Отслабване за тийнейджъри - без вреда за здравето. Всичко за това как да отслабнете без диета

Отслабване за тийнейджъри - без вреда за здравето. Всичко за това как да отслабнете без диета

Отслабване  за тийнейджъри - без вреда за здравето. Всичко за това как да отслабнете без диета
Отслабване за тийнейджъри - без вреда за здравето. Всичко за това как да отслабнете без диета

Наднорменото тегло се среща при 31% от децата на възраст от 3 до 13 години и при 15% от подрастващите на възраст 14-18 години. В същото време разпространението на затлъстяването сред момчетата е почти два пъти по -високо от това сред момичетата - и всеки девети тийнейджър вече е диагностициран с това.

Изследвания² обаче показват, че използването на неправилно формулирана диета за отслабване увеличава шансовете за развитие на затлъстяване с 3 пъти (в сравнение с подрастващите, които не са използвали диети). Също така, децата, които са се опитали да отслабнат, са 6 пъти по -склонни да страдат от хранителни разстройства в зряла възраст.

// Генетика и наднормено тегло при юноши

Генетика и наднормено тегло при юноши

На първо място, тийнейджърът трябва да разбере, че причината за наднорменото тегло рядко е на генетично ниво - най -често става въпрос за факта, че хранителните навици на родителите (както и склонността им да имат или нямат ежедневна физическа активност) се предават на деца.

За съжаление, според Росстат, само 36% от руснаците на възраст над 18 години имат нормално телесно тегло (индекс на телесна маса под 18) - 40% могат да бъдат приписани на категорията "предразположение" (ИТМ в границите 25-30), и 21,6% от хората имат пълно затлъстяване (ИТМ над 30).

Логично е да се смята, че ако излишното хранене и заседналият начин на живот водят до увеличаване на теглото при родителите, тийнейджърът също ще се сблъска с подобни проблеми. Поради тези причини е важно да правите загуба на тегло на семейно ниво, за да избегнете увреждане на здравето си и да увеличите шансовете си за успех.

Можете ли да отслабнете с 10 кг?

Изключително важно е да се оценят последиците от обривните стъпки. Ако тийнейджър си постави за цел да отслабне с 10 кг възможно най -бързо (или като напълно откаже да яде, или като избере комбинация от продукти, която е „полезна“ според него), това най -вероятно ще създаде здравословни проблеми.

Растящото тяло се нуждае не само от калории, а от набор от витамини, минерали и различни фитонутриенти (от фибри до антиоксиданти и флавоноиди) - опитът да отслабнете чрез ограничаване на диетата предполага познаване на такива вещества.

Отслабване за тийнейджър - основни съвети

Отслабване за тийнейджър - основни съвети

В списъка с причини, водещи до наддаване на тегло (както при деца и юноши, така и при възрастни), прекомерната употреба на захар е на първо място - но не само в чист вид, но и под формата на добавена храна.

Например, при максимално допустимата норма на захар от 25-50 g (в зависимост от възрастта, телесното тегло и нивото на дневна физическа активност), средно руснаците консумират около 110 g.

Основната последица от излишната захар в храната е спад в нивата на кръвната захар, провокиращ чувство на умора, което мнозина приемат за глад (и провокиращо отново търсене на лека закуска).

1. Спрете да ядете сладкиши

Спрете да ядете сладкиши

Ако искате да отслабнете, на първо място ще трябва да се откажете от повечето сладкиши - от шоколадови блокчета, бонбони, блатове и бисквити до газирани напитки и сокове.

Внимателно проучете състава на храната, посочен на опаковката. В повечето от тях захарта е основната съставка.

2. Научете се да правите разлика между глада

Научете се да правите разлика между глада

Доста често човек изобщо не изпитва глад - той просто иска да заеме ръцете си с нещо. В киното се използват пуканки, у дома пред телевизора - ядки, семена или сладкиши.

Повечето видове такива закуски обаче съдържат прекомерни количества калории, захар и сол (провокира жаждата и ви кара да пиете - включително захарната сода).

3. Яжте естествени храни

Яжте естествени храни

Детските вкусови рецептори са проектирани така, че да реагират по -силно на сладкия вкус (оттук и любовта към захарта) - докато естествено горчивият вкус (например вкусът на зеленчуци) им се струва значително по -горчив.

За да може тийнейджър да отслабне без диета и без вреда за здравето, ще трябва да свикнете да ядете повече зелени зеленчуци - въпреки че в началото вкусът им ще изглежда горчив, вкусовите рецептори бързо ще се адаптират.

4. Прегледайте хранителните запаси с родителите си.

Ако родителите ви очевидно са с наднормено тегло и хранителните им навици трудно могат да се нарекат правилни, погрижете се за семейното отслабване в собствените си ръце.

Съвместно анализирайте наличните хранителни запаси у дома - строго забранява на родителите да готвят изключително със захар, масло и брашно (типичен състав от домашно приготвени печени изделия).

5. Научете се да се храните внимателно

Научете се да се храните внимателно

Отново погледнете по -отблизо родителите си - със сигурност те вечерят едновременно с гледането на новините по телевизията или сериала на компютъра.

Не забравяйте, че в този случай е изключително трудно да се контролира количеството на изядената храна. Ако искате да отслабнете, опитайте се да не разсейвате мозъка си от анализиране на ситостта ви по време на хранене.

Трябва ли тийнейджър да се занимава със спорт?

Ако преди 20 години на спорта се гледаше изключително като на много професионалисти (а обикновен човек можеше да гледа спортни събития изключително по телевизията с бутилка бира), то в съвременния свят физическата активност се превръща в начин на живот и начин на себе си. израз.

Световната здравна организация припомня¹, че минималното ниво на активност за подрастващите е 60 минути спорт на ден - а за възрастните 150 минути седмично. Но само няколко руснаци се придържат към тези препоръки.

Редовните спортни дейности не само помагат за отслабване (по -точно, поддържане на нормално телесно тегло), но също така имат сложен ефект върху метаболизма. Включително, те имат положителен ефект върху костната маса - което може да допринесе за увеличаване на растежа.

***

Отслабването на тийнейджърите започва с анализ на техните хранителни навици (както на техните собствени, така и на техните родители) - и с ограничаване на сладкишите. Важно е обаче да се избягва изкушението да се използва диета за драматично отслабване - това може да доведе до увреждане на здравето поради липсата на определени хранителни вещества.

Информация само за информационни цели. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

  1. Ростат установи наднормено тегло при трима от пет човека, връзка
  2. Затлъстяване, нарушено хранене и хранителни разстройства в надлъжно проучване на подрастващите: как се справят диетите 5 години по -късно?, Източник