Правилна стойка - как да седнете правилно, за да няма сколиоза и да не разваляте стойката си

Как да седнете правилно, за да не разваляте стойката си и да не навредите на здравето си. Според статистиката повече от половината от населението е изправено пред този проблем.

Правилна стойка - как да седнете правилно, за да няма сколиоза и да не разваляте стойката си
Правилна стойка - как да седнете правилно, за да няма сколиоза и да не разваляте стойката си | Image: 123RF

Как да седим правилно и да се научим как да го правим?

При правилна стойка главата, раменете и тазът са в една права линия. Опитайте се да коригирате вашите, докато четете тази статия. Изправете гърба си, изправете раменете си, поставете ръцете си на масата, огъвайки лактите под ъгъл от 90-120 градуса. Ръцете и предмишниците трябва да лежат на повърхността. Това намалява напрежението върху китките и минимизира вероятността от развитие на синдром на карпалния тунел (състояние, при което тъканта в китката набъбва и притиска нерв). Поставете краката си така, че да докосват пода с цялата подметка. Коленете трябва да се държат свити под прав ъгъл.

Според статистиката повече от 50% от хората изпитват лоша стойка в даден момент от живота си.

Как правилно да оборудваме работното място да седи, без да навреди на стойката?

И децата, и възрастните, за съжаление, рядко следват стойката си. Поради дълъг престой в статично положение, мнозина започват да се навеждат, да се облягат на масата, кръстосват крака, опитвайки се да намерят по-удобна позиция. Всичко това води до изместване на оста на гръбначния стълб и прекомерен натиск върху междупрешленните дискове. В резултат на това, че е в неестествена позиция, човек, напротив, се уморява повече. В допълнение, прегърбването може да причини проблеми с дишането и кръвообращението.

Лошата стойка често води до хронична болка в гърба и износване на междупрешленните дискове. Мускулите на гърба в крайна сметка свикват да държат тялото в грешна позиция и навеждането продължава.

Преди всичко проверете как е разположен мониторът. Екранът трябва да е на нивото на очите. Тогава не е нужно постоянно да накланяте главата си. Препоръчителното разстояние от монитора е поне половин метър. Регулирайте стола така, че ръцете ви да могат да лежат изцяло върху масата. При желание закупете ортопедична възглавница под гърба си. Продуктът стабилизира правилното извиване на кръста и разтоварва гръбначния стълб. При здрава стойка този завой трябва да е минимален. С ортопедична възглавница е по-лесно да се научите как да държите тялото в правилна позиция Изберете компютърна мишка според размера на дланта си, за да не се налага излишно да напрягате китката си.

Какъв трябва да бъде пулсът на здравия човек и кога ускореното сърцебиене не е опасно

правилната стойка

Как да се научите да седите правилно?

Формирането на правилна стойка започва с укрепване на мускулите на гърба. Това ще помогне с прости упражнения. Притиснете цялото си тяло към стената. Ръцете трябва да бъдат спуснати, а раменете отпуснати. Задръжте тази позиция за няколко секунди. След това застанете на пръсти. Останете в това положение за 3-4 секунди, след което се върнете в изходна позиция. Повторете няколко пъти. След като приключите, разходете се, като поддържате правилна стойка.

Вземете балансиращ диск, който ще помогне за коригиране на стойката ви, за укрепване на мускулите на корема и кръста. Такова обучение развива гъвкавостта и подобрява координацията с безопасно натоварване. Лентата на лактите, пресата върху постелката, повдигане на тялото, лежащо на пода, клекове също укрепват мускулния корсет и допринасят за формирането на правилната стойка.

Статичната седнала позиция по принцип е неестествено състояние, при което гръбначният стълб изпитва огромни натоварвания. Нарушение на стойката, лошо кръвообращение, понижен мускулен тонус, проблеми с опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло са най-честите последици от заседналата работа.

Прости предпазни мерки и дори малка, но редовна физическа активност могат да помогнат за избягването им. Не е нужно да седите непрекъснато пред компютъра, намерете време за малки разходки поне из офиса.

Разбира се, трябва да се опитате да водите активен начин на живот, да спортувате. Тук е важно да слушате тялото си. Чрез сила, когато сте много уморени, определено не си струва да се изтощавате с интензивни спортове. Определете интервалите от време, когато се чувствате по-бдителни, и въз основа на това разработете програма за обучение. Можете да се свържете с фитнес треньор за съвет. Редовните оптимални натоварвания ще помогнат да се избегнат негативните последици от работата в офиса и ще повлияят благоприятно на състоянието на целия организъм.