Ползите от ежедневната йога практика за човешкото тяло

Чували сте за ползите от йога, но никога не сте започнали да я практикувате? Най-вероятно имате въпроси. Сигурни сме, че след като получите отговорите, ще намерите повече мотивация да учите. Доколко "неудобните", на пръв поглед, пози влияят на здравето и емоционалното състояние? 7 причини да практикувате йога всеки ден.

Ползите от ежедневната йога практика за човешкото тяло
Ползите от ежедневната йога практика за човешкото тяло

Чували сте за ползите от йога, но никога не сте започнали да я практикувате? Най-вероятно имате въпроси. Сигурни сме, че след като получите отговорите, ще намерите повече мотивация да учите. Доколко "неудобните", на пръв поглед, пози влияят на здравето и емоционалното състояние?

Практикуването на йога подобрява кръвообращението в цялото тяло, укрепва нервната система и повишава способността й да издържа на стрес.

Какви са ползите от йога?

Йога е чудесен начин за развитие на гъвкавост и сила. Подходящо е не само за тези, които могат да хвърлят краката си над главата, но и за начинаещи. Обучението започва с основите. Това не е просто набор от упражнения, а цяла практика, която помага за подобряване не само на тялото, но и на ума.

Урокът ви позволява да се отпуснете, учи ви да работите с дишането и да разбирате по-добре тялото си, намалява сковаността и скобите, повишава мускулния тонус. Например, познатата поза на кучето, обърнато надолу, развива силата на горната част на тялото. Пози в изправено положение укрепват подколенните сухожилия, четириглавите бедрени мускули и корема. В работата се включват и основните мускули, които формират правилната стойка.

Какво ще стане, ако практикувате йога всеки ден?

Намалете тревожността и стреса

Благодарение на йога упражненията (асани) и дихателните практики (пранаяма) идва усещане за спокойствие и оптимизъм. Класовете подобряват кръвообращението в цялото тяло, укрепват нервната система и повишават способността й да издържа на стрес.

Гъвкавостта ще се увеличи

Много хора смятат, че йога трябва да идва с добра гъвкавост. Съвсем не – практиката просто ще помогне да се развие. Каквото и ниво да сте, с практиката ще видите напредък.

Подобряване на общото благосъстояние

Редовната йога подобрява метаболизма и циркулацията на лимфната течност, регулира хормоналния баланс. А това има благоприятен ефект върху цялото тяло.

Стойката ви ще бъде по-правилна

По време на занятията се тренират мускулите на гърба и се укрепва рамката. Гръбначният стълб също е разтегнат, което при много страда от заседнал начин на живот и липса на физическа активност. Прегърбването не само води до болки в гърба, но се отразява и върху функционирането на органите на стомашно-чревния тракт и здравето на долните крайници. Практикуването на усуквания, разтягания и гръбначни огъвания ефективно коригира стойката.

Силата ще се увеличи

Този факт обикновено се учудва от мъжете, които за първи път опитаха хатха йога, една от най-популярните и основни разновидности. Развитието на силата става чрез използване на собственото тегло. Дори духовната практика работи добре върху всички мускулни групи.

Намалете риска от някои заболявания

Йога помага при остеоартрит, сърдечни заболявания, високо и ниско кръвно налягане, диабет, астма, болест на Алцхаймер и много други. Тренирайте под ръководството на опитен треньор и резултатът няма да ви кара да чакате.

Ще се появят нови запознанства

Ако сте в залата, е по-вероятно да създадете нови приятели с общи интереси. Повечето от практикуващите йога се стремят към постоянно самоусъвършенстване и развитие.Сред любителите на този вид дейност, както и във всеки друг спорт, има много интересни хора.