Може ли спортът да удължи живота, какво ще стане, ако спортувате всеки ден, спорт и дълголетие?

Включването на спорта в натоварения график не е лесна задача, но изпълнима и много важна. Само с 12 минути физическа активност на ден ще живеете по-дълго – поне така казват американските учени. Звучи примамливо, но наистина ли е така?

Може ли спортът да удължи живота, какво ще стане, ако спортувате всеки ден, спорт и дълголетие?
Може ли спортът да удължи живота, какво ще стане, ако спортувате всеки ден, спорт и дълголетие?

Спортът има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове, "изгаря хормоните на стреса", а също така помага за отстраняване на "пясък" и "камъни" от бъбреците. Всичко това има положителен ефект върху цялостното здраве.

Какво казват учените?

Ако отделяте поне 12 минути на ден за спорт, можете да донесете значителни ползи за тялото. Тази цифра е извлечена от учени по време на проучване със спортисти. Те правеха различни упражнения с висока интензивност точно за 12 минути. И тогава авторите на творбата проучиха тяхното изпълнение. Оказа се, че дори кратка тренировка променя нивото на веществата в кръвта, които участват в различни процеси в организма.

По този начин количеството метаболит (метаболитен продукт), свързан със сърдечни заболявания, диабет и продължителност на живота, намалява с 29%. И друг, свързан с повишен риск от диабет и чернодробни заболявания, с 18%.

Как спортът влияе на метаболизма?

На пръв поглед идеята, че само 12 минути ежедневни упражнения ще повлияят на метаболизма, може да изглежда неправдоподобна. В случай на премерена йога или стречинг, наистина няма да има значителен ефект. Съвсем различна е ситуацията, например при интервален джогинг или интензивна кардио тренировка. Още в първата минута сърцето започва да бие по-бързо, ускорява кръвта през съдовете, дишането се ускорява и става повърхностно, телесната температура се повишава и изпотяването се увеличава.

При такова натоварване метаболизмът се ускорява и се произвеждат продуктите му – метаболити. Някои от тях са полезни и дават енергия, други са неутрални и просто се отделят от тялото. Последният включва млечна киселина, която се отделя при неправилно изчисление на натоварването. Това е продукт на недостатъчно окисление на глюкозата, която се образува при липса на кислород в мускулите от прекомерно напрежение. Той е този, който причинява мускулна болка. Но дори и това е индикатор, че кратка, интензивна тренировка засяга биологичните процеси на тялото.

Не е напразно професионалните спортисти периодично взимат кръвни проби и оценяват здравословното си състояние с помощта на биомаркери. Аматьорите не трябва да се подлагат на такъв редовен преглед - достатъчно е да правят стандартни проверки веднъж годишно. Но ако все пак искате да оцените динамиката на показателите, можете да направите CBC преди началото на редовните интензивни тренировки и три месеца по-късно.

Метаболизмът обаче може да се ускори не само с помощта на тренировки, но и чрез коригиране на диетата. Как точно - вижте във видеото на "Шампионата".

Ежедневните интензивни кратки тренировки са реална и добра възможност да промените метаболизма към по-добро и да намалите риска от заболяване. Но не забравяйте, че към всички експерименти трябва да се подхожда отговорно. Преди да се заемете с интензивна тренировка, преценете своята физическа форма и не се претоварвайте.