Потвърдени ползи от използването на маслото от смирна: Магията на древния свят в съвременното здравеопазване

Смирната, смолоподобно вещество, произвеждано от дървото Commiphora myrrha, е популярно етерично масло, използвано днес. То се използва в религиозни обреди и медицински лечения от древността, като се изследват неговите противоракови и антибактериални свойства. Ароматът на смирната е опушен, сладък и леко горчив, като арабската дума "murr" означава горчив. Маслото има гъста текстура и жълтеникаво, оранжев оттенък и често се използва като основа за парфюми и други аромати.

Потвърдени ползи от използването на маслото от смирна: Магията на древния свят в съвременното здравеопазване
Потвърдени ползи от използването на маслото от смирна | Image: 123RF

Смирната има две основни активни съставки, терпеноиди и сесквитерпени, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Сесквитерпените оказват въздействие върху хипоталамуса, който е дом на нашия емоционален център, помагайки ни да поддържаме равновесие и спокойствие. Изследват се противораковите и антибактериалните свойства на двете съставки, както и техните потенциални терапевтични приложения.

Смирната се използва за различни приложения, включително емулгация на аромати, добавяне на вкус към храната, справяне със сезонната алергия, почистване и изцеление на рани като антисептик и използването ѝ като паста за спиране на кървенето. Тя беше общо медицинско средство, използвано от китайците и египтяните, най-често се е използвало, като се е изгаряла смолата върху горещи въглища. Смирната е използвана в ароматерапията, обикновено в комбинация със смирна, заради нейните свойства или при молитва.

Смирната има няколко ключови предимства, включително мощна антиоксидантна активност, потенциални противоракови предимства, антибактериални и антигъбични ползи, антипаразитни ефекти, ползи за кожата и релаксация. Терапията с етерични масла, или използването на масла за техните терапевтични свойства, се практикува от много време. Етеричните масла се използват топично, се вдишват, разпръскват се във въздуха и се приемат вътрешно.

масло от смирна

Някои от употребите на маслото от смирна включват разпръскването или вдишването му, използването му върху кожата и използването му като студен компрес. Разпръскването или вдишването на масло от смирна може да помогне при симптоми на бронхит, настинка или кашлица, докато използването му върху кожата може да помогне с антиейдж ефектът си, подновяването на кожата и лекуване на рани. Освен това, маслото от смирна може да бъде комбинирано с други вещества за създаване на разнообразни натурални средства за кожата.

Обобщавайки, маслото от смирна има множество потенциални употреби и ползи, включително антиоксидантните му свойства, противовъзпалителните му свойства и потенциалната му употреба в борбата с някои паразитни заболявания. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определят точните механизми на действие и препоръчителни дози за терапевтични приложения. Маслото от смирна е универсална билка, която има множество здравословни ползи, включително намаляване на проблемите с храносмилането, предотвратяване на инфекции в устната кухина и болести на венците, лечение на хипотиреоза и подпомагане на лечението на рани. Неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението на венците и устата, причинено от заболявания като гингивит и устни язви. Също така се използва като съставка във вода за уста и може да подобри дъха.

Смирната се изследва и за потенциалните си противоракови свойства, като проучванията показват, че тя може да помогне срещу клетките на кожния рак. Ако се постави диагноза на кожен рак, препоръчва се използването на смирна в комбинация с други традиционни терапии.

Маслото от смирна има свойства на адстрингент, което може да укрепи клетките на тялото и да предотврати загубата на коса, като подсилва корените на скалпа. Въпреки това е важно да се има предвид потенциалните му негативни ефекти преди използване. Хората с чувствителна кожа трябва да бъдат внимателни, тъй като топическата употреба е популярно използване на маслото от смирна. В редки случаи смирната е свързана с дерматит и не се препоръчва за бременни жени или хора със сърдечни заболявания.

Когато се приема вътрешно, маслото от смирна може да причини диария и разстройство на стомаха, което може да доведе до дехидратация. То не се препоръчва за хора с диабет или други болести, свързани с кръвната захар, и не се препоръчва за хора, които приемат антикоагуланти като варфарин, поради потенциалните взаимодействия с лекарствата. Също така, то не се препоръчва за хора, които приемат лекарства за диабет, поради потенциалните взаимодействия с лекарствата.

Източник: eteriko.bg