Ползите и вредите от пикантната храна за човешкото тяло, митове и истина за ефекта на пикантната храна върху мъжете и жените

Митове за пикантната храна. В какво не трябва да вярвате?

Ползите и вредите от пикантната храна за човешкото тяло, митове и истина за ефекта на пикантната храна върху мъжете и жените
Ползите и вредите от пикантната храна за човешкото тяло, митове и истина за ефекта на пикантната храна върху мъжете и жените

Пикантната храна убива бактериите - вярно

Капсаицинът е компонент на различни плодове и подправки, което ги прави остри. Има антисептични свойства. Смята се, че като ядем пикантни храни, унищожаваме бактериите и вирусите, които идват с храната. Това помага да се избегнат заболявания на стомашно -чревния тракт.

Наистина, чудили ли сте се защо азиатската кухня е толкова богата на люти подправки и сосове? Или защо джинджифилът и уасабито се сервират със сурови рибни рула?

Лидия: Чили, кимион, чесън, джинджифил и други люти подправки убиват повечето патогени на стомашно -чревни инфекции, Е. coli и бактерии.

Капсаицинът, който се намира най -много в лютите чушки, убива бактериите H. pylori и се смята за едно от най -добрите естествени средства за лечение на язви и гастрит, които тези бактерии причиняват.

Куркуминът - основното вещество, което е част от корена на куркума, има противовъзпалителни, антинеопластични, антибактериални, антиоксидантни свойства. В същото време различните сортове пипер съдържат вещества, които засилват ефекта на куркумина.

А карамфилът има антибактериални и антимикробни свойства.

Пикантните храни ви помагат да отслабнете - наистина

Изследователи от университета в Пърдю показаха, че капсаицинът може да намали глада и да увеличи разхода на енергия. В същото време ускорява сърдечната честота и повишава температурата. Това от своя страна стимулира метаболизма.

Очевидно не можете да ядете много пикантна храна. Дори при силно желание едва ли ще успее. Не бива обаче да мислите, че пиперът е вълшебно хапче за отслабване. Този ефект може да бъде постигнат само в комбинация с калориен дефицит и физическа активност. Яденето на кифлички от пшеничен чили със сладка сода и джинджифил няма да ви помогне да свалите тези излишни килограми.

Лидия: Веществата, съдържащи се в лютите подправки, намаляват нивото на триглицеридите в кръвта, увеличават броя на ензимите в черния дроб, които участват в метаболизма на мазнините, ускоряват метаболизма и активират процеса на окисляване на мазнините.

Капсаицинът неутрализира хроничното възпаление, причинено от мастните клетки и намалява производството на хормона грелин, който е отговорен за глада.

Пикантната храна подобрява храносмилането - вярно, но има нюанси

Някои смятат, че това е лъжа, други че не е така. Всеки е прав по свой начин.

Лидия: Ако човек има стомашно -чревни заболявания, тогава пикантната храна може да провокира възпалителни процеси. При липса на противопоказания подправките ще имат само полза. Подправките стимулират отделянето на стомашен сок, което подобрява притока на кръв към стените на стомаха и помага за възстановяване на лигавицата му.

Пикантната храна провокира киселини - вярно, но има нюанси

Недостатъкът на горещите подправки е киселини. По -горе разбрахме: подправките увеличават секрецията на стомашен сок, което има положителен ефект върху храносмилането. Излишният сок обаче може да навлезе в хранопровода и да причини неприятно усещане за парене. Ето защо винаги си струва да помните за мярката. Ако има пикантно в малки количества, това няма да се случи.

Пикантната храна води до гастрит - мит

Лидия: Има няколко разновидности на това заболяване, в зависимост от дразнителя, но никой от тях не е свързан с пикантна храна.

Лекарите обаче смятат, че основните виновници за гастрита са определени лекарства и пушенето. Пикантната храна не провокира гастрит, но причинява болка при хора с вече съществуващи проблеми. Остър засилва секрецията на киселина в стомаха, а при гастрит лигавицата му вече е слабо защитена.

Пикантните храни могат да увредят вкусовите рецептори - мит

Ако прекалявате с подправките, има шанс да загубите вкуса за известно време. Това обаче изобщо не означава, че никога няма да почувствате нищо друго. За да предпази тялото от болка, капсаицинът причинява изтръпване в устата и загуба на усещане. Вкусовите рецептори изпращат сигнали до мозъка за усещане за парене в устата и той започва да отделя ендорфини, за да блокира дискомфорта. Това е причината за изтръпване.

Лидия: Подобно на повечето други клетки, вкусовите рецептори се заменят един друг през целия живот и се износват и умират с течение на времето. Пикантната храна няма нищо общо.

Как правилно да включите пикантното в диетата?

Нужно е време, за да свикнете с лютите подправки. Основното правило е да добавяте подправки постепенно и постепенно. Много хора смесват лютите подправки с натуралното кисело мляко, за да омекотят аромата.

Освен това е важно да запомните, че има ограничения и противопоказания за употребата на подправки:

язви на стомаха и дванадесетопръстника; язвен колит в острата фаза; хепатит; холецистит; панкреатит; холелитиаза.