Напълнява ли се от ядки? Възможно ли е да се ядат ядки, докато отслабвате?

В големи количества почти всички храни могат да доведат до наддаване на тегло, но калоричното съдържание на ядките често се надценява. Това се потвърждава от най -новите изследвания, които разсейват притесненията около този продукт. Споделяме резултатите с вас. Ядките са източник на здравословни мазнини, от които не бива да се страхувате.

Напълнява ли се от ядки? Възможно ли е да се ядат ядки, докато отслабвате?
Напълнява ли се от ядки? Възможно ли е да се ядат ядки, докато отслабвате?

Какво казват учените?

Експертите са проучили резултатите от повече от 120 проучвания за връзката между ядките и наднорменото тегло. Оказа се, че продуктът не влияе по никакъв начин на фигурата и, напротив, помага за поддържане на нормално телесно тегло. Изследователите обясняват това с факта, че ядките са богати на хранителни вещества и бързо се запълват - тоест яденето им твърде много е трудно. Освен това ядките са с високо съдържание на фибри, което означава, че около 20% от калориите преминават през храносмилателния тракт и не се отлагат отстрани.

 

Ядките осигуряват добро насищане и няма да ядете много от тях. Те също така отнемат много време за усвояване. Следователно, ако човек се движи много, тогава ядките помагат за поддържане на енергийния баланс на достатъчно високо ниво. Но при заседнал начин на живот ядките могат да бъдат вредни, тъй като неизползваната енергия лесно се превръща в мазнина.

Защо е добре да ядете ядки?

Ако разглобяваме ядките според техния биохимичен състав, то това е цяла естествена таблетка от витаминно-минералния комплекс Mg B6. Бадемите например се считат за лидер сред ядките по съдържание на магнезий, а лешниците имат много витамини от група В. Кашуто и кедровите ядки съдържат витамини РР, В2 и В5 - пантотенова киселина, която задейства процесите на липолиза, разграждането от мастна тъкан. Освен че са тънки, ядките осигуряват допълнителна енергия, активират повече от 300 ензимни реакции в организма и стабилизират сърдечната честота и хормоналната система. Също така е елемент на антистрес, спокоен сън и като цяло „деликатес“ за имунната система.

Ядките са добри за добавяне като допълнителен източник на микроелементи. В продукта има много мазнини, но те не затварят проблема с количеството протеини в диетата. Освен това, ако се консумират с други храни, тялото няма да може да се разгради и да усвои тежкия и плътен протеин, открит в ядките. Това ще постави допълнителен стрес върху стомашно -чревния тракт и ще доведе до киселини, запек и други подобни проблеми.

Можете ли да се подобрите от ядките?

Ядките са източник на здравословни мазнини, от които не бива да се страхувате. Ако в диетата има минимум сладки и нишестени храни, няма да се оправите. В допълнение, ниският гликемичен индекс на продукта, комбиниран със сложни въглехидрати, води до по -дълго усещане за ситост. А препоръките за количеството зависят от вида на ядката. Например поради високото съдържание на селен е по-добре да не се увличате по бразилските орехи: 4-5 парчета ще бъдат достатъчни. По принцип е по-добре да не смесвате различни ядки в едно хранене и да консумирате не повече от 15-20 г на ден.

Александра: Ако ядете 10 ядки за закуска, обяд и вечеря и нищо друго, тогава полученият калориен дефицит ще доведе до загуба на тегло. Но за сметка на коя тъкан: мускулна или мастна? Най -вероятно тялото ще загуби протеини (мускули), но мазнините ще останат. Следователно, след като се върне към друга храна, тялото компенсира периода на глад чрез натрупване на мазнини и наддаване на тегло. Ефектът е същият като този на диетите. Тоест само на ядки, разбира се, няма да отслабнете. Но е напълно възможно да се допълни диетата с тях. По -добре е да консумирате продукта през деня преди 16:00 часа. В този случай цифрата няма да пострада.