Нисък тестостерон при млади мъже - 10 признака и симптоми

Спад в нивата на тестостерон може да се наблюдава и при млади мъже. Основните симптоми са общо намаляване на енергията, както и проблеми с либидото и ерекцията. В допълнение, признаците включват забавяне на растежа на косата и набор от мастна маса според женския тип.

Нисък тестостерон при млади мъже - 10 признака и симптоми
Нисък тестостерон при млади мъже - 10 признака и симптоми | Image: 123RF

За съжаление , ниски нива на тестостерон могат много добре да се наблюдават при млади (и сравнително здрави) мъже - включително спортисти. Интензивните физически тренировки могат да провокират претрениране, свързано със спад в нивото на този хормон.

Въпреки че няма директни признаци, които могат недвусмислено да разпознаят ниския тестостерон, наличието на няколко индиректни симптома наведнъж е достатъчна причина да се консултирате със специалист и да извършите пълен кръвен тест.

// Нисък тестостерон при млади мъже

Спадът на тестостерона не се ограничава само до по-възрастните мъже. Претрениране, стрес, липса на пълноценен сън, нездравословна диета, лоши навици, наднормено тегло и хронични заболявания - всичко това може да доведе до намаляване на нивото на хормона в тялото.

Тъй като до 95% от тестостерона се синтезира от клетките на Лайдиг в тестисите под въздействието на лутеинизиращия хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, нарушенията във функционирането на тези органи (вродени или придобити) пряко засягат функционирането на метаболизма.

Изчислено е¹, че около 40% от мъжете на възраст над 45 години изпитват липса на тестостерон в организма - и най-често това състояние е свързано с повишено телесно тегло и наличие на диабет. Средно след навършване на 30 години тестостеронът спада с 1-2% всяка година.

Важни откази от отговорност

За точно определяне на нивото на тестостерон в организма е необходим пълен лабораторен кръвен тест - такива тестове не могат да се извършват у дома.

Освен това е грешка да се вярва, че високите нива на тестостерон винаги са добри. Както прекомерно ниските, така и прекомерно повишените нива на хормона са свързани с рискове за здравето на мъжете.

10 признака на нисък тестостерон

Симптомите по-долу се основават на преглед¹ на над 40 различни научни изследвания. Имайте предвид, че нито един от тези признаци не може да бъде недвусмислено доказателство за нисък тестостерон - говорим само за косвени фактори:

1. Усещане за липса на енергия

Най-честият симптом на нисък тестостерон при младите мъже е чувството за липса на енергия. Въпреки че това състояние е трудно да се опише, то има много изразени характеристики. В допълнение, той стартира редица други процеси (например, намалява нивото на физическа активност).

2. Проблеми с ерекцията

Невъзможността за постигане (и поддържане) на стабилна ерекция е един от важните косвени симптоми за възможно намаляване на тестостерона. Младите и здрави мъже изпитват около 3-5 нощни ерекции на седмица – ако това не се случи, трябва да помислите за причината.

3. Намалено либидо

Липсата (или рядкост) на сексуални мисли също е предупредителен знак, че тялото може да има дефицит на хормони. Въпреки че в този случай няма ясна цифра, се смята, че мъжът мисли за секс около 20 пъти на ден (при жените цифрата е 2 пъти по-малка).

4. Намалено самочувствие

Тестостеронът не само променя физическите параметри на тялото, но също така засяга мозъка на човека. Освен това, ако високото ниво на хормони се характеризира с желание за състезание и победа, тогава ниският тестостерон често се свързва с чувство за собствена незначителност.

5. Лошо настроение и депресия

При недостатъчно производство на тестостерон депресията и промените в настроението, които нямат реална причина, са по-чести - освен това намаляването на самочувствието и либидото очевидно играят важна роля в това. Плюс това, депресията може да причини проблеми със съня.

6. Забавяне на растежа на космите по лицето и тялото

Тъй като тестостеронът е отговорен за образуването на вторични полови белези, ниското му ниво се отразява негативно на растежа на косата при мъжете - по-специално честотата на бръснене намалява и височината на линията на косата на главата може да се промени.

7. Намаляване на мускулната маса

При липса на тестостерон за тялото е много по-трудно да поддържа адекватно ниво на мускулна (и костна) маса - плюс факторът се проявява чрез намаляване на общата енергия и мотивация за редовна физическа активност.

8. Набор от мазнини в областта на корема и гърдите

Хормоналният дисбаланс (намаляване на тестостерона и повишаване на естрогена) е свързан с набор от мастна маса според женския тип. Възможно е да има гинекомастия (растеж на мастна тъкан в областта на гърдите), както и увеличаване на мазнините по корема, задните части и бедрата.

9. Безсъние и трудно заспиване

Вероятно този признак на нисък тестостерон е вторичен фактор, а не основен. Тоест, нарушенията на съня се появяват на фона на депресия или високи нива на стрес. Въпреки това липсата на достатъчно сън се отразява изключително негативно на организма.

10. Анемия

Най-просто казано, анемията е свързана с липсата на желязо в организма. Тъй като желязото е необходимо за производството на тестостерон, двете състояния са следствие едно от друго. Признаци на анемия са слабост, умора, задух, нарушения на сърдечния ритъм и шум в ушите.

Какво влияе най-много на хормоналните нива?

Според изследователите¹ четирите основни фактора, които водят до ниски нива на тестостерон, са наднорменото тегло, хроничните заболявания (особено диабет), тютюнопушенето и страничните ефекти на лекарствата.

Например, в едно проучване, млади мъже, приемащи ибупрофен (лекарство без рецепта, препоръчвано за главоболие и мускулни болки) в продължение на две седмици е довело до 18% намаление на съотношението на свободния тестостерон към лутеинизиращия хормон.

Освен това наличието на токсични вещества както в околната среда като цяло, така и в дима, вдишван при пушене или при използване на пестициди от зеленчуци, играе роля. Никотинът и продуктите от неговия метаболизъм могат да проникнат в тъканите на тестисите, нарушавайки правилното им функциониране.

***

Спад в нивата на тестостерон може да се наблюдава и при млади мъже. Основните симптоми са общо намаляване на енергията, както и проблеми с либидото и ерекцията. В допълнение, признаците включват забавяне на растежа на косата и набор от мастна маса според женския тип.

Предупреждаваме ви за опасностите от самодиагностиката. Необходима е консултация със специалист.

Източници на данни:

  1. Нисък тестостерон при юноши и млади възрастни, източник