Най-полезните зърнени храни за деца и възрастни, най-добрите зърнени храни за човешкото здраве, елда, овесени ядки, просо

Какви храни помагат да се отървете от излишните килограми, а други – да компенсират дефицита на витамини. Каква е ползата от зърнените култури? Кои се считат за най-полезни?

Най-полезните зърнени храни за деца и възрастни, най-добрите зърнени храни за човешкото здраве, елда, овесени ядки, просо
Най-полезните зърнени храни за деца и възрастни, най-добрите зърнени храни за човешкото здраве, елда, овесени ядки, просо

Елда

Калорично съдържание на вода: 160 kcal / 100 g.

Още през 17-ти век то с право се счита за национално ястие на руския народ, а командирът Суворов го нарече „героично“ и нахрани войниците си с него.

Елена-диетолог: Това е може би най-полезната от всички зърнени храни, особено когато се варят в чиста питейна вода. Благодарение на полезните си свойства, елдата помага за отслабване и намалява глада, което е особено важно за тези, които се грижат за фигурата си. Освен това има нисък гликемичен индекс.

Елдата има благоприятен ефект върху нервната система, подобрява настроението, повишава работоспособността, което е особено важно в условия на карантина. Освен това повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Ползите от елдата се обясняват с високото съдържание на цинк, фосфор, желязо, фолиева киселина и витамин В6.

Овесена каша

Калорично съдържание на вода: 70 kcal / 100 g.

В Лондон някога беше отворена верига от сергии, продаващи овесена каша вместо хамбургери, за да могат хората да се грижат по-добре за здравето си. Това е една от най-популярните зърнени закуски.

Елена-диетолог: Пълнозърнестите се смятат за най-полезния вид овесени ядки. Единственият минус е, че приготвянето му ще отнеме до половин час. Съдържа сложни въглехидрати, които регулират функцията на червата и поддържат микрофлората чрез фибри. Ако отслабвате, определено трябва да изберете дълго сварена зърнена култура. Тъй като овесена каша, която се готви бързо, няма да донесе много полза за тялото и като цяло е по-добре да изключите овесена каша в сашета от диетата, тъй като съдържа много захар.

Овесените ядки имат и редица полезни свойства: помагат в борбата със стреса поради съдържанието на магнезий, укрепват сърдечно-съдовата система, подобряват мозъчната функция и ускоряват метаболизма.

Грис

Калорично съдържание: 80 kcal / 100 g.

Напоследък често чуваме, че грисът не носи никакви хранителни свойства. Всъщност това не е вярно.

Елена-диетолог: Манката съдържа голямо количество витамин В1, който регулира работата на мозъка и влияе благоприятно на нервната система. Подобрява синтеза на нервните клетки поради витамин В2. Ето защо, ако сте много уморени или изразходвате много енергия, грисът ще компенсира тези загуби. Ще бъде полезно и за хора със стомашни проблеми. Обвиващите свойства на гриса ще му помогнат да се възстанови и също така ще намалят риска от гастрит или язва.

Каша от просо

Калорично съдържание на вода: 90 kcal / 100 g.

Елена-диетолог: Кашата от просо, както и елдата, е добро диетично ястие. Благодарение на специалните си свойства, той нормализира холестеролния метаболизъм, което предотвратява натрупването на мазнини в тялото. Просото има и антиоксидантни свойства, премахва вредните вещества от тялото. Съдържа магнезий, фосфор, калций, аминокиселини и витамини В2, В5, В6. Употребата на каша от просо ще има благоприятен ефект върху качеството на кожата, ще подобри функционирането на сърдечно-съдовата система, ще намали риска от деменция, ще регулира нивата на кръвната захар и ще има благоприятен ефект върху функционирането на черния дроб и панкреаса.

Царевична каша

Калорично съдържание на вода: 141 kcal / 100 g.

Смята се, че индианците първи са приготвили царевична каша. Тя насища добре тялото, а подготовката й не изисква много усилия.

Елена-диетолог: Царевичната каша е без глутен. Този естествен антиоксидант подобрява качеството на кожата, нормализира нервната система, премахва вредните вещества от тялото, съдържа витамини В, С, РР, аминокиселини и каротин. Подобрява общото състояние на организма, укрепва имунната система, което е особено важно в студения сезон.

Яденето на царевично брашно ще намали риска от депресия, ще понижи кръвната ви захар и ще укрепи сърцето ви. Той ще бъде особено полезен за тези с диагноза захарен диабет.

В диетата на всеки трябва да присъстват зърнени храни. В крайна сметка те съдържат важни витамини и минерали, които помагат да се установи работата на цялото тяло.