Мускулен гликоген - какво е, функция и какво да ям, за да го регенерирам?

Мускулен гликоген - какво е, функция и какво да ям, за да го регенерирам?

Мускулен гликоген - какво е, функция и какво да ям, за да го регенерирам?
Мускулен гликоген

Гликогенът е един от основните източници и резерви на енергия в организма. Структурно това е молекула, изградена от верига от стотици молекули глюкоза, поради което е класифицирана като въглехидрат.

Мускулният гликоген е този, който се намира около мускулите в течност, наречена саркоплазма.

Гликогенът е известен още като „животинско нишесте“, тъй като се среща само в организми от този тип. Трябва да знаете, че има различни видове гликоген.

Когато изпълнявате физически упражнения, се използва мускулен гликоген, когато мислите или работите; мозъкът използва отлаганията на тази молекула, присъстващи в черния дроб. В зависимост от функцията, вида на гликогена, който се използва.

Тази статия описва функцията на мускулния гликоген, къде се натрупва и как да го регенерира.

Къде се натрупва гликоген?

В човешкото тяло гликогенът се натрупва главно в черния дроб около 100-120 g от общото количество. В мускулите общото количество е приблизително 1% от телесното тегло.

Въпреки това, в тялото на спортист, мускулните запаси на гликоген са по-големи; те достигат стойности до 400-500 g. (4) Поради тази причина се счита, че основната функция на мускулния гликоген е като енергиен резерв за мускулите.

Резервите на гликоген в черния дроб се използват за задоволяване на енергийните нужди за всякакъв вид дейност. Докато отлаганията в мускулите се използват само като функция на енергията преди физическо натоварване.

Като пример, когато правите клекове с щанга , тялото ще използва първо мускулния гликоген в краката.

Мускулен гликоген - Как се регенерира?

По време на процеса на храносмилане, въглехидратните храни се разграждат до глюкоза. След това тази молекула преминава през различни отделения, докато накрая образува мускулен гликоген.

Мускулният гликоген служи като резервна функция, която се използва по време на физическа активност. (3) Увеличението на общото количество се постига след комбинацията от хипертрофична рутина и диета за увеличаване на мускулната маса .

Мускулният гликоген не се намира в мускулните влакна . Но в саркоплазмата; течността, която заобикаля мускулите. Увеличаването на мускулния обем се случва, когато се справят и резервите на тази молекула.

Редовните физически тренировки увеличават обема на мускулните запаси от гликоген и саркоплазмата. Това прави мускулите да изглеждат по-големи и по-обемни. Не забравяйте, че броят на мускулните влакна, както и физическото изграждане, е частично предопределен от мускулната генетика .

Гликоген и мускулен растеж

За да постигне мускулен растеж, тялото трябва да отговаря на 3 изисквания: достатъчно количество мускулен гликоген за тренировка, достатъчно количество протеин и активна физическа тренировка. В допълнение, някои хормони като тестостерон и хормон на растежа играят основна роля.

Когато целта е мускулният растеж, включването на достатъчно количество въглехидратни храни е от съществено значение. По възможност трябва да се претеглят висококачествени сложни въглехидрати. Зърнените култури и псевдозърнените култури като амарант или елда са отлична възможност за осигуряване на този източник на енергия.

За регенериране на мускулен гликоген не е необходимо използване на добавки. Някои добавки като BCAA аминокиселини и креатин монохидрат обаче са ефективни за подобряване на процесите на мускулен растеж.

Мускулен гликоген и изгаряне на мазнини

Когато целта е да се изгарят мазнини , имайте предвид, че тялото първо изчерпва мускулните запаси от гликоген. Само след изчерпване на тези резерви се превръща в мастни натрупвания. Именно поради този факт треньорите често препоръчват да се правят аеробни упражнения в края на рутинно тегло.

Методът на прекъсващото гладуване е един от най-известните за игра с тази концепция. След дълги часове на гладно нивата на глюкоза в организма са минимални, факт, който принуждава тялото да използва запасите от мазнини като източник на енергия. Тази стратегия се използва от спортисти с висока производителност за постигане на изгаряне на мазнини.

ПРОДЪЛЖИ

  • Основната функция на гликогена е като източник и резерв на енергия.
  • Тялото може да регенерира гликоген чрез консумацията на въглехидрати.
  • Мускулният гликоген е това, което заобикаля мускулите. Това е концентрирано в течността, наречена саркоплазма.
  • Средностатистическото тяло за възрастни съхранява около 200-300 g от тази молекула дневно.
  • Мускулният гликоген се използва по време на силови тренировки и има основната функция да осигурява енергиен тласък при бързо движение.

ПРЕПРАТКИ:

  1. Гликогенов метаболизъм - Източник
  2. Структура на гликоген - Източник
  3. Метаболизъм на гликоген. Източник
  4. Основи на метаболизма на гликоген за треньори и спортисти. Източник