Може ли колоезденето да замени бягането?

Сега е средата на лятото и много хора карат колела. В тази връзка възниква въпросът, особено за тези, които не обичат да бягат: възможно ли е да замените бягането с велосипед? Все пак това е същото кардио.

Може ли колоезденето да замени бягането?
Може ли колоезденето да замени бягането?

Какви са приликите?

Бягането и колоезденето са чудесни възможности за ходене. За да отидете някъде, просто трябва да напуснете къщата. Ако просто искате да се забавлявате и полезно прекарвате времето си, няма значение кой ще изберете. Но ако искате да се задълбочите във въпроса кое е по-ефективно, трябва да опитате.

Треньорът Сергей Кузмински казва, че ако човек просто иска да подобри физическото си състояние и да отслабне малко, можете да изберете всяка опция. Но ако говорим за всяка дисциплина поотделно, бягането и колоезденето са напълно различни неща.

Бягането използва повече мускули

Когато човек бяга, по време на физическа активност участват няколко мускулни групи наведнъж - крака, стъпала, ханш, мускули на тялото и ръцете.

При колоезденето нещата стоят малко по-различно. Там основно краката и тялото работят, за да поддържат равновесие, но ръцете изобщо не участват в процеса.

Бягането ви позволява да развиете по-добра издръжливост и ако искате да видите някои резултати, моторът не може да замени бягането.

Ако човек иска да се развива в бягане, но в същото време иска да замени джогинга с велосипед, тогава той няма да може да напредва и да достигне показателите, които иска да постигне. Работата и активирането на мускулите са напълно различни за бягане и колоездене.

Бягане - No1 по отношение на консумацията на енергия

Всеки организъм със сигурност е уникален, така че количеството изгорени калории по време на определена дейност ще бъде индивидуално и зависи от няколко фактора. Например възраст, състав на тялото, фитнес и интензивност на тренировката.

Треньорът гарантира, че от гледна точка на консумацията на енергия, бягането ще бъде по-високо от колоезденето. Тичането е физически много по-трудно за човек, отколкото колоезденето. Така че, ако искате да отслабнете, облечете маратонките и тръгнете да бягате.

Но ако планирате да работите със 70% HRmax, тогава и двата вида кардио ще бъдат ефективни.

Велосипедите могат да развалят стойката ви

Ако не знаете какво трябва да е прилягането, височината на волана и седалката, можете да развалите стойката си и дори да се контузите. Неправилното прилягане е вероятно да нарани гръбначния стълб, раменете и коленете. Следователно, велосипедът не е само седене и каране. Има много малки нюанси за разглеждане.

При бягане позицията на гърба ще бъде по-удобна, защото е физиологична. Когато ходим или бягаме, тялото ни е изправено.

Колоезденето алтернатива ли е на бягането?

Бягането и колоезденето са чудесни тренировки, за да направите тялото си по-силно и издръжливо. За съжаление, колоезденето не е пълен заместител на джогинга, особено ако искате да отслабнете или да увеличите максимално издръжливостта.

Най-идеалният вариант е да комбинирате двата вида дейност. В крайна сметка, колоезденето не е само кардио. На колело можете да отидете по-далеч и да откриете няколко нови места.

Не забравяйте, че трябва да сте добре подготвени, преди да вземете сериозно някой спорт. Ако мускулите са слаби, в бъдеще може да възникнат проблеми с тях.