Най-честите грешки при разтягане

Какви грешки често се допускат при разтягане? Трудно е да се каже, че някои упражнения за разтягане са по-ефективни от други. В тренировъчния план може да има абсолютно всякакви движения, но треньорът, като правило, анализира клиента и коригира индивидуалния комплекс за него.

Най-честите грешки при разтягане
Най-честите грешки при разтягане

При тренировките за разтягане е важно да се вземе предвид нивото на подготовка. Например, ако вече седите на шпагат, ще правите много упражнения като загряване. Но за тези, които нямат стрии, това вече ще бъде цял тренировъчен комплекс.

За цялото време на моята практика мога да преброя десетки различни варианти на едно и също упражнение - някой изпълнява в по-труден вариант, но съветвам някой, напротив, да го улесни. Но има една точка, която всеки трябва да спазва - това е спазването на технологията. Грешките ще причинят наранявания и изкълчвания, от които никой не се нуждае. Това е, което абсолютно не може да се направи при разтягане.

Разтягане

Има доста спорове по този въпрос. Но все пак разтягането с малки шутове е допустимо само за професионални спортисти, които познават тялото си и искат да загреят мускулите си във възможно най-кратък срок. За всички останали ви съветвам да забравите за този метод и да използвате само меко, статично разтягане.

При потръпване вече разтегнатите мускули и връзки са подложени на още по-голямо напрежение. В даден момент можете лесно да получите разкъсване или, още по-лошо, скъсан лигамент. След такива наранявания възстановяването отнема един до два месеца. Съгласете се, не си струва.

Задръж въздух

Изглежда, че самата дума "разтягане" предполага отпускане на мускулите и възстановяване на нервната система. Но много хора забравят за това заради допълнителния стрес. За да получите добър резултат, трябва да се научите да дишате правилно по време на тренировка и да не задържате въздух в белите си дробове.

Трябва да дишате премерено, а издишването винаги трябва да е за най-силно действие. Тоест, ако замахнем крака, издишването настъпва в момента, когато кракът е в най-високата точка.

Когато дишате правилно, сърцето ви произвежда кислородна кръв, която от своя страна премахва млечната киселина от мускулите ви. Те са напълно отпуснати, което ви позволява да се разтягате по-лесно, увеличавайки натоварването всеки път и без страх от нараняване.

Издърпайте само на една страна

Мнозина стигат до разтягане за определен резултат. Най-често чувам „Искам да седна на канап“. Желанието е прекрасно, но много хора забравят, че процесът на разтягане е индивидуален за всеки. За някой канапът се подава след месец, а за някой - след година. И в двата случая това е нормално.

Основната грешка на тези, които се заемат да седнат на канап възможно най-скоро, е опъването само от едната страна. Факт е, че при всички хора мускулите на единия крак се разтягат по-добре от другия. Не забравяйте да изпънете и двете страни, въпреки факта, че „лошият“ крак е неудобен за дърпане. Всякакви изкривявания засягат здравето на гърба, таза и качеството на мускулите.

Не си позволявайте да си почивате

В преследване на резултата мнозина не си дават време за възстановяване, но това е толкова важен процес, колкото и самото обучение.

Голям брой занимания заплашват с претрениране - повишени нива на кортизол, отоци, изтощение на организма и нервната система, хронична умора, чести настинки. В това състояние тялото просто не е в състояние да даде добър резултат.

Правете го за свое удоволствие 2-3 пъти седмично и ще стигнете до здраво тяло и желания резултат без наранявания и пренапрежение.