Ползи от консумацията на ядки

Какво се случва с организма ни при прием на ядки.

Ползи от консумацията на ядки
Ползи от консумацията на ядки

В областта на спорта (независимо от преследваните цели, като здраве, спортни постижения, спортна рехабилитация и т.н.) и здравето, диетата играе все по-важна и видна роля.

Знанието какво, как, колко и кога да ядем е от съществено значение, ако искаме да постигнем предварително поставените цели; Също така е важно да се подчертае, че разнообразната и здравословна диета трябва да включва различни видове храни и хранителни вещества, сред които са, да назовем само няколко, въглехидрати , витамини , антиоксиданти , храни от растителен тип и т.н.

В тази статия анализираме основните изводи от различни научни изследвания за ролята на ядките в спорта и здравето.

Какво казва науката за яденето на ядки?

Изследването на Lang et al.  че консумацията на орехи може да играе важна роля за риска от рак ; Въпреки че те показват, че са необходими повече изследвания, за да се установи ясно тази връзка.

Същото се случва и при някои стомашно-чревни разстройства, при които употребата му е доказана като ефективна . Други изследвания показват, че консумацията на ядки и бобови семена (наред с други храни) има защитен ефект срещу риска от сърдечно-съдови увреждания.

От друга страна, изследването на Rita et al.  посочва, че някои видове ядки, като бразилски, поради високото си съдържание на селен могат да имат положително въздействие върху определени когнитивни функции.

Като се фокусира върху затлъстяването , изследването на Mohammadifard et al.  в иранското население установи отрицателна връзка между консумацията на ядки (особено ако е повече от веднъж на ден) и нивото на затлъстяване .

В своето проучване Tey et al.  показа, че след шестседмична консумация на ядки, липидите в кръвта се увеличават и подобряват.

Във връзка с това заключение изследването на Torabian et al.  заключава, че консумацията на ядки (по-специално орехи и бадеми) увеличава концентрациите на полифеноли в кръвната плазма, по същия начин, по който увеличава антиоксидантния капацитет на организма и намалява пероксидацията на липидите в плазмата.

По същия начин е необходимо да се посочи важната антиоксидантна роля, която ядките имат  и когато става въпрос за намаляване на кръвното налягане. Като се фокусираме върху един вид ядки , шам фъстък, е доказано, че те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и помагат за поддържане на гликемичния контрол, а отговорната консумация помага за намаляване на затлъстяването .

Друго проучване върху шам-фъстъци  заключава, че умерената му консумация през период от четири последователни седмици може благоприятно да промени нивата на липопротеините при пациенти с умерена хиперхолестеролемия.

Заключения

Ролята, която ядките имат в здравето на хората, се оказва много важна, поради което някои правителства, като гръцкото, залагат на тях за подобряване на здравето на тяхното население .

Други залагат на създаването на въпросници, за да публикуват своите ползи за населението  или са създадени въпросници, за да се знаят хранителните навици на хората .

Важно е да се посочи, че консумацията на някои сушени плодове (орехи), освен че има кардиопротективен ефект, не е свързана със ситуации с наднормено тегло или затлъстяване , така че те играят много важна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания  и коронарни заболявания. Когато ги консумирате обаче, имайте предвид, че нямате алергии към този вид храна .