Непоносимост към фруктоза (малабсорбция) - симптоми.

Непоносимост към фруктоза (малабсорбция) - симптоми.

Непоносимост към фруктоза (малабсорбция) - симптоми.
Непоносимост към фруктоза (малабсорбция) - симптоми.

Фруктозата е захар в плодовете и ключова съставка в обикновената трапезна захар. Дълго време фруктозата се смяташе за „по-безопасна“ за диабетици и се препоръчва като заместител на захарта при отслабване, тъй като има по-нисък гликемичен индекс.

Съвременната научна позиция обаче се свежда до факта, че човешкото тяло е в състояние да усвои напълно около 25-50 g фруктоза - докато надвишаването на нормата променя метаболизма¹. По-конкретно е доказано, че фруктозата понижава нивата на триптофан, фолиева киселина и цинк.

// Каква е вредата от фруктозата?

Каква е вредата от фруктозата

Основно погрешно схващане, свързано с фруктозата, е по-ниският му гликемичен индекс - което е три пъти ГИ на обикновената захар. Но ние говорим за повишаване на нивата на кръвната захар - а не за ефекта върху производството на инсулин или други метаболитни параметри.

За разлика от глюкозата, която изисква специален ензим за усвояване, фруктозата много по-лесно се превръща в енергия. Той се абсорбира в дебелото черво и след това се транспортира до черния дроб, където се натрупва. В същото време използването на голямо количество фруктоза активира биосинтеза на мастни киселини.

Изследванията през 2020 г. показват, че бързото натрупване на мазнини от зрели плодове с високо съдържание на фруктоза е част от механизма на хибернация при животните - подобни метаболитни промени могат да настъпят при хората, предизвиквайки затлъстяване, диабет и хипертония

Фруктозен сироп в храните

Ако не ядете зрели плодове или не консумирате чиста фруктоза, това изобщо не означава, че не е във вашата диета. Фруктозният сироп често се използва в хранително-вкусовата промишленост като заместител на захарта.

Фруктозният сироп се добавя към сладки газирани напитки, възстановени плодови сокове в торбичка (естествените съдържат обикновена фруктоза), сладки кисели млека - както и към всякакви сладкиши и десерти.

Фруктозният сироп дава ефирна текстура, без да има прекалено сладко-сладък вкус.

Непоносимост и малабсорбция

Въпреки цялата вреда от глюкозата, човешкото тяло се справя добре с усвояването на достатъчно големи количества от нея (с изключение на състояния, свързани с диабет). Механизмът за регулиране на фруктозата от своя страна работи много по-зле - и има силно ограничени граници.

Прекомерната фруктоза в дебелото черво намалява осмотичната абсорбция на вода и се превръща от чревни бактерии в късоверижни мастни киселини с отделянето на водород, въглероден диоксид и метан³.

В резултат на това говорим за по-бърза бактериална ферментация и промени в чревната микрофлора - както и за образуването на слой бактерии върху чревната лигавица, което затруднява усвояването на редица витамини и минерали.

// Първични симптоми:

  • метеоризъм
  • дисфункция на червата

// Вторични симптоми:

  • лошо настроение и проблеми със съня (липса на триптофан)
  • намален тестостерон при мъжете (недостиг на цинк)
  • нарушена репликация на ДНК (липса на фолиева киселина)

Максимални дози

Ситуацията се влошава от два фактора. Първо, едновременната консумация на фруктоза, сорбитол или ксилитол (видове подсладители) може да увеличи фруктозната малабсорбция. На второ място, на практика е трудно да се оцени количеството на дадено вещество в храните, тъй като част от него се съдържа под формата на захар.

Спомнете си, че сиропът от агаве е 55% фруктоза, 50% захар и 40% мед. Освен това изискванията на GOST не означават споменаване на източника на захар (т.е. дори чиста фруктоза и фруктозен сироп могат да бъдат обозначени просто като „захар“ в продукта).

В случай на захар, максималната доза е 6-10% от общия калориен прием - или около 30-50 грама на ден, включително добавената захар. Реалното потребление сред руснаците достига 110 грама на ден.

Диета при непоносимост към фруктоза

Диета при непоносимост към фруктоза

Тъй като фруктозата се използва широко като заместител на захарта в сладкиши и сладки напитки, те първо ще трябва да бъдат премахнати. Една чаша кола (или гроздов сок) съдържа около 10-15 г фруктоза - и почти 100% от дневната стойност на захарта.

След това под забраната попадат узрели плодове, съдържащи излишък на фруктоза - ябълки, круши, грозде, смокини, манго, както и сушени плодове на тяхна основа. Цитрусови плодове (портокал, грейпфрут, мандарини), кайсии, сливи, ананаси - и всички видове плодове са приемливи 4 .

Също така, в случай на непоносимост към фруктоза, е по-добре да се изключат продуктите от пшенично брашно - не само сладкиши, които съдържат фруктоза под формата на сироп, но и бял хляб и тестени изделия. Те съдържат фруктани (1 до 4% сухо тегло) - които могат да се превърнат във фруктоза по време на храносмилането³.

***

За разлика от глюкозата, тялото не може да обработва големи дози фруктоза. Превишаването на цифрите от 25-50 g може да наруши чревната микрофлора, да провокира метеоризъм и да наруши усвояването на хранителните вещества. Ситуацията се влошава от факта, че фруктозата се използва широко в хранителната промишленост като заместител на захарта.

Източници на данни:

  1. Преглед на статия: фруктозна малабсорбция и по-голямата картина, източник
  2. Метаболизмът на фруктозата като общ еволюционен път за оцеляване, свързан с изменението на климата, недостига на храна и сушите, източник
  3. Съвременни подходи за диагностика и корекция на фруктозната малабсорбция, pdf
  4. Малабсорбция на фруктоза и симптоми на синдром на раздразнените черва: насоки за ефективно управление на диетата, pdf