Най-калоричните храни

Най-калоричните и вредни храни

Най-калоричните храни
Най-калоричните храни | Image: 123RF

Най-вредните храни

Храните, които са вредни за здравето и формата на тялото, могат да бъдат разделени на две категории. Първата група ще включва "калорични бомби", съдържащи почти дневна норма празни калории, а втората категория ще съдържа храни, които предизвикват апетит и ви карат да ядете повече.

Бирата е отличен пример. Не само повишава апетита, но и намалява нивото на критичност по отношение на избора на храни - типичната е комбинацията от бира и голям пакет чипс. Останалите митове за опасностите му (включително наличието на соеви хормони) са повече псевдонаучни истории на ужасите, отколкото реални факти.

Сладка зависимост

Тъй като чистата захар не се среща в природата, човешкото тяло не е развило защитни механизми по време на еволюцията. Захарта не предизвиква живо усещане за ситост, поради което продуктите, съдържащи я, могат да се консумират в почти неограничени количества.

Такива хранителни продукти причиняват състояние, близко до пристрастяване. Като хапнете дори малко сладко, ще бъде изключително трудно за тези, които изпадат в тази зависимост, да спрат и да спрат да ядат. Причината се крие в рязкото спадане на нивата на кръвната глюкоза - именно с това е важно да се научите как да се биете .

Празни калории и километри за бягане

1. Бисквитки със сирене. Бисквитите със сирене или солети нанасят сложен удар върху стройната фигура - първо се използва бяло пшенично брашно с прекомерен гликемичен индекс и високо съдържание на глутен, след което настъргано сирене, богато на наситени мазнини и холестерол, влиза в битката, а избраната захар завършва бизнеса.

2. Намазване с шоколадови ядки Основните съставки в Nutella изобщо не са ядките, а вредната захар и палмовото масло (наричано погрешно "растително масло"). Най-лошото, което може да си представим за здравия човек, е вечер с такъв буркан пред телевизора.

3. Бурито / руло. Плосък хляб, приготвен от бяло пшенично брашно и растителна мазнина, парчета месо, пържени в агресивно пържено, настъргано сирене и щедро поръсена майонеза. Не позволявайте на срамните листа маруля да ви подведат - не може да има ползи за здравето от такъв хранителен продукт.

4. Чипс. Имиджът на чипса като достъпна и „лесна“ закуска е далеч от реалните характеристики на този вреден продукт. Претоварено със сол и евтини растителни мазнини, пресованото картофено нишесте доставя на тялото изключително празни калории, но никак не енергия за живота.

5. Пържени картофи. Като начало дори обикновените варени картофи далеч не се наричат ​​диетични. Модифицираният му брат, направен от пресовано картофено пюре, пържено в слънчогледово олио и поръсено със сол, е враг №1 както за стомаха, така и за сърдечно-съдовата система .

6. Чийзбургер. Как дискретно да добавите сто калории към хранене? - скрийте в него топено сирене. Останалата част от този сандвич познавате отдавна - бяло брашно без нотка на фибри, кетчуп, майонеза и говеждо месо 20% мазнина. Това е видът червено месо, от който диетолозите са най- загрижени .

7. Сладолед. Само хората, които са много далеч от хранителната индустрия, считат сладоледа за млечен продукт. В действителност това е смес от гранулирана захар, глюкозен сироп, растителни мазнини и обезмаслено мляко на прах. Шоколадови чипове или малинов сироп забиват последния пирон в капака на ковчега.

8. Шоколадови блокчета. Енергична закуска, съдържаща изключително празни калории без ползи за здравето. Нула фибри, витамини и минерали - но изобилие от прости захари и палмово масло . Лесен начин за борба с глада и тънка талия.

9. Бира. Бирата съдържа празни калории наравно със захарната сода. Тялото се стреми да използва тези алкохолни калории на първо място, едва след това преминава към калориите на обикновената храна - с ниско ниво на активност те ще бъдат изпратени направо към мастните резерви.

10. Сладка сода/кола. Една кутия кола съдържа 37 грама захар - 6 чаени лъжички. Притежавайки висок гликемичен индекс, той незабавно се абсорбира и изпраща направо в кръвния поток, донасяйки много проблеми на тялото. В опит да намали щетите, тялото ще се опита да изгори калориите в мазнини.

***

В борбата за печалба производителите на храни правят всичко възможно, за да ви накарат да купувате и ядете повече. Тъй като мазните, сладки и солени храни са най-желаните, именно те носят основния проблем - преди всичко вреда поради прекомерна консумация.