Палео диета - какво е това? Списъци на разрешени и забранени продукти

Палео диета - какво е това? Списъци на разрешени и забранени продукти

Палео диета - какво е това? Списъци на разрешени и забранени продукти
Палео диета - какво е това? Списъци на разрешени и забранени продукти | Images: 123RF

Палео диетата е диета, която елиминира често срещаните хранителни алергени от диетата. Тук става дума преди всичко за съдържащи глутен пшеница и мляко лактоза и казеин. Освен това бобовите култури са забранени - те също са способни да нарушат работата на червата.

Всъщност палео диетата означава избягване на зърнени храни, хляб, хлебни изделия, всякакви млечни продукти - и дори фъстъци и соя (те принадлежат към бобовите растения). Какви са ползите от палео диетата за тялото - и какви храни можете да ядете?

// Палео диета - какво е това?

Палео диетата е свързана с отказ от „модерни“ храни и преминаване към традиционни храни. Името "палео" се отнася до палеолита, който продължи 2,5 милиона години и завърши 13 хиляди години пр. Н. Е. По същество тази диета прави опит да се храните като пещерняк.

Палео диетата се основава на факта, че по-голямата част от храната, с която сме свикнали, се е появила буквално през последните сто години. В същото време научните изследвания потвърждават, че диета, богата на рафинирани въглехидрати, нарушава метаболизма като цяло и в частност мозъка.

От практическа гледна точка палео е ефективна диета за отслабване и поддържане на стабилно телесно тегло. Тъй като такава диета включва избягване на зърнени храни (пшеница, ръж, овес, ориз), палео може да бъде пример за кето диета без въглехидрати.

// Палео диета - накратко:

 • преминете към традиционна храна
 • подходящ при хранителни алергии
 • отхвърляне на съвременната храна

Каква е ползата?

Предимството на палео диетата е, че е подходяща за хранене при наличие на автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и псориазис. Често причината за обострянето на подобни заболявания е именно неподходящата храна. Тялото реагира на него с остра реакция на имунната система.

Палеоавтоимунният протокол, наречен накратко AIP, въвежда избор на диета и начин на живот, за да оптимизира стомашно-чревната функция. Припомнете си, че червата е основният орган на имунната система. За разлика от обикновената палео диета, има по-ограничителен списък на разрешените храни.

Палео - разрешени храни

палео диета разрешени храни

Палео диетата ви позволява да ядете всяко месо, яйца и морски дарове - говеждо, свинско, агнешко, пилешко, морска и речна риба, скариди и така нататък. Изисква се само отказ от полуфабрикати от месни продукти (колбаси, пастетчета, колбаси, раци и т.н.).

Имайте предвид, че експертите по палео не са съгласни дали рибата може да се яде. Разрешена е само риба с обикновен улов - но не и сьомга, отглеждана в рибни ферми. В този случай рибата може да яде царевица, което е забранено на палео.

// Палео - какво можете:

 • риба, птици, месо
 • яйца
 • зеленчуци
 • плодове и сушени плодове
 • гъби и ядки

Зеленчуци и плодове

Въпреки че палео диетата позволява зеленчуци (включително домати, аспержи, спанак, броколи, различни чушки, кейл), бобовите растения (боб, грах, фъстъци) са забранени. Белите картофи са разрешени на палео, но само умерено2. Сладките картофи (ямс) са разрешени, тъй като съдържат по-малко нишесте.

Палео диетата дава възможност за пресни плодове с нисък гликемичен индекс, като препоръчва ограничено количество. Освен това е за предпочитане да се използват не екзотични плодове от далечни тропически страни, а сезонни плодове, отглеждани във вашия регион.

Ядки и растителни масла

Палиодиетата позволява (и дори приветства!) Повечето от списъка с ядки - бадеми, кашу, орехи и кедрови ядки, семена от чиа, тиквени семки и слънчогледови семки. В същото време фъстъците и всякакви производни от тях (например фъстъчено масло) са строго забранени, тъй като фъстъците са типично бобово растение.

Маслата от гореспоменатите ядки също се препоръчват за консумация, тъй като съдържат голямо количество полезни хранителни вещества. Разрешени са кокосови и маслинови масла, но изключително необработени (студено пресовани без обработка). Слънчогледовите, палмовите, рапичните и соевите масла са забранени като рафинирани масла.

Палео диета - забранени храни

Палео диетата забранява консумацията на всякакви зърнени и бобови култури, както и кафяв ориз. Киноа, елда и брашно от елда също обикновено не се допускат в палео, тъй като макар тези култури да са били култивирани от хората не толкова отдавна, те са значително модернизирани.

Диетолозите и експертите по палео са в противоречие с белия ориз. Повечето от тях препоръчват да се премахне напълно, но някои все пак позволяват използването на оризови сортове "Басмати" или "Жасмин" в минимални количества, позовавайки се на факта, че беленият ориз е просто чисто нишесте .

Млечни продукти

Всяко мляко, точно както всички видове млечни продукти под формата на масло, сирене, извара и кисело мляко, е забранено на палео. Основната причина е наличието на силен хранителен алерген в млечните продукти -  лактоза . Соевото мляко обаче също не е разрешено, защото соята е бобово растение.

Предвид факта, че повечето спортни протеинови смеси се правят от суроватка, спортният протеин също не трябва да се приема на палео.

***

Палео диетата дава възможност за риба, птици и месо (изключително хранени с трева), яйца, зеленчуци, плодове, гъби и ядки. Забранени са всякакви полуфабрикати, зърнени храни, пшенично брашно и брашно, бобови растения, захар, мляко, млечни продукти и рафинирани растителни масла.

Научни източници:

 1. Списък на палео диетичните храни, източник
 2. Палео от бели картофи ли са, източник
 3. Елда Палео ли е?, Източник
 4. Всичко за ориза, източник
 5. Какви напитки са разрешени в палео диетата?, Източник