Защо Монк фрут (монашески плод) е новата алтернатива на захарта: Ползи и свойства

Основната причина "монашеския плод" монк фрут да стане така популярен е фактът, че е между 150 и 250 пъти по-сладък от стандартната захар, без да съдържа калории. Тази уникална характеристика се дължи на молекулите могрозиди, които са естествени сладки вещества в плода

Защо Монк фрут (монашески плод) е новата алтернатива на захарта: Ползи и свойства
Защо Монк фрут (монашески плод) е новата алтернатива на захарта: Ползи и свойства | Image: 123RF

В борбата срещу излишните калории и последствията от прекомерната консумация на захар, потребителите и учените постоянно търсят алтернативни източници на сладост. Една от най-новите и все повече набиращи популярност на този фронт е малко плодче от Южен Китай, известно като Монк фрут или Luo Han Guo. Преведено - монашески плод.

Природен източник на сладост без калории
Основната причина Монк фрут да стане така популярен е фактът, че е между 150 и 250 пъти по-сладък от стандартната захар, без да съдържа калории. Тази уникална характеристика се дължи на молекулите могрозиди, които са естествени сладки вещества в плода. Те не само предоставят интензивен сладък вкус, но и не увеличават нивата на кръвната захар, което ги прави подходящи за диабетици и хора, следящи нискокалорични диети.

Антиоксидантни и антивъзпалителни свойства
Освен като заместител на захарта, Монк фрут притежава и други полезни свойства. Той е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, предотвратявайки окислителния стрес и неговите вредни последствия за клетките. Съществуват също така изследвания, които показват, че могрозидите в Монк фрут имат антивъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при различни възпалителни заболявания.

Подходящ за различни диети
Монк фрут е подходящ за хора, следящи различни диети, включително кето диета, палео или нискокалорична. Това го прави изключително подходящ за тези, които искат да намалят консумацията на захар, без да правят компромис с вкусовите си предпочитания.

Как да включите Монк фрут в ежедневната диета

Монк фрут, със своята изключителна сладост и нулеви калории, е идеален начин да добавите сладък акцент към вашата ежедневна диета без никакви чувства за вина. Независимо дали сте диабетик, спазвате диета с ограничени калории или просто искате да намалите консумацията си на захар, Монк фрут може да бъде ваш верен съюзник.

Заместете захарта в напитки и десерти
Монк фрут може да замести захарта в почти всеки рецепта или напитка. Добавете го към вашето сутрешно кафе, чай или смути. Имайте предвид, че тъй като е многократно по-сладък от захарта, ще трябва да регулирате количеството според вашите предпочитания. При приготвянето на десерти, можете също така да заместите захарта или другите сладкарски изделия с Монк фрут, като следвате указанията на опаковката за пропорции.

Използвайте го като добавка към закуски
Монк фрут не е само за сладки напитки и десерти. Можете да добавите малко от него към вашата закуска, като например овесена каша, йогурт или мюсли, за да им придадете допълнителен сладък вкус без добавяне на калории. Също така е възможно да се експериментира с добавянето на Монк фрут към сосове, за да се създаде сладко-кисел вкус.

Включването на Монk фрут в диетата си е лесен и здравословен начин да се насладите на сладостта без ненужните калории и вредите от обикновената захар. Но като с всяка добавка или заместител, винаги е добре да се консултирате с диетолог или друг медицински специалист преди да направите промени в вашата ежедневна диета.