Ползи от черен шоколад.С какво е по-полезен тъмният шоколад?

Тъмния шоколад е естествен антидепресант и антиоксидант, с ниско съдържание на захар и почти няма противопоказания. Заедно с диетолога Алла Чеканова ще ви кажем защо трябва да разнообразите диетата си с този вид шоколад.

Ползи от черен шоколад.С какво е по-полезен тъмният шоколад?
Ползи от черен шоколад.С какво е по-полезен тъмният шоколад?

Как черният шоколад е полезен за здравето?

Черният шоколад се произвежда от какаови зърна и какаово масло, които са отлични антиоксиданти. Благодарение на тях десертът:

намалява риска от сърдечно -съдови заболявания: инфаркти, инсулти; бори се със свободните радикали - частици, свързани с появата на рак; нормализира кръвното налягане, тъй като подобрява функционирането на ендотела - вътрешния слой на артериите.

Освен това шоколадът е естествен антидепресант. Той съдържа няколко вещества, които влияят на настроението.

Теобромин. Енергизира и помага за понижаване на кръвното налягане.
Анандамид. Предизвиква чувство на радост и еуфория, намалява нивото на тревожност.
Фенилетиламин. В организма той се превръща в серотонин, един от най-важните химикали за регулиране на настроението. Нарича се още хормон на радостта.

Защо тъмният шоколад е по -здравословен от млякото или бялото?

Всички видове шоколад се различават по съдържание на захар. Именно той намалява "полезността" на сладостта за организма - в млякото и бялото го има повече, отколкото в горчивото.

Избираме горчив шоколад именно защото какаовите зърна трябва да са на първо място в състава - за което основно ядем шоколад. И с мляко и бяло, с изключение на високата кръвна захар, не получаваме нищо друго.

Кой не трябва да яде шоколад?

Тези, които са диагностицирани с диабет, трябва да се въздържат от шоколад. Не се препоръчва и за деца.

Ако искате да се справите с проблем с шоколада, тогава трябва да знаете, че хормонът на радостта (серотонин) се отделя по време на физическа активност.

Колко и колко често трябва да ядете?

Диетолог:

Съветвам ви да ядете шоколад не повече от 2-3 пъти седмично около 30-40 g.

Преяждането с черен шоколад (при липса на здравословни противопоказания) причинява умора и сънливост. Това се дължи на т. Нар. „Люлка на захарта“: първо нивото на глюкоза и инсулин се повишава до максимални стойности, а след това рязко спада.

Съществува мит, че целият черен шоколад е здравословен, но не е така. Не забравяйте да разгледате състава и ако на първо място все още има захар, оставете тази плочка на рафта в магазина. От него ще има повече вреда, отколкото полза.