Нишестени зеленчуци (картофи, царевица, тиква) - могат ли да бъдат с диабет?

Нишестени зеленчуци (картофи, царевица, тиква) - могат ли да бъдат с диабет?

Нишестени зеленчуци (картофи, царевица, тиква) - могат ли да бъдат с диабет?
Нишестени зеленчуци (картофи, царевица, тиква) - могат ли да бъдат с диабет?

От една страна, яденето на зеленчуци е важна част от здравословното хранене. От друга страна, някои нишестени зеленчуци (предимно царевица и картофи) могат да имат доста висок гликемичен индекс, сравним с белия хляб и ориза.

По -специално в ръководството на Световната здравна организация, говорейки за ползите от зеленчуците в диетата, се споменава отделно необходимостта от контрол на количеството нишесте в храната - дори за здрави хора, да не говорим за хора с диабет.

// Нишестени зеленчуци - какви са те?

Нишестени зеленчуци - какви са те

Нишестето е основната форма на съхранение на енергия от въглехидрати в зеленчуците. Той се образува в растенията по време на растежа им чрез фотосинтеза (тоест под въздействието на слънчева светлина). Подобно на влакната, нишестето е вид сложен въглехидрат, състоящ се от дълги вериги молекули.

Въпреки това, ако фибрите не се абсорбират от човешкото тяло, тогава нишестето се абсорбира. Освен това съдържащите се в него въглехидрати (полизахаридите амилоза и амилопектин), когато попаднат в стомаха, бързо се разграждат до глюкоза и повишават нивото на кръвната захар.

Тъй като храненето при наличие на диабет означава контролиране на приема на въглехидрати, Вашият лекар може да Ви посъветва да ограничите нишестените зеленчуци. Освен това при диабет най -често се забраняват всякакви рафинирани нишестени продукти.

Списък на зеленчуците с нишесте

Всяка годна за консумация част от растението се нарича зеленчук. Всъщност дори бобовите растения - грах, боб, нахут, леща и соя - и зърнени храни дори се считат за зеленчуци. В същото време основните източници на нишесте в съвременната диета са пшеница, ориз, картофи и царевица.

// Нишестени зеленчуци - списък:

 • бобови растения
 • царевица
 • картоф
 • сладки картофи ( сладкиши , сладкиши)
 • тиква
 • кореноплодни зеленчуци (пащърнак, артишок, ревен)
 • морков

Съдържанието на въглехидрати в зеленчуците

Съдържанието на въглехидрати в зеленчуците

Лидерите по съдържание на въглехидрати сред нишестените зеленчуци са царевицата и картофите-средно 100 г от тези зеленчуци представляват около 20 г въглехидрати (включително 10-15 г нишесте и не повече от 1-3 г фибри). Тиквата съдържа около 5-10 g въглехидрати на 100 g (половината от която е нишесте).

Що се отнася до морковите и нишестените кореноплодни култури (цвекло, репички, целина, репички и др.) - съдържанието на въглехидрати в тях не надвишава 10 g на 100 g, а нишестето представлява не повече от 1-3 g. Единственото изключение е Йерусалимски артишок - съдържа 20 г въглехидрати и около 5 г нишесте.

Струва си да разгледаме отделно бобовите растения - всъщност свързани с нишестените зеленчуци. Зеленият грах съдържа около 15 g въглехидрати на 100 g, от които 2-4 g са нишесте.

Има ли нишесте в доматите?

Въпреки факта, че външно доматите могат да наподобяват нишестени зеленчуци, около 95% от масата им е вода. Крайното съдържание на въглехидрати е около 5 g на 100 g - освен това нишестето в доматите е незначително.

В тиквичките, патладжаните, краставиците и други обемисти зеленчуци преобладава и водата - общото количество въглехидрати рядко надвишава 5-7 г на 100 г, а нишестето практически липсва в състава им.

Картофи - възможно ли е при диабет?

Картофи - възможно ли е при диабет?

Трябва да се разбере, че 400 г картофи (2 средни картофа) са около 60 г нишесте, което бързо се трансформира в глюкоза по време на храносмилането.

Гликемичният индекс на варените картофи е около 70-80 единици - и се повишава още повече в случай на картофено пюре.

// Гликемичен индекс на картофи:

 • картофено пюре - 84-90 единици
 • варени - 74-82 единици
 • пържени - 58-68 единици
 • сладки картофи (ямс) - 50 единици

Гликемичният индекс е променлив показател. Отговорът на организма към въглехидратите се определя от здравето и ежедневната физическа активност.

Практически съвети

На практика една порция пресни нишестени зеленчуци (с изключение на картофи и царевица) съдържа много малко въглехидрати и нишесте. Тоест репички, цвекло и репички са разрешени ² при диабет - естествено, като част от обща диета, одобрена от специалист.

Що се отнася до тиквата, картофите и царевицата, употребата им при наличие на захарен диабет, ако не е забранена, трябва да бъде ограничена. Въпреки това, един малък картоф или купа тиквена супа е добре ² (освен ако Вашият лекар не е указал друго).

Всяка храна, приготвена от картофи и царевица - например чипс, попада под недвусмислената забрана. Освен това зеленчуковите консервирани зеленчуци могат да съдържат повече въглехидрати от пресните (поради добавената захар).

***

С изключение на картофите и царевицата, повечето нишестени зеленчуци съдържат ниски количества нишесте - яденето им прясно обикновено е добре, ако имате диабет. Всички продукти, произведени от преработено картофено нишесте, са изрично забранени.

Информацията няма за цел да лекува болести. Ако имате съмнения, препоръчваме да се консултирате със специалист.

Източници на данни:

 1. Световен ден на здравето: Претендиране на правото на здравословна храна, източник
 2. Нишестени срещу не-скорбялни зеленчуци: списъци с храни и факти за храненето, източник