костите на тазобедрената става и честотата на фрактури - Популационно проучване при жени над 55 години, източник