Ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер

Тази седмица Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер от 2003 г. насам. Припомнете си, че около 60-80% от случаите на деменция са свързани с това заболяване.

Ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер

За съжаление много експерти наричат ​​тази стъпка преждевременна - колкото и пробив да изглежда. Първо, няма солидна доказателствена база за ефективността на лекарството. На второ място, цената на годишния курс на лечение ще бъде 56 хиляди долара.

По-специално списание The Economist отбелязва, че въвеждането на лекарството в обращение ще се превърне в значителна тежест за застрахователните компании.

// Болест на Алцхаймер - какво е това?

Болест на Алцхаймер - какво е това?

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, описано за първи път през 1907 г. от немския психиатър Алоис Алцхаймер. Според данни за 2018 г. около 52 милиона души в света страдат от това заболяване, а до 2050 г. броят може да достигне 150 милиона.

Най-често заболяването започва с незначителни симптоми, постепенно прогресиращи. Първо се наблюдават нарушения на краткосрочната памет - след това се нарушава дългосрочната памет. Възникват нарушения на речта и когнитивните функции, пациентът губи способността да се ориентира и да се грижи за себе си.

Към 2000 г. в САЩ около 1,6% от населението е боледувало от болестта на Алцхаймер. Във възрастовата група 75-84 г. тази цифра вече е била 19%, а сред гражданите на възраст над 84 години разпространението на болестта е било значително 42%.

Нарастваща социална тежест

Болестта на Алцхаймер се счита за болест номер едно в обществото в развитите страни.

Разходите включват както преки медицински разходи (като домове за възрастни хора), така и немедицински разходи (домашни грижи) и непреки разходи (загуба на производителност - както за пациента, така и за болногледача).

"Амилоидна хипотеза"

Амилоидна хипотеза

Според научни изследвания, предоставени от Biogen, производител на новото лекарство Aduhelm, развитието на болестта на Алцхаймер е свързано с натрупването на един вид протеинова плака в мозъка, която се натрупва между невроните и нарушава тяхното функциониране.

Говорим за протеина бетаамилоид - често високите нива на това вещество са свързани с нарушени когнитивни функции на мозъка. Всъщност новото лекарство е в състояние да забави натрупването на протеинови плаки.

Въпреки това, както отбелязват критиците, не винаги високите нива на бета-амилоид са свързани с нарушени когнитивни функции.

За кого е подходящо лекарството?

Aduhelm се препоръчва изключително за хора в ранните стадии на болестта на Алцхаймер, които са диагностицирани със скъпи сканирания. На практика се изисква курс на месечно интравенозно приложение в медицинско заведение.

FDA отделно отбелязва, че регистрацията на ново лекарство ще бъде отменена, ако резултатите от клиничните тестове са незадоволителни.

Важно е да се отбележи, че пациентите ще се нуждаят от внимателно наблюдение, тъй като много от тях развиват мозъчен оток.

Прогноза

лекарства

Въпреки че има много въпроси относно новото лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер, според индустриалната база данни Pharmaprojects, други 148 лекарства са в клинично развитие - и само 15% от тях са насочени към бетаамилоид.

В същото време епидемиологичните проучвания показват, че някои коригиращи фактори - диета, риск от сърдечно-съдови заболявания, лекарства, умствена дейност и други - са свързани с намаляване на вероятността от развитие на болестта.

Интелектуалните дейности (четене, настолни игри, кръстословици, свирене на музикални инструменти, редовна комуникация) могат да забавят появата на болестта или да смекчат развитието. Двуезичието е свързано с по-късното начало на болестта на Алцхаймер.

***

Болестта на Алцхаймер и деменцията остават един от най-големите медицински, социални и икономически проблеми на 21 век - и всяко ново лекарство, което може да излекува (или поне да спре) развитието на невродегенеративни процеси, се възприема като основен пробив в науката.

Информацията е представена за справка и не трябва да се използва за лечение или диагностика.

Източник на данни:

  • Одобрението на Америка за лекарство за Алцхаймер е преждевременно, източник