Полезни и евтини здравословни продукти, как да се храним здравословно евтино?

Има мнение, че всички здравословни продукти не са евтини, така че не всеки може да си позволи да се храни здравословно. Изобщо не е така. Има много полезни и най-важното, достъпни продукти. Като ги въведете в диетата си, можете значително да подобрите здравето си и да спрете да ядете нездравословна храна.

Полезни и евтини здравословни продукти, как да се храним здравословно евтино?
Полезни и евтини pp продукти, как да се храним здравословно евтино?

Здравословното хранене е лесно. Постепенно въвеждайте здравословни храни в диетата си, като свиквате с тях и опитвате различни комбинации. В началото ще бъде трудно, но помнете: вашето здраве е ваша отговорност.

Елда

Елдата е любимият ми източник на сложни въглехидрати, съчетаващ голямо количество витамини, минерали, диетични фибри и протеини.

При редовна употреба кашата от елда може да подобри здравето на храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата система и да осигури значителна помощ при отслабване. Елдата е за предпочитане за закуска и обяд, можете да добавяте към диетата всеки ден.

Елдата се препоръчва и за тези, които имат непоносимост към глутен. В менюто можете да включите и други продукти на негова основа: хляб и сладкиши от зелено брашно от елда, тестени изделия.

Пилешки яйца

Яйцата са източник на протеини и мазнини, витамини и минерали, които могат да повлияят на функционирането на сърдечно-съдовата система, да повишат имунитета и да подобрят зрението.

Също така, яйцата ще помогнат при загуба на тегло, тъй като насищат тялото за дълго време и помагат да се избегне прекомерната закуска. Можете да ги ядете всеки ден, особено за закуска, а от тях има голямо разнообразие от ястия: бъркани яйца от всякакъв вид, омлети, гювечи, бъркани.

Избистрено масло

Това масло носи големи ползи за човешкото здраве. Важно е то да е безопасно за хора с алергии към мляко. Съдържа много омега-3 мастни киселини, които подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система и намаляват нивото на "лошия" холестерол, витамини А и Е. Хранителните вещества имат антиоксидантни свойства и намаляват риска от рак, артрит, сърдечни заболявания, катаракта.

Гхи има по-висока концентрация на мазнини от маслото - много маслена киселина, която има противовъзпалителни свойства, линолова киселина, която помага за намаляване на процента на липидите в тялото, забавяйки наддаването на тегло.

Ако искате да получите само полза от продукта, консумирайте не повече от 10-15 мл дневно - излишъкът се превръща в нежелани мазнини. Можете да добавите гхи към каша или да изпържите нещо с него, тъй като има висока точка на дим.

Пуешко месо

Пуешкото месо е с високо съдържание на протеини, витамини, минерали и други биологично активни вещества и е почти лишено от мазнини. При редовна употреба работата на мозъка и щитовидната жлеза се нормализира, анемията с дефицит на В12 е по-рядка, ефективността на мускулната работа се увеличава и телесното тегло намалява.

Препоръчва се да се откаже от пърженето на пуйки, за да се намали вероятността от онкологични или сърдечно-съдови патологии. Съветвам ви да ядете протеин в размер на 30-40 г на 1 кг тегло.

Кисело зеле

Пример за ферментирал продукт, който има много ползи за хората, от подобряване на функционирането на храносмилателния тракт до намаляване на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания и рак. Броят на пробиотиците в киселото зеле е сравним по съдържание с храни като кефир или кисело мляко.

Киселото зеле е богато на много диетични фибри, витамини и минерали, които са необходими за гладкото функциониране на човешкия организъм.

Важно: въпреки ползите, които киселото зеле носи за здравето, то може да причини и вреда: повишено кръвно налягане и киселинност на стомашния сок, повишена бъбречна недостатъчност, метеоризъм. Киселото зеле се препоръчва да се консумира непрекъснато (около 3 пъти седмично, не повече от 200 г на ден). Може да се консумира самостоятелно или да се добавя към супи и салати.

Горски плодове

Плодовете съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, а също така са богати на фибри. Изследванията потвърждават, че горските плодове имат комплексен ефект върху човешкото здраве, намалявайки риска от развитие на редица често срещани заболявания. Редовният им прием също подобрява състоянието на кожата и спомага за намаляване на телесното тегло.

Любимите ми горски плодове са малини, боровинки, боровинки, боровинки, боровинки. 200-250 g на ден, след шоково замразяване. Страхотна алтернатива на сладките плодове и нездравословните закуски.