Постоянно прозяване - защо се прозява и какво да правите, ако се прозявате през цялото време и нямате достатъчно въздух

Прозяваме се в задушна стая, от умора, след емоционално и физическо пренапрежение. И обикновено не придаваме никакво значение на това. Но толкова ли е безвреден този процес или прозяването може да е знак за проблеми в организма?

Постоянно прозяване - защо се прозява и какво да правите, ако се прозявате през цялото време и нямате достатъчно въздух
Постоянно прозяване - защо се прозява и какво да правите, ако се прозявате през цялото време и нямате достатъчно въздух | Image: 123RFF

Ако пристъпите на прозяване се появяват често без особена причина (липса на кислород, лош сън, тежко пренапрежение), тогава трябва да се притеснявате. Това може да показва развитието на определени заболявания.

Диабет

Ако усещате постоянна умора и липса на сила, значи има липса на енергия. При диабет глюкозата, която постъпва в тялото с храната, не се усвоява от клетките. В резултат на това им липсва енергия. Има слабост и сънливост. За да изключите захарния диабет от възможните причини за често прозяване, е необходимо да се подложите на тест за глюкозен толеранс, тест за гликиран хемоглобин и нива на кръвната захар.

Синдром на сънна апнея

Сънната апнея е състояние, при което човек временно спира да диша. Това е често срещано при тези, които са склонни към хъркане. Понякога дишането спира за почти минута. В този случай кислородът не влиза в тялото и възниква кислороден глад, предимно в мозъчните клетки. Само по себе си подобно забавяне не представлява заплаха, но поради микросъбуждане по време на пристъп на апнея могат да се развият редица заболявания за дълъг период от време.

Поради неуспехи в нощната почивка, благосъстоянието и качеството на живот се влошават, а натрупаната умора от своя страна причинява прозяване. Хората със сънна апнея имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, респираторни патологии, метаболитен синдром (един от видовете затлъстяване). За да се оцени качеството на съня, лекарите препоръчват да се подложи на цялостен преглед: вземане на общ кръвен тест, урина, биохимия на кръвта и изготвяне на липиден профил (ниво на мазнини в кръвта).

Ниско налягане

При понижено кръвно налягане кръвта не доставя достатъчно добре кислород до тъканите и органите, поради което тялото се опитва да компенсира този дефицит чрез прозяване. Рязкото понижаване на кръвното налягане може да е признак на заболявания на нервната система, кръвоносните съдове, сърдечна недостатъчност. Въпреки това, не трябва да се паникьосвате.

За част от населението ниското кръвно е нормално състояние. Ако налягането винаги е било ниско, може би това е само индивидуална особеност. Необходимо е обаче да се изключат рисковете от възможни заболявания. При хипотония задължителният списък от изследвания и изследвания включва: клиничен кръвен тест с левкоцитна формула, липиден профил, нивото на електролитите в кръвта, хормони на щитовидната жлеза.

Анемия

Слабост, липса на енергия, сънливост, проблеми с паметта, усещане за задушаване в стаята могат да бъдат признаци на анемия – липса на червени кръвни клетки или хемоглобин (протеин, пренасящ кислород). Това състояние води до развитие на кислороден глад. Следователно, както в случая на ниско налягане, тялото се опитва да компенсира това. Задължително изследване при съмнение за анемия е клиничен кръвен тест с левкоцитна формула.

Сърдечни и белодробни заболявания

Задух, хронична кашлица или често "кашляне", усещане за тежест в гърдите, болка в гърдите могат да показват проблеми със сърцето или белите дробове. Бавният сърдечен ритъм от своя страна може да причини често прозяване. И ако тези заболявания не бъдат диагностицирани навреме, те могат да доведат до сериозни последици и значително намаляване на качеството на живот. Задължителният списък от изследвания и изследвания за наблюдение на сърдечно-съдовата система включва: клиничен кръвен тест с левкоцитна формула, липиден профил, биохимичен кръвен тест и нивото на електролитите в кръвта.

Важно! Прозяването само по себе си не може да показва конкретно заболяване, но е повод да се вгледате по-внимателно в здравето си и да се консултирате с лекар. Най-вероятно ще бъде достатъчно да почивате повече и да проветрите по-добре стаята. Ако трябва да се изключат по-сериозни причини, специалист ще помогне.